6 saker som har påverkat mitt välmående

av Home2Tiny
6 saker som har påverkat mitt välmående

Min livsstilsförändring hur går den egentligen?

Men det går riktigt bra måste jag säga.
Fortfarande har jag en del att jobba med, men jag har märkt att jag känner mig piggare, gladare och starkare.

Sen är det alltid svårt att säga vad som är hönan och vad som är ägget när man som jag har förändrat en hel del.

Men jag funderade och skrev ner 6 olika saker som jag har jobbat med och som jag tror har gett en positiv effekt på mitt välmående.

1. TRÄDGÅRDEN

Att vara ute i trädgården och fixa har en enorm påverkan på mitt humör har jag märkt.

Känner jag mig det minsta nedstämd så går jag ut och pysslar i några timmar och ju skitigare mina händer blir desto gladare blir mitt sinne.

Jag fullkomligt älskar att göra allt i trädgården, rensa ogräs är bästa terapiarbetet, vattna ger mig ett lugn och plocka blommor och bär ger mig känslan av en enorm rikedom.

Min livsstilsförändring - daglig rörelse

2. DAGLIG RÖRELSE

Att varje dag på något sätt få in någon form av rörelse har betytt mycket för min hälsa.

Helst går jag ut och går och anpassar längd och tid på dygnet efter mitt mående och väder.

Har det varit varma dagar har jag varit uppe med tuppen och gått för att undvika att bli överhettad och har jag haft en mindre bra dag har promenaden blivit kortare.

Oavsett vilket så gör den här (oftast) dagliga motionen oerhört mycket för både min kropp och knopp och något som numera är en rutin.

Min livsstilsförändring - kost

3 KOSTEN

Jag har lagt till betydligt mer protein i min kost och jag har ett matfönster 10/14 som jag tror har gjort att jag känner mig betydligt mer på alerten.

Matfönster 10/14 innebär att jag äter inom tio timmar och “fastar” inom 14 timmar.

Proteinet får jag genom att äta kyckling, fisk och skaldjur, lupinbönor, ägg, tofu och mycket mer.

Skulle det ändå bli för lite på en dag gör jag en smoothie med proteinpulver vilket funkar hur bra som helst.

Min livsstilsförändring - styrketräning

4 STYRKETRÄNING

Efter att ha tränat med vikter hemma hela våren kände jag att jag ville ha tillgång till fler redskap för att kunna variera mig.

Antingen fick jag investera i fler vikter och maskiner att ha hemma eller så var alternativet att lösa ett medlemskap på ett gym.
Eftersom Mr C också var sugen på att börja styrketräna så valde vi gymmet och nu sen en tid tillbaka tränar vi 3 gånger i veckan.

Och det har gett resultat.
Vi känner oss både starkare och känslan när jag kan öka på vikterna i en övning, den är berusande och jag kan lugnt säga att mina endorfiner de lever livet just nu.

Min livsstilsförändring - sömn

5 SÖMN

Under minst 20 år har jag haft ett minst sagt komplicerat förhållande till min sömn.

Att sova en hel natt har varit helt uteslutet på grund av min värk och jag har hakat mig fram på några enstaka timmars sömn varje natt.

Såklart ta både kropp och knopp stryk av detta, att inte få sova ordentligt är som en form av tortyr och det känns som om jag alltid lever i en bubbla.

Jag kan inte säga att jag lyckats fullt ut med mina sömnbekymmer men de har blivit bättre efter att jag testat nya saker att ta till för att påverka sömnen positivt.

Och jag tycker mig märka små förändringar i mitt mående, bland annat har energin ökat en smula, jag känner mig inte lika “trög” i minnet och jag kan koncentrera mig lite längre.

Det är på rätt väg i alla fall.

Min livsstilsförändring - självacceptans
6 ACCEPTERA MIG SJÄLV FÖR DEN JAG ÄR

Det här har varit och är en tuff punkt för mig.
Det finns så många lager att bearbeta och jag försöker att ta dem ett i taget.

Det har att göra med allt från självkänsla, självförtroende, min kroniska sjukdom till ålder och mycket annat.

Sådant som ofta har gett mig dåligt samvete och fått mig att må uruselt.

Men att börja omfamna mig själv, ge mig själv mer cred och inte vara så sträng mot mig själv har fått positiva konsekvenser.
Jag har bland annat upptäckt mitt eget värde, mina inre styrkor och att det är okej att vara en medelålders, gråhårig, kroniskt sjuk och halvgalen influencer.

Jag har börjat gilla den där kvinnan, vi har ganska kul ihop, det är det viktigaste i mitt välmående sen vad andra tycker, det har jag börjat strunta totalt i.

Att göra en livsstilsförändring tar tid, man måste ha tålamod, men jag tycker mig redan se de där små förändringarna som gör att jag vet att jag är på väg mot att må mitt allra bästa.

Det här är 6 saker jag har gjort, har du några andra tips mot ett bättre välmående?

Ha den bästa dagen vänner!

Kramisar
T

LIKNANDE INLÄGG

2 kommentarer

Åse 2 september, 2023 - 07:54

Glad gladare gladast av att läsa att du mår då härligt fint ! Jobbar själv med detta dagligen efter 2 nära gått bort inom loppet av 3 mån . Min bror dog hastigt innan jul och 3 mån efter min svåger som jag känner i 4” år .
Jag lärt mig man kan aldrig glömma men jag måste acceptera och när jag lärt mig detta kan jag själv börja leva för jag lever här och nu❤️

Blir så glad och peppad av dina inlägg och trevlig helg!

Kram Åse

Svar
Home2Tiny 4 september, 2023 - 07:37

Beklagar Åse, så fruktansvärt ledsamt. Livet är verkligen skört och jag tror verkligen på att ta vara varje dag som en gåva. Blir så otroligt glad om jag på något sätt kan inspirera med mina erfarenheter, skicka ut en smula livsglädje och pepp. Kram vännen du är fantastisk på alla sätt. Tina

Svar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »