Sött, salt och barnsligt gott
Om du i år ska göra något julgodis tycker jag att du ska testa de här ljuvliga kola och chokladgodbitarna.
Gömd under chokladen och de knapriga jordnötterna hittar du en mjuk smörkola och under den en fluffig marshmallow, alltså den här kombon får godisnissen i dig att göra volter.
Kan tyckas krångligt att göra egen smörkola men med en stektermometer går det hur lätt som helst eftersom den då sköter sig själv på spisen.
Ska vi kolla in receptet?
KARAMELLOWS
Ingredienser 30-40 st
100 g smör
2 1/2 dl socker
2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
2 tsk vaniljsocker
Flingsalt
FYLLNING
Stora marshmallows
GARNERING
300 g mörk choklad
1 dl grovhackade jordnötter
SÅ HÄR GÖR JAG
Börja med smörkolan
Smält smöret i en tjockbottnad stor kastrull
Tillsätt resterande ingredienser förutom flingsaltet
Koka upp
Sänk värmen till medel och låt kolan koka tills den nått en temperatur på 124 grader
Häll kolan i ett ganska tunt lager på en bakplåtspappersklädd form ca 20×30 cm
Strössla över lite flingsalt
Låt svalna
Lägg marshmallows längs med långsidan av kolan
Rulla in dem som en rulltårta, fast bara ett varv.
Skär sedan av en längd när den blivit täckt med smörkola
Upprepa med fler marshmallows till all kola är använd.
Lägg in längderna (jag fick 2 stycken) i kylen för att stelna
Skär längderna i cirka 3 cm breda bitar
Smält chokladen
Doppa bitarna i chokladen
Strössla med jordnötterna
Låt stelna i kylskåpet
Förvara godbitarna i en burk i kylen
NJUUUUUT!!!!
Kan lova att det blir många turer till kylskåpet när de står där.
Ska bara ta en, blir två, blir tre, ja du fattar, svåra att motstå.
Ha en fin dag vänner!
Kramisar
T
4 kommentarer
Men åh så gott! Tror inte jag skulle kunna låta bli om jag har de där gobitarna i kylen…
Det går inte….har fått sätta lås på kylskåpet… Kram och ha en underbar advent. Tina
Tack för ett underbart gott recept. Nu står gobitarna och stelar nydoppade i choklad men kunde inte låta bli att provsmaka x flera, farligt goda. Kram /yvonne
Jag borde ha en varningstriangel på det receptet, ha, ha. Nära att vi fick sätta lås på kylskåpet, tror inte jag vågar göra en omgång till här hemma, för jag kan inte sluta äta dem. Blir så glad att du också tycker om dem. Kram och ha en toppendag.Tina