Lördag
Och igår var vi äntligen på väg till Malmö för att hälsa på sonen.
Några veckor kan passera sen får mammahjärtat abstinens och måste få krama om honom och fylla frysen med matlådor.
Vi hade en så mysig dag tillsammans och som vanligt gick timmarna på tok för fort.
Väl hemma igen väntade de här godsakerna på oss.
Ferrero Rocher, hemmagjorda som är både socker och glutenfria och helt vansinnigt goda.
Kommer bli perfekta till helgmyset, både till en kopp kaffe och ett glas vin.
Där ser du lite bättre när jag har delat en itu.
En dadel fylld med krämigt hasselnötssmör, en hel rostad hasselnöt i mitten och sen doppad i mörk choklad med grovhackade rostade hasselnötter, det du.
Om det är krångligt att göra?
Inte alls, häng med här så ska jag visa hur jag gjorde.
Jag rostade en hel plåt med hasselnötter, lika bra när jag ändå håller på.
När de stått i ugnen cirka 8 minuter tar jag ut dem och gnuggar en näve mot varandra för att få bort skalet.
Man kan såklart köpa färdigt hasselnötssmör, men om du vill göra eget så gör du såhär.
Häll ner ungefär 3/4-delar av hasselnötterna du rostat i matberedaren och kör dem tills de blir ett krämigt smör, det tar kanske 4-5 minuter.
Nu är vår matberedare från stenåldern så för dig kanske det går betydligt snabbare.
Sen häller jag i 2 teskedar vaniljextrakt och en nypa salt och kör lite till med matberedaren.
Jag tillsätter inget sött, för jag tycker dadlarna och chokladen är söta i sig, men där bestämmer dina egna smaklökar.
Sen plockar jag bort lika många hasselnötter som jag ska göra Ferrero Rocher och grovhackar resten.
Hasselnötssmöret har jag hällt upp i en glasburk.
Det är bara en liten del som kommer att gå åt till de här godsakerna, resten använder jag till allt möjligt, på gröten, på riskakan, till att baka med och ibland jag bara ta en sked och skjutsar rakt in i munnen.
I kylen står hasselnötssmöret ett tag, själv behöver jag aldrig oroa mig för hur länge för det tar slut i rekordfart.
Sen skär jag ett snitt i de färska, ekologiska dadlarna och plockar ut kärnan, lovar den vill man inte tugga på.
Lägger en klick med hasselnötssmör i dadeln.
Puttar ner en hasselnöt i mitten och klämmer försiktigt till.
Sen smälter jag mörk choklad, jag väljer sockerfri och rör ner de grovhackade hasselnötterna.
Jag använder en grillpinne som jag sticker i dadeln och doppar i chokladen, smidigt och chokladen täcker hela dadeln.
Lägger godsakerna på ett fat och ställer i kylen för att stelna.
Om du som jag får en hel del choklad över, häller jag bara ut den på ett bakplåtspapper och låter det stelna i kylen.
Sen bryter jag de i små mumsbitar, blir lite som schweizernötchoklad.
Klara att äta och jag lovar de är himmelskt goda.
Jag har inget direkt recept men här kommer ingredienserna som jag använde.
Hasselnötter
Vaniljextrakt
En nypa salt
Färska, ekologiska dadlar
Mörk choklad
Först rostar jag hasselnötterna i ugnen på 200 grader i cirka 8 minuter. Håll koll, alla ugnar är olika
Ta bort skalet genom att gnida hasselnötterna mot varandra.
Använd ungefär 3/4-delar av hasselnötterna till att göra hasselnötssmör genom att köra dem i en mixer eller matberedare
Tillsätt vaniljextrakt och lite salt och kör lite till
Häll upp smöret i en burk
Skär en skåra i dadeln och plocka bort kärnan
Lägg i en klick med hasselnötssmör
Lägg i en hel hasselnöt och kläm försiktigt till
Smält mörk choklad
Grovhacka resten av hasselnötterna och häll i den smälta chokladen och rör om
Doppa varje dadel i chokladen
Lägg på ett fat och sätt in i kylen tills de stelnat
NJUUUUUT!!!!
Ett betydligt bättre alternativ en de du köper och jag tycker personligen att de är så mycket godare också.
Hoppas du blir inspirerad och testar.
Ikväll ska vi se på mello, har inte sett en endaste deltävling eller låt, så det här ska bli spännande.
Vem tror du vinner?
Ha en glittrande dag vänner!
Kramisar
T
6 kommentarer
Vilket bra tips. Jag tycker Ferrero Rocher är goda men jag gillar inte att det är palmolja i. Jag har sett varje deltävling så det ska bli kul att se finalen ikväll. Det är ett gäng starka bidrag.
Ja usch och fy för palmolja det undviker jag så mycket jag bara kan. Tyckte att Loreen var en värdig vinnare ska bli spännande att se den stora finalen sen. Kram och ha en underbar dag. Tina
Tack för det receptet! Blir sugen på att laga dessa godsaker genast! ????
De är verkligen lyxigt goda och bra mycket nyttigare än originalet också. Kram och ha en toppendag vännen. Tina
Oj så gott det där ser ut. Härliga inspirerande bilder. Ja Loren är ju tippad som vinnare men jag gillar inte hennes bidrag. Vi får se. Kraam Pia
De är verkligen lyxigt goda och bra mycket nyttigare än originalet. Jag tyckte att Loreen var en värdig vinnare och det ska bli spännande att se hur det går för henne i den stora finalen. Kram och ha den bästa dagen Pia. Tina