Home LCHFI stället för potatisgratäng. Rättika och spetskålsgratäng

I stället för potatisgratäng. Rättika och spetskålsgratäng

by Home2Tiny
Rättika spetskålsgratäng
Nej kanske inte de mest upphetsande matbilderna jag tagit
Men jag kan lova att smaken är desto bättre…
Ni vet när man riktigt hör smaklökarna gör stående ovationer och riktigt ropar -En portion till -En portion till
Oj nu kanske jag höjer förväntningarna för mycket, men ärligt den här Rättika & Spetskålsgratängen är fantastiskt god och perfekt för dig som äter lågkolhydratkost eller LCHF och vill ersätta potatisgratängen. Superenkel att göra och antingen serverar du den som den är eller som tillbehör till kyckling, kött, fisk ja vad du nu vill ha….
Är rättika något nytt för dig så kan jag berätta att.
Rättika ser ut som en vit morot och kan ätas rå. Rå har den en smak som
påminner om rädisa. Tillagad försvinner den starka smaken och rättika
kan med fördel användas som substitut till potatis.

TIPS:
  • Hoppa inte över steget att förkoka rättikan, lovar att gratängen blir så mycket krämigare då plus att rättikan får en mjukare konsistens.
  • Använd en smakrik ost som till exempel Parmesan, Västerbotten eller en starkare Prästost
  • Gör gärna gratängen en stund innan, den blir så mycket krämigare och smakerna kommer mer till sin rätt.

………………………………………………………………………………………………………………………………….

Rättika spetskålsgratäng

RÄTTIKA OCH SPETSKÅLSGRATÄNG

Print
Serves: 4
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

  • 450 g rättika
  • 150 g spetskål
  • 1-2 schalottenlökar
  • 3 1/2 dl vispgrädde
  • 1 msk grovkornig senap
  • 2 msk dijonsenap
  • 2-3 dl riven Parmesanost (eller någon annan smakrik ost)
  • Salt
  • Svartpeppar

Instructions

Skala rättikan och skär i tunna skivor
Häll vispgrädden i en kastrull
Tillsätt senapen och vispa ihop
Häll i rättikan och koka upp.
Låt rättikan koka i 20 minuter på medelvärme
Finhacka schalottenlöken
Grovhacka spetskålen
Blanda ner kålen och löken i kastrullen tillsammans med rättikan och tillsätt osten
Rör om väl
Häll upp i en gratängform
Strössla över en handfull riven ost
Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter
Låt gärna gratängen stå minst en kvart före serveringen så blir den betydligt krämigare.
Om du gör den långt i förväg bara värm gratängen strax innan du serverar den.
NJUUUUUT!

………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Nu jobb!
Ha den bästa starten på veckan vänner!
Kramisar
T

You may also like

1 comment

Mamma C 5 februari, 2018 - 08:29

Så gott det såg ut och tack för receptet.
Ha en bra start på veckan du med.
Kram Carin

Reply

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Translate »