Årets midsommartårta
Maräng med vaniljkräm, picklade jordgubbar och rosmarin
Jamen hur gott liksom och jag som absolut inte ska äta socker kunde ändå inte låta bli och smaka en liten bit.
Säger bara en sak
-Satan i gatan så himmelskt gott.
Ingen tårta du veva ihop i ett nafs, men vissa moment kan du göra dagen innan och sen bara lägga ihop allt innan servering.

Jag äter mer än gärna “bara” jordgubbar och vispgrädde, massor av fluffig vispgrädde.


Picklade jordgubbar, första gången jag har gjort, men inte sista, ska prova utan vanligt vitt socker så jag också kan äta det utan att behöva tänka på en ond mage dagen efter.
Dessa gör du dagen innan du ska servera tårtan.

Jordgubbssirap, slurp sa Mr C om det här.

Ingredients
- Maräng
- 7 äggvitor (spara gulorna till vaniljkrämen)
- 5 dl socker
- Saft av en 1/2 citron
- Picklade jordgubbar
- 500 g jordgubbar
- 1/2 vaniljstång
- 1 rosmarinkvist
- 1 dl äppelcidervinäger
- 1 dl vatten
- 1 dl socker
- Vaniljkräm
- 5 dl mjölk
- 1/2 vaniljstång
- 1 1/2 dl socker
- 7 äggulor
- 3/4 dl majsstärkelse
- 50 g smör
- Cirka 5 dl vispgrädde
- Jordgubbssirap
- 2 dl lag från de picklade jordgubbarna
- 1/2 dl socker
- Dekoration
- Färska jordgubbar
- Rosmarin
Instructions
Sätt ugnen på 130 grader
Vispa äggvita, socker och saften från citronen
Vispa tills marängen tjocknat och du kan vända bunken upp och ner
Skeda ut marängen till en ring på en plåt med bakplåtspapper
Grädda marängen mitt i ugnen cirka 55 minuter
Jag brukar sen låta den stå kvar på eftervärme gärna över natten
Picklade jordgubbar
Ansa och skölj jordgubbarna.
Dela på mitten och lägg dem i en väl rengjord glasburk med tättslutande lock tillsammans med rosmarin och vaniljstång.
Koka upp vinäger, vatten och socker.
Häll den varma lagen i burken.
Låt svalna och ställ i kylen minst 12 timmar.
Jordgubbarna håller upp till tre veckor i kylen
Vaniljkräm
Koka upp mjölk med 1/2 delad och urskrapad vaniljstång
Vispa socker, äggulor och majsstärkelse vitt och pösigt
Slå över den heta mjölken under vispning
Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp under kraftig vispning
När blandningen tjocknat ordentligt häll den i en kall skål
Vispa ner smöret och fortsätt vispa till krämen är slät
Ta bort vaniljstången
Sätt in vaniljkrämen i kylen, plasta noga så att den inte får kylskåpssmak
Jordgubbssirap
Koka upp lagen från de picklade jordgubbarna med sockret.
Låt koka på svag värme till en tjock sirapskonsistens,
Låt svalna
Lägg upp marängen på ett stort fat
Vispa grädden och blanda den med vaniljkrämen
Skeda upp vaniljkrämen över marängen
Lägg på rikligt med picklade och färska jordgubbar
Ringla över jordgubbssirapen
Strössla över färsk rosmarin
NJUUUUUT!!!!!

Spännande smaker i en härlig kombo

Ha en toppendag vänner!
Kramisar
T

6 comments
Det står inget om rosmarin bland ingredienserna för picklade jordgubbar.
Hur mycket? Ska det vara hela kvistar eller repade?
Kram Monika
Där är ingen rosmarin i de picklade jordgubbarna utan jag dekorerar hela tårtan med repad rosmarin. Kram Tina
Det står att du lägger halverade jordgubbar, rosmarin och vaniljstång i en glasburk när du marinerar och jag tycker det åter gott med rosmarin i de marinerade jordgubbarna.
Kram Monika
Monika du har helt rätt. Fick tänka till ordentligt eftersom det var två år sedan jag bakade den här tårtan. Men det ska vara en rosmarinkvist i de marinerade jordgubbarna. Kram och ha en toppendag. Tina
Tack Tina. Ska genast pickla jordgubbar. Låter så gott.
Kram Monika
Hoppas de smakade Monika. Kram Tina