Recept på krämig blomkålsrisotto med räkor och sparris

av Home2Tiny
Recept på krämig blomkålsrisotto med räkor och sparris

En rätt som ligger på min topp 5-lista

En superkrämig blomkålsrisotto med räkor och sparris.

Jag vill gärna ha vit tryffelolja i min blomkålsrisotto, men eftersom Mr C minst sagt avskyr smaken av tryffel så serverar jag den vid sidan om.

Själv är jag precis tvärtom – älskar tryffel.
En favorit är Tryffelpecorino, har du inte smakat den osten är det ett hett tips.
Svindyr, men så värd varenda krona, mitt godis till fredagsmyset.

Men för att återgå till blomkålsrisotton.

Vi gör den ofta här hemma.
Ibland lagar jag den som en ensamrätt med räkor och sparris i, eller ibland som tillbehör till något annat som lax eller kyckling.
Då brukar jag göra blomkålsrisotton helt plain, det vill säga inte med något annat i, är hur gott som helst det med.

 

 

Recept på krämig blomkålsrisotto med räkor och sparris

Krämig blomkålsrisotto med räkor och sparris

Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

INGREDIENSER

1 blomkålshuvud
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 msk grönsaksbuljong
Cirka 1 dl vispgrädde
2 dl riven parmesanost eller någon annan smakrik ost
Peppar
Eventuellt lite vit tryffelolja

Ett knippe sparris
Skalade räkor

SÅ HÄR GÖR JAG

Sätt ugnen på 250 grader
Bryt av nedersta delen på sparrisen
Lägg sparrisen i en ugnssäker form
Ringla över oljan och salta
Rosta sparrisen i ca 7-8 minuter, håll koll på att de inte bränns

Grovriv blomkålen och finhacka löken
Stek löken i smör tills den är blank
Häll i blomkålen och kycklingfonden och fräs i ca 5 minuter
Häll ner vispgrädden och låt blandningen puttra i ca 10 minuter tills den är krämig
Häll ner räkorna och sparrisen
Ta bort pannan från värmen och rör ner parmesanosten
Smaka av med svartpeppar

Eventuellt servera blomkålsrisotton med vit tryffelolja

NJUUUUUUT!

Notes

Parmesanost är alltid godast, men det går precis lika bra med någon annan smakrik ost.
Andra godsaker att ha i blomkålsrisotton är svamp, kallrökt lax eller kräftor.
Jag använder grönsaksbuljong i min blomkålsrisotto men det går precis lika bra att ha kyckling eller skaldjursbuljong.
Jag rostar alltid sparris i ugnen, men det går lika bra att koka den al dente.

Did You Make This Recipe?
Har du lagat det här receptet? Tagga mig på Instagram @Home2tiny

 

 

Blomkål är verkligen en favorit som man kan göra så mycket gott med.

Det här är en rätt som går snabbt att göra och passar både i vardagen som till fest.

Ha en bra dag vänner!

Kramisar
T

LIKNANDE INLÄGG

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »