Recept på Fruktkaka med banan, fikon choklad & mandel

av Home2Tiny
Recept på Fruktkaka med banan, fikon choklad & mandel

Är du också mitt-i-veckan-pepp?

Onsdag är ju mys och liksom nedförsbacke i full fart mot helgen, så japp, jag är allt lite lill-lördag-taggad.
Dessutom kan det nog bli en fika i växthuset idag, vi lyckades göra ett ryck och fick rensat ut sista julen igår så nu är vi redo för vårmys därute.

Tror nog att Mr.C kommer uppskatta den här fruktkakan, den var verkligen en stor favorit hos mig när jag fortfarande åt gluten och socker.
Ska prova att baka en gluten och sockerfri variant till mig också framöver.

Grundreceptet är en traditionell sockerkaka men så tillsätter man banan, fikon, mandel och lite mörk choklad.
Dessa godsaker tar kakan till nya höjder plus att mandeln ger kakan en härlig crunchighet.

 

 

 

Recept på Fruktkaka med banan, fikon choklad & mandel

FRUKTKAKA MED BANAN, FIKON, MANDEL OCH CHOKLAD

Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

INGREDIENSER

50 g smält smör
2 ägg
2 dl socker
3 dl mjöl
1 1/2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
1 mogen banan
Cirka 100 g torkade fikon, ca 6 st
1/2 dl grovhackad mandel
50 g grovhackad mörk choklad

Dekoration
Ca 100 g Marabou salta mandlar
Florsocker

SÅ HÄR GÖR JAG

Sätt ugnen på 175 grader
Smörj och bröa en rund kakform
Vispa ägg och socker pösigt
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker
Rör ner mjölblandningen i äggsmeten
Tillsätt det smälta smöret  och mjölken
Mosa bananen med en gaffel
Rör ner den i smeten
Hacka de torkade fikonen, mandeln och chokladen
Tillsätt detta i smeten och rör om väl
Häll smeten i formen
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter
Känn med en sticka så den inte är kladdig
Låt kakan svalna innan den stjälps upp

Smält eventuellt Marabou-chokladen
Ringla över kakan
Pudra över generöst med florsocker och dekorera eventuellt med blommor.

NJUUUUUUT!!!!!

Notes

Använd gärna en banan som du är på väg att slänga, den ger mer smak och att vi tänker lite klimatsmart här.
Chokladen jag använder som dekoration kan du skippa om du vill, eller smält bara vanlig choklad att dekorera med.
Jag bröar alltid med mandelmjöl, har aldrig tyckt att vanligt ströbröd är särskilt gott eller dekorativt.

Did You Make This Recipe?
Har du lagat det här receptet? Tagga mig på Instagram @Home2tiny

 

 

Ha en underbar lill-lördag vänner!

Kramisar
T

LIKNANDE INLÄGG

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »