Recept på gluten & sockerfri sockerkakssemla

av Home2Tiny
Recept på gluten & sockerfri sockerkakssemla

Det vankas semmeltider

Jag vet i alla fall en i den här familjen (läs Mr C) som längtar något oerhört efter att sätta tänderna i den där första semlan.

Själv har jag aldrig varit så förtjust i semlor, eller det är egentligen bullen som inte riktigt faller mig i smaken.
Vispgrädden och mandelmassan däremot, jisses så gott det är, nästan för gott.

Men eftersom vi älskar att fika i den här familjen och det är mysigt att göra det tillsammans så funderade jag på vad jag kunde baka som kunde passa oss båda.

Ja, du som är ny här inne på bloggmagasinet kanske inte vet att jag sedan många herrans år sedan slutade att äta gluten och socker. Därav att jag ständigt grunnar på nya recept.

Och ur mina funderingar skapade jag den här gluten och sockerfria sockerkakssemlan.

Sockerkakan har smak av kryddig kardemumma och på ligger en krämig mandelmassa och sen såklart mycket fluffig vispgrädde.

Kan tyckas lite märkligt att kalla den sockerkakssemla när det inte finns något socker i den. Men jag kom inte på något bättre namn eftersom själva kakan påminner om just en sockerkaka.

Så antingen om du som mig undviker socker och gluten eller är på gång att sluta så tycker jag du ska testa den här smarriga kakan.

Mycket eller lite vispgrädde?

Jag älskar vispgrädde, det kanske syns.

Såklart är det en smaksak, vill du har mindre av fluffet så bara spritsa ut lite mindre.

 

 

Recept på gluten & sockerfri sockerkakssemla

Gluten och sockerfri sockerkakssemla

Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 4.8/5
( 4 voted )

INGREDIENSER

Liten sockerkaksform
Sockerkaka
3 dl mandelmjöl
1/2 dl Ica sötströ
1 tsk honung
100 g rumsvarmt smör
2 äggulor
2 äggvitor
1 tsk bakpulver
1 tsk kardemummakärnor
1 tsk malen kardemumma

Mandelmassa
100 gram mandelmjöl
2 msk sukrin melis (finns på Ica Maxi bl a)
Knappt 1 äggvita
Vispgrädde

Dekoration
2-3 dl vispgrädde
Grovhackad mandel
Sukrin melis

SÅ HÄR GÖR JAG

Sätt ugnen på 150 grader.
Smörj och en liten sockerkaksform och bröa med mandelmjöl.
Vispa Smör, Ica sötströ och honung vitt och pösigt.
Tillsätt en äggula i taget under vispning.
Stöt kardemummakärnorna i en mortel.
Tillsätt mandelmjöl, kardemummakärnor, malen kardemumma och bakpulver.
Vispa till en smet.
Vispa upp äggvitorna hårt.
Blanda ner (ej vispa) lite av äggvitorna i smeten och tillsätt därefter resten, blanda väl.
Bröa en sockerkaksform.
Häll ner smeten i sockerkaksformen.
Låt sockerkakan stå i ugnen i ca 20 minuter, känn med en sticka, den ska inte vara kladdig.
Ta ut och låt svalna.
Blanda i en skål mandelmjöl, sukrin melis och äggvita.
Tillsätt lite vispgrädde i taget och rör om tills du får en krämig konsistens.
Vispa grädde.
 
Skär av ett “lock” på sockerkakan.
Lägg på mandelmassan runt om.
Spritsa ut grädden runt om.
Lägg på locket.
Sikta över sukrin melis och strössla hackad mandel över.
NJUUUUUT!
Did You Make This Recipe?
Har du lagat det här receptet? Tagga mig på Instagram @Home2tiny

 

 

Vilken är din favorit?

Den här godsaken har blivit en favorit här hemma i semmeltider och såklart kommer jag att baka den även i år.

Vilken är din favorit av alla semlor som finns nu för tiden?

Ha en underbar fredag vänner!

Kramisar
T

LIKNANDE INLÄGG

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »