Midsommartårta 2021 – Maräng med vaniljkräm, picklade jordgubbar och rosmarin

av Home2Tiny

Årets midsommartårta

Maräng med vaniljkräm, picklade jordgubbar och rosmarin

Jamen hur gott liksom och jag som absolut inte ska äta socker kunde ändå inte låta bli och smaka en liten bit.
Säger bara en sak
-Satan i gatan så himmelskt gott.

Ingen tårta du veva ihop i ett nafs, men vissa moment kan du göra dagen innan och sen bara lägga ihop allt innan servering.

Jag äter mer än gärna “bara” jordgubbar och vispgrädde, massor av fluffig vispgrädde.

Ett riktigt kap är den fina midsommarstången som du hittar hos Mio HÄR

Picklade jordgubbar, första gången jag har gjort, men inte sista, ska prova utan vanligt vitt socker så jag också kan äta det utan att behöva tänka på en ond mage dagen efter.

Dessa gör du dagen innan du ska servera tårtan.

Jordgubbssirap, slurp sa Mr C om det här.

Maräng med vaniljkräm, picklade jordgubbar och rosmarin
Ingredienser
Maräng
7 äggvitor (spara gulorna till vaniljkrämen)
5 dl socker
Saft av en 1/2 citron

Picklade jordgubbar
500 g jordgubbar
1/2 vaniljstång
1 dl äppelcidervinäger
1 dl vatten
1 dl socker

Vaniljkräm
5 dl mjölk
1/2 vaniljstång
1 1/2 dl socker
7 äggulor
3/4 dl majsstärkelse
50 g smör

Cirka 5 dl vispgrädde

Jordgubbssirap
2 dl lag från de picklade jordgubbarna
1/2 dl socker

Dekoration
Färska jordgubbar
Rosmarin

Så här gör jag
Sätt ugnen på 130 grader
Vispa äggvita, socker och saften från citronen
Vispa tills marängen tjocknat och du kan vända bunken upp och ner
Skeda ut marängen till en ring på en plåt med bakplåtspapper
Grädda marängen mitt i ugnen cirka 55 minuter
Jag brukar sen låta den stå kvar på eftervärme gärna över natten

Picklade jordgubbar
Ansa och skölj jordgubbarna.
Dela på mitten och lägg dem i en väl rengjord glasburk med tättslutande lock tillsammans med rosmarin och vaniljstång.
Koka upp vinäger, vatten och socker.
Häll den varma lagen i burken.
Låt svalna och ställ i kylen minst 12 timmar.
Jordgubbarna håller upp till tre veckor i kylen

Vaniljkräm
Koka upp mjölk med 1/2 delad och urskrapad vaniljstång
Vispa socker, äggulor och majsstärkelse vitt och pösigt
Slå över den heta mjölken under vispning
Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp under kraftig vispning
När blandningen tjocknat ordentligt häll den i en kall skål
Vispa ner smöret och fortsätt vispa till krämen är slät
Ta bort vaniljstången
Sätt in vaniljkrämen i kylen, plasta noga så att den inte får kylskåpssmak

Jordgubbssirap
Koka upp lagen från de picklade jordgubbarna med sockret.
Låt koka på svag värme till en tjock sirapskonsistens,
Låt svalna

Lägg upp marängen på ett stort fat
Vispa grädden och blanda den med vaniljkrämen
Skeda upp vaniljkrämen över marängen
Lägg på rikligt med picklade och färska jordgubbar
Ringla över jordgubbssirapen
Strössla över färsk rosmarin

NJUUUUUT!!!!!

Spännande smaker i en härlig kombo

Ha en toppendag vänner!

Kramisar
T

0 kommentarer
38

LIKNANDE INLÄGG

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.