Recept på Grönkålspaj

av Home2Tiny
Recept på Grönkålspaj

Januari, årets fattigaste månad

Inte så konstigt kanske när de flesta av oss har gått all-in under december och unnat oss till 100%
Underbart och lite så det ska vara, men baksmällan kommer i januari när det har sinat i plånboken och det är en himla massa dagar kvar till lön.

Äta måste vi och då gäller det att vara en smula påhittig när hushållskassan inte är lika överflödig som under julen.

Tänkte därför under januari tipsa om bra och god mat som inte behöver kosta skjortan.
Sådant vi ofta äter med god aptit.

Även om vi är många som inte vill se en endaste bit av julmaten förrän om cirkus 360 dagar så kanske det finns några rester kvar i frysen.
Är man då en smula innovativ så kan de där resterna bli en helt ny maträtt som inte alls påminner om den där julmaten vi helst vill glömma.

Grönkålspajen är ett sådant recept.
Så otroligt god med mycket smaker och som du enkelt kan ändra utifrån vad du har hemma i kylen.

Grönkålen är såklart basen, men sen kanske du inte gillar ädelost utan har några andra ostar som ligger kvar efter nyår, använd dem då.

Är du allergisk eller inte tycker om valnötter?
Skippa dem och toppa kanske med några fikon.

Krydda med det som faller dig i smaken, jag personligen gillar att det är lite hetta i pajen.

Till den här pajen har jag gjort ett glutenfritt pajskal, naturligtvis går det lika bra med ett “vanligt” pajskal.

 

 

 

Recept på Grönkålspaj

Grönkålspaj

Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 4.2/5
( 5 voted )

INGREDIENSER

Pajskal
2 1/2 dl mandelmjöl
1/2 del sesamfrön utan skal
2 msk pofiber
1/2 dl kokosmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
50 g smör
1 ägg

Fyllningen
1 "korv" fryst grönkål
2-3 rödlökar
Salt, peppar Efter smak
Honung efter smak
sambal oelek efter smak
1 paket 140 g Kvibille ädel
3 ägg
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 dl riven smakrik ost
1 dl grovhackade valnötter

SÅ HÄR GÖR JAG

Pajskalet
Sätt ugnen på 200 grader
Mixa mandelmjöl, sesamfrön och pofiber i någon minut.
Tillsätt övriga ingredienser och kör till en deg.
Tryck ut degen i en ugnsfast form.
Grädda pajskalet i ca 7-8 minuter tills det börjar få färg.
Ta ut och häll i fyllningen
Fyllningen
Hacka rödlöken fint

Krama ur vattnet ur den upptinade grönkålen
Fräs lök och grönkål i smör
Krydda med salt, peppar, honung och eventuellt lite sambal oelek efter smak
Lägg grönkålsblandningen i pajskalet
Strössla Kvibille ädel över
Vispa ihop ägg, grädde och mjölk
Häll äggstanningen över grånkålsblandningen
Strö över valnötterna
Strö över den rivna osten
Grädda i nedre delen av ugnen 35-40 minuter
Serveras med till exempel sallad, vegetariska bullar eller "vanliga" köttbullar om man äter det.
NJUUUUUT!!!!

Notes

Pajskalet gör jag helt glutenfritt, vill du inte ha det, går det såklart lika bra med ett "vanligt".
Jag använder Kvibille ädel i pajen, men det går bra med vilken ost som helst som har lite smak i sig.
Kryddningen är alltid lite trixig när det kommer till grönkål. Lätt att den blir antingen för smaklös eller för överkryddad, så smaka av, det är dina smaklökar som bestämmer.
Håll ett öga på ugnen, kanske behöver du lägga på en bit folie i slutet så att pajen inte bränns.

Did You Make This Recipe?
Har du lagat det här receptet? Tagga mig på Instagram @Home2tiny

 

 

 

 

Ett perfekt sätt att ta hand om julens rester och sen är det en grymt god paj också.

Ha en strålande dag vänner!

Kramisar
T

LIKNANDE INLÄGG

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »