Recept på Janssons frestelse LCHF

av Home2Tiny
Recept på Janssons frestelse LCHF

Jansson, en av mina favoriter på julbordet

och som jag fortfarande kan äta tack vare rättikan.
Rättikans smak liknar rädisan och har betydligt färre kolhydrater än potatisen. Rättika har ca 2,5 gram kolhydrater på 100 gram jämfört med potatisen som har ca 15 gram kolhydrater per 100 gram, så äter du enligt LCHF eller vill dra ner på kolhydrater under julen testa då denna Janssons frestelse för den är verkligen supergod.
Det enda du kanske ska tänka på är att vara lite försiktig med saltet och om den skulle bli för torr, ös då bara på med  mer grädde.

Recept på Janssons frestelse LCHF

JANSSONS FRESTELSE LCHF

Portioner/st: 2
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

INGREDIENSER

Ca 500 kg rättika
Ca 1-2 schalottenlökar (eller 1 liten gul lök)
1 burk ansjovis
Ca 2 dl vispgrädde
Ca 2 dl creme fraiche
Mandelmjöl
Smör
Salt och peppar

SÅ HÄR GÖR JAG

Sätt ugnen på 175 grader
Skala rättikan
Strimla rättikan i matberedaren
Koka rättikan i lättsaltat vatten i ca 10 minuter
Finhacka sharlottenlöken
Lägg rättikan i en gratängform
Salta och peppra sparsamt
Strö över löken
Lägg ut ansjovisen
Lägg på ett lager rättika
Vispa ihop vispgrädde och creme fraiche
Häll över Janssonen
Strö mandelmjöl över
Lägg små smörklickar över hela gratängen
Grädda i ugnen i ca 45-50 minuter, beroende på värme
Rättikan ska kännas mjuk när Jansson är klar
Njuuut!

Did You Make This Recipe?
Har du lagat det här receptet? Tagga mig på Instagram @Home2tiny

Medan jag mumsade Janssons frestelse igår kväll drog Herr Sven in och fortfarande i dag på morgonkvisten har han inte gett sig iväg.
Gillar inte när det blåser så mycket, bara att hålla tummen att det inte ligger träd på vägen in till jobbet.
Annars blir det en AW med tjejerna efter jobbet, ett perfekt sätt att starta helgen på!

Ha en riktig mysfredag vänner!

Kramisar
T

LIKNANDE INLÄGG

23 kommentarer

Anonym 6 december, 2013 - 07:39

Janssons har jag fortfarande inte lärt mig att äta. Här funderar vi på om det ska bli svenskt eller spanskt julbord detta året. Hos mig kandu förresten vinna en ångstation från Tefal, toppen när alla jul och nyårsdukar ska strykas:)
Kram
Rebecca
http://pilotfrun.se

Svar
Bara MammaMilla 6 december, 2013 - 08:25

Här hemma försöker vi dra ned på intaget av kolhydrater då gott det går. Vi utesluter det inte helt, men känner att vi mår mycket bättre redan med den förändring vi har gjort. Detta recept kanske vi provar. Ha en fin fredag och håll i hatten 😉 !

Svar
Fru Eriksson 6 december, 2013 - 09:35

Jansson är gottit om man lägger hela Anjovis i så man kan ta bort dem hihi
Tack fötr ditt recept,vännen/Fredagskram

Svar
The Place To Be 6 december, 2013 - 10:13

Ser jättesmaskigt ut!
Man kanske ska göra en testjanssons så man är redo när det är dags för julen 😉

Ha en fin fredag!
Kram Malin

Svar
hemma hos lilla mej 6 december, 2013 - 10:30

Bara så himla gott med Jansson .Är en klar favvo här hemma .Ha en mysig fredag och att det blir en härlig Amed tjejerna .Kramar Rita

Svar
anettan 6 december, 2013 - 11:25

Jansson är en av mina favoriter på julbordet……så gott. Ha en skön dag. Kram anette

Svar
Susanne 6 december, 2013 - 11:50

Spännande, det måste testas.

Svar
No34 6 december, 2013 - 12:21

Det godaste på julbordet, näst efter laxen. Vacker form!
Fredagskram från Kate

Svar
Cathrine ab imo pectore 6 december, 2013 - 15:02

Mmmm ser sååå gott ut! Om det inte är Janssons på julbordet, så är det inget riktigt julbord! Det ser så mysigt ut hemma hos dig!
Ha en fin helg och mysig andra advent!

Svar
Jeanette 6 december, 2013 - 17:28

Jag testade "potatisgratäng" fast med rättika en gång det var rätt ok, det kanske är godare som jansson?!
Kram

Svar
Vardag och flärd 6 december, 2013 - 18:02

Detta kan vara värt att prova, tack för receptet! Hoppas din AW med kollegorna var trevlig, trots Sven!
Ha en fin helg!
Kram Eva!

Svar
Villa Freja 6 december, 2013 - 18:27

Mums vad gott det låter. Jag gillar Janson även om jag sälla… nej, aldrig lagar det. LCHF äter jag i perioder och funderar att trappa upp den kosten igen. Så detta kan vara ett bra tips till jul 🙂 Kram.

Svar
♥ Villa Tretton ♥ 6 december, 2013 - 18:57

Mmmm älskar Janssons frestelse..:-)
Åt det igår när vi var och käka julbord!

Ha en mysig kväll fina du
KRAM

Svar
barnlivetsefteratt 6 december, 2013 - 19:10

Mums. Det får jag laga. Ser så gott ut.
Önskar er en skön fredagskväll.
Kran

Svar
Jennica... 6 december, 2013 - 19:37

Usch ja, den där Sven var ingen höjdare. Det har börjat lugna sig nu, men blåser fortfarande. Hoppas det har lagt sig till i morgon!
Superfina bilder!
Kram!

Svar
Life´s Silverlining and I 6 december, 2013 - 19:43

Den lät god, kanske värd att prova men är rädd att jag får äta den själv:) Ingen annan än jag gillar jansson här hemma. Kram Nilla

Svar
Hemma på Sjuan 6 december, 2013 - 23:05

Tackar för receptet! Kanske gör jag en sådan till mig eller får jag helt enkelt hoppa över janssonen på det välfyllda julbordet 😉 kram Suss

Svar
Linda 7 december, 2013 - 07:13

Jansson är ett måste på julbordet. Ingen Jansson ingen jul. 😉

Kram Linda

Svar
annorlunda Underbara 7 december, 2013 - 08:46

Så himla gott det där såg ut och älskar formen, lila och supersnygg.
Kram Jess
http://www.annorlundaunderbara.com
små kloka citat

Svar
Eva 7 december, 2013 - 09:18

Mmm gottit med jansons 🙂 snygg form oxå 🙂 jag önskar dig en skön dag kram

Svar
Anette Ryan 7 december, 2013 - 11:16

HAr funderat på att göra Jansson till julen men det har aldrig blivit av riktigt. De senaste dagarna har jag sett tips om Janson på just rättika och funderar på om jag skulle ta och testa det då jag hållit mig undan kolhydrater under ett par månader nu och mår himla gott av det. Känner att julen lätt skulle kunna få en att falla tillbaka lite för lätt annars. Undrar vad rättika kan heta på engelska? Får googla 🙂
Trevlig 2:a advent.
Kram Anette

Svar
Malin 7 december, 2013 - 21:18

Mums, det är så gott!!
Kram!!

Svar
CreandoPhoto 8 december, 2013 - 02:12

Vilken spännande variant! Vi provade rättikagratäng för ett tag sen och det var ju jättegott. Så detta får ju provas 🙂

Svar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »