FOKUS PÅ MIN FYSISKA OCH PSYKISKA HÄLSA UNDER 2023

av Home2Tiny

FOKUS 2023 – HÄLSA OCH ETT BRA MÅENDE

Jag är långt ifrån tillbaka efter mitt skov som knockade mig rejält både fysiskt och psykiskt den här gången.
Den förlamade tröttheten är brutal och energin är totalt bortblåst.

Därför vill jag redan nu flagga för att jag har bestämt mig för att mitt mående helt får styra när inläggen kommer upp här inne, visionen är som alltid sju dagar i veckan, men som det är nu är jag glad för varje inlägg som jag får till.

Jag har också kommit till insikt de här veckorna när jag har legat som klubbad att det måste ske en förändring, saker jag måste ta tag i för att jag ska få ett bättre liv och mående framöver.

Och kanske för att vara riktigt drastisk så handlar det om att vara lite mer egoistisk, sätta mig själv i främsta rummet och ge mig själv uppmärksamhet och tid till sådant min kropp och själ behöver för att må bättre, utan att få dåligt samvete.

Och jag tänker inte på några dieter, eller hård träning varje dag i veckan eller sälja huset och flytta utomlands, utan små förändringar i vardagen som i långa loppet ska generera till en bättre livsstil och mående.

Till exempel har jag rört på mig alldeles för lite det sista året, vilket har gjort att min kondis är under all kritik.
Jag har aldrig varit vältränad på något sätt, men har genom åren alltid haft en bra grundkondis, som jag bibehållit med rejäla promenader.
Men förra året fick jag inte till rutinerna på mina promenader och därmed uteblev de och dessutom var ursäkterna  många för att slippa.

Så kan jag inte ha det längre, utan jag har redan börjat promenera lite smått, inga långa sträckor, utan precis lagom för vad min kropp orkar just nu.
Jag kommer såklart öka sträckan allteftersom jag mår bättre och jag ska få till rutinerna, för jag vet att det påverka mig så mycket i positiv bemärkelse.

Att få komma ut i trädgården ger mig också så mycket energi, det är inte bara det att kroppen får jobba utan här får knoppen vila också.

Vet ingen bättre medicin mot min psykiska ohälsa som att få vara ute i trädgården och pyssla.

Tyvärr får jag då och då frågan av personer som jag helst tror ställer den av tanklöshet
-Hur orkar du hålla på och jobba i trädgården som inte mår bra?

Helt enkelt för att det får mig att släppa fokus på det onda och får mig att må så mycket bättre i stunden.

Ibland undrar jag vad de här personerna vill att jag ska göra, lägga mig på soffan, låta min sjukdom ta fullständigt kontroll och bli en bitter liten människa som bara låter livet passera.

Den personen är inte jag och även nu när jag nästan gått ner för räkning, så finns det ett jävlar anamma i mig och jag kämpar för att må mitt bästa och göra det bästa av situationen.

Så aktiviteter som får min uppmärksamhet att ändra riktning från värk och smärta ska jag ägna betydligt mer tid åt för jag vet att det ger så mycket på ett positivt sätt.

VILA ingår också i mitt fokus på hälsa.

Det är slut med att få dåligt samvete över att jag inte orkar så mycket som jag vill och att jag lägger mig och vilar innebär inte att jag är lat utan att jag är rädd om mig och ser till att jag ger det min kropp behöver.

Det här är svår punkt för mig, för jag vill helst vara i ständig rörelse och då menar jag inte bara fysiskt, utan jag har en hjärnaktivitet som ständigt rusar i hundra.

Att lyssna mer inåt och sluta straffa mig själv med dåligt samvete är något jag måste jobba vidare med.

KOSTEN – Har inte varit den bästa under det senaste året.

Missförstå mig inte, jag äter och jag äter bra, men jag är aldrig hungrig och det känns som maten är ett nödvändigt ont.

När jag har läst på, för visst har jag sökt en förklaring till varför jag har tappat aptiten och inte längre tycker det är roligt att stå i köket och experimentera fram nya härliga rätter så beror det nog mycket på klimakteriet, för vissa av oss kvinnor drabbas nämligen av detta, mindre matlust och ingen direkt hunger.

Sen inser jag också, ju mer rörelse desto hungrigare blir man så ofta hänger det mesta ihop när det gäller ens hälsa och mående.

SÖMN – något som ständigt är en bristvara för mig.

Att jag nästan aldrig få sova ordentligt är som att alltid gå omkring och känna mig som en zombie.

Lite som att leva i en bubbla där allt går i slow motion och hjärndimman är så tjock att jag kan uppfattas som trögtänkt, dessutom är koncentrationssvårigheterna enorma och jag är för det mesta lite allmänt nedstämd.

Inget roligt tillstånd att befinna sig i och jag vill hitta sätt att ge mig några fler timmar sömn per natt.

SKÄMMA BORT MIG SJÄLV

Så viktigt att vara snäll mot mig själv och tillåta mig göra saker som får mig att må bra.

Till exempel åka på äventyr, gå på behandlingar, köpa något fint eller träffa vänner över en lunch.

Allt det där som ger energi och som får livet att bli så mycket härligare.

Såklart kan jag inte göra allt det här på en gång, detta kommer bli en lång process och för att det ska funka har jag gjort upp en slags plan.

Nu de första månaderna kommer jag helt och hållet fokusera på rörelse, att komma in i rutiner vad det gäller min träning.
Börja lugnt och successivt öka till jag kommer till en nivå som känns rätt och passar mig, sen kommer jag lägga mer fokus på maten osv.

Om du är intresserad mer kring mina tankar kring hur jag kommer lägga upp året kring min hälsa och mående, skriv en rad så kan jag göra mer ingående inlägg kring varje ämne.

Nu frukost och sen en liten promenad

Njut dagen vänner!

Kramisar
T

LIKNANDE INLÄGG

22 kommentarer

Lena Fors Bengtsson 25 februari, 2023 - 08:05

Stor varm kram till dig❤️Mycket tänkvärt i din text och väldigt bra att få ner det på pränt. Själv behöver jag dra i handbromsen för att inte komma in i ett ekorrhjul. Jag vill gärna ta del av dina inlägg kring mående och tillsammans kan vi stötta och bidra med olika tips och infallsvinklar ?Gör en bra lördag Tina och var lite egoistisk ❤️

Svar
Home2Tiny 25 februari, 2023 - 11:23

Underbart och vi kan tipsa och peppa varandra. Viktigt att dra i den där handbromsen i tid och investera i sig själv och sitt mående. Kram och ha den bästa dagen. Tina

Svar
Ing-Marie 25 februari, 2023 - 08:17

Hej fina du! Va du kämpar!! Fantastiskt att du tar tag i nya rutiner. Jag känner igen mig i det du skriver, att det kunde varit jag som skrivit det! Jag tappar energi och lust när jag är inne i mina skov, sen är det jättesvårt att komma igång igen. Men jag vet om jag fokuserar på det som ger energi, roliga saker, så får jag energi. Men ibland orkar jag inte ens det! Och när man hittar den hur behåller man den när det blir jobbigt igen? Det är en berg och dalbana livet just nu! Men det är viktigt att vara snäll mot sig själv! Jag är dålig på att skämma bort mig själv och att säga nej när jag borde! Du är en fantastisk kvinna och stor inspiration för mig. Önskar dig en fin dag med sol och energi. Kram Ing-Marie

Svar
Home2Tiny 25 februari, 2023 - 11:27

Förstår dig så mycket Ing-Marie och känner så väl igen mig, speciellt det där med att hitta motivationen igen när man fallit platt ytterligare en gång. Det är en svår ekvation att lösa och få ihop. Jag hoppas att jag på något sätt kan inspirera och ge energi med mina inlägg, allt vi vill är egentligen bara att få må vårt allra bästa. Kram vännen och ha en underbar dag.Tina

Svar
Ingela 25 februari, 2023 - 08:19

Precis så fina du❤️
Hög igenkänning och tänk vad otänksamma kommenterar kan göra illa! Precis som att ligga i soffan/sängen med nedrullade persienner är det enda rätta! Är på samma väg som du och min största utmaning är vilan. Kram❤️

Svar
Home2Tiny 25 februari, 2023 - 11:30

Tyvärr finns det många som pratar först och tänker sen…. Vila är en riktig utmaning, finns många tankar kring detta, men så, så viktigt för ett bra mående. Jag hoppas av hela mitt hjärta att du hittar sätt som får dig att vila på bästa sätt. Kram och ha en fin dag. Tina

Svar
Monica Ekman 25 februari, 2023 - 08:23

Jag önskar dig all lycka med din nya plan o det låter så bra så jag tror att alla skulle må bra av detta. Jag själv är pensionär nu efter ett helt arbetsliv inom vård o omsorg, vilket innebär att kroppen är ganska så misshandlad under lång lång tid. Man tänker inte på att vara rädd om sig när orken finns men man förstår det när man är över 60 o kroppen börjar tala om att den finns o gör ont. Jag försöker göra som du beskriver, rör mig ute mycket, sover bra o läser mycket eftersom jag älskar det. Det som jag tycker är svårt är kosten. Man fastnar lätt i ett visst mönster o är svårt att bryta, vill helst ha husmanskost o det är ju det jag kan. Dessutom älskar jag fika, dock inte kaffe men te. Oj så långt detta inslaget blev, pratsjuk som man är ? Jag tycker iallafall att det är intressant att läsa vad du skriver o önskar dig allt gott. Kram Monica.

Svar
Home2Tiny 25 februari, 2023 - 11:33

Förstår dig precis Monica, inte tänker man på måendet när man får energi och mår toppen, då kör man på som om det inte finns någon morgondag. Kosten är en stor del av hälsan och sitt mående. Jag hoppas komma igång med min matlagning nu under våren, älskar egentligen att få stå i köket och fixa och hoppas hitta tillbaka dit. Jag kommer så att dela med mig av mina recept och kanske du kan få lite ny inspiration från dem. p.s jag älska att fika också. Kram och ha en toppendag. Tina

Svar
Åse Bäckvall 25 februari, 2023 - 08:33

? så fint att du delar med dig av detta då vi är många som kämpar på i vår vardag. Dina ord peppar mig och säkerligen andra med att med tag ta i mitt liv för att bli bästa versionen av mig. Förstår att du har extra tufft och önskar dig såklart allt bäst.
Följer gärna din resa när du har tid och ork att skriva .
Sömnen är hos mig själv det värsta för utan sömn fungerar ju inte vardagen.

Trevlig helg fina!

Svar
Home2Tiny 25 februari, 2023 - 11:35

Blir så glad att du vill hänga med på min hälsoresa 2023. Förhoppningsvis så kan du fånga upp något som du kan ta med dig in i din vardag och för ett bättre mående. Så viktigt att investera i sig själv och för en bättre hälsa. Kram vännen och ha en toppendag. Tina

Svar
Maj 25 februari, 2023 - 08:52

Hela skottkärran full med styrkekramar till dig!
Där brukar jag hitta krafter nu när våren är här! ❤️

Svar
Home2Tiny 25 februari, 2023 - 11:36

Du är för gullig Maj och jag håller helt med. Trädgården ger mig så mycket energi och glädje och snart är vi äntligen där igen. Kram vännen och hoppas solen skiner på dig idag. Tina

Svar
Monica S 25 februari, 2023 - 09:25

Fina fantastiska Tina! Du är klok och så otroligt beundransvärd! Att ta hand om sig själv är speciellt vi kvinnor dåliga på. Ta nu hand om dig så du mår bättre. Finns kvar och följer dig på din resa mot en bättre hälsa! Du är värd det bästa! Massor med styrkekramar / Monica ?

Svar
Home2Tiny 25 februari, 2023 - 11:38

Fina, fina Monica, blir så glad över dina ord och håller med om att vi kvinnor är riktigt dåliga att sätta oss själva i främsta rummet. I år ska jag bli bättre på det och förhoppningsvis kommer det göra att mitt mående blir betydligt bättre. Är så glad att du vill hänga med mig på den här resan. Kram och ha den bästa dagen. TIna

Svar
Lillemor 25 februari, 2023 - 11:43

Klokt och viktigt inlägg där jag oxå får inspiration i att tänka på MIn hälsa.
Känn ingen press när det gäller bloggandet. jag förstår varför det är tyst men väntar tålmodigt på nästa inlägg, som jag alltid läser med stor behållning.

För min del så kan min kalender vara avgörande för att få saker gjorda, som tex städning (hatar att städa men älskar mitt städade hem) så om jag skriver in i kalender att jag ska städa kökslådor, garderoben, storstäda badrummet så har jag lättare att få det gjort…
…lite som check på den…

varm kram till dig! från mig

Svar
Home2Tiny 27 februari, 2023 - 09:16

Tack snälla Lillemor, blir så glad över dina ord och vilket bra tips, att schemalägga sådant som är trist att göra. Då blir det verkligen gjort, finns ingen skönare känsla än få stryka sådant som är fixat. Kram och ha den bästa starten på veckan. Tina

Svar
Eva 25 februari, 2023 - 11:50

Åh, här vill jag vara med. Behöver också fokusera mera på mig själv och min hälsa utan krav och hets. Du skriver så bra och jag känner igen mig i varje del. Varma styrkekramar Eva

Svar
Home2Tiny 27 februari, 2023 - 09:17

Vi får peppa varandra Eva så 2023 blir året då vi hittar vägen till att må vårt bästa. Kram och ha en underbar dag. Tina

Svar
Agnete 25 februari, 2023 - 17:06

❤❤❤❤❤❤❤❤❤

Svar
Home2Tiny 27 februari, 2023 - 09:17

Kram Agnete och ha en underbar start på veckan. Tina

Svar
Katarina Beer 26 februari, 2023 - 08:39

Känner igen mej med maten, vill bara äta sånt som är gott, soppor, frukt, grönsaker men inte så mycket kött. Ta din tid och lyssna på din kropp, finns alltid sådana som ska döma men dom skiter vi i. Tänk på dej själv, vi är många som stöttar dej. Kramar till dej.

Svar
Home2Tiny 27 februari, 2023 - 12:40

Du är för gullig Katarina, tack snälla. Jag äter inte rött kött men gärna fisk och skaldjur. Ta hand om dig vännen. Kram Tina

Svar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »