Pajreceptet som funkar till allt – Broccolipaj med valnöt & ädelost

av Home2Tiny
Pajreceptet som funkar till allt - Broccolipaj med valnöt & ädelost

Gillar du paj?

Det gör jag, tycker det är ett suveränt sätt att ta vara på alla möjliga left-overs i kylen.
Man tager vad man haver och det blir ändå alltid gott liksom.

Ett perfekt sätt att starta veckan på, du rensar bort helgens godsaker och blandar ihop dem till en endaste maträtt, kan knappast bli bättre.

Själv hade jag en bit ädelost kvar från helgens ostbricka, där låg en bukett broccoli som började se något vissen ut. Dessutom några oliver som skvalpade runt på burkens botten och en skalk parmesan.
Tillsammans med några valnötter, lite hetta i form av sambal oelek och en äggstanning blev det en riktig mumsig paj.

 

Pajskalet som alltid funkar

Pajskalet gör jag alltid detsamma oavsett vilken matpaj jag lagar.

Eftersom den är helt mjölfri är den perfekt för dig som äter lågkolhydratkost eller inte tål gluten.
Men även om du inte tillhör den skaran tycker jag du ska testa den, för den är verkligen god.
Dessutom kan det ju vara kul att prova hur mjölfri mat smakar, eller hur?

Så om du vill ha en veg-dag i veckan är den här pajen finemang.
Och om du inte gillar ädelost, byt ut den mot brie till exempel, men då hade jag nog ökat kryddningen något för att få lite mer smak.Japp, en paj kan man variera i det oändliga, det är egentligen bara det som finns i kylskåpet som sätter gränserna.

 

Pajreceptet som funkar till allt - Broccolipaj med valnöt & ädelost

BROCCOLIPAJ MED VALNÖTTER & ÄDELOST

Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 2.6/5
( 5 voted )

INGREDIENSER

Pajskalet
2 1/2 dl mandelmjöl
1/2 dl kokosmjöl
1/2 dl sesamfrön utan skal
2 msk pofiber
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
50 g smör
1 ägg
Fyllning
3 ägg
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 dl smakrik ost (jag använde parmesan)
1 liten purjolök
2 broccoli
1 Kvibille ädelost ( eller någon annan ost)
Ca 1 dl oliver
Ca 1 dl valnötter
Ca 1 tsk sambal oelek (eller efter smak)

SÅ HÄR GÖR JAG

Sätt ugnen på 200 grader
Plocka broccolin i buketter och ångkoka i ca 10 minuter (eller koka i saltat vatten i fem minuter) Låt rinna av ordentligt.
Mixa mandelmjöl, sesamfrön och pofiber i någon minut.
Tillsätt övriga ingredienser till pajdegen och kör till en deg.
Tryck ut degen i en ugnsfast form.
Sätt in i kylen i en halvtimme.
Grädda pajskalet i ca 7-8 minuter tills det börjar få färg.
Skiva purjolöken tunt.
Ta ut pajen ur ugnen och lägg i purjolöken och broccolibuketterna i pajskalet.
Salta och peppra.
Smula över ädelosten.
Strössla över valnötter och oliver.
Vispa ihop ägg, grädde, mjölk och sambal oelek.
Häll över fyllningen.
Strössla över parmesanosten (eller annan ost).
Grädda mitt i ugnen ca 35 minuter (håll koll så att den inte bränns, lägg då bara över aluminiumfolie).
Ta ut och låt svalna en stund innan servering.
Did You Make This Recipe?
Har du lagat det här receptet? Tagga mig på Instagram @Home2tiny

 


Ha en förträfflig onsdag vänner!

Kramisar
T

LIKNANDE INLÄGG

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »