KARAMELLOWS – SÖTT, SALT OCH BARNSLIGT GOTT

av Home2Tiny

Sött, salt och barnsligt gott

Om du i år ska göra något julgodis tycker jag att du ska testa de här ljuvliga kola och chokladgodbitarna.

Gömd under chokladen och de knapriga jordnötterna hittar du en mjuk smörkola och under den en fluffig marshmallow, alltså den här kombon får godisnissen i dig att göra volter.

Kan tyckas krångligt att göra egen smörkola men med en stektermometer går det hur lätt som helst eftersom den då sköter sig själv på spisen.

Ska vi kolla in receptet?

KARAMELLOWS
Ingredienser 30-40 st
100 g smör
2 1/2 dl socker
2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
2 tsk vaniljsocker
Flingsalt

FYLLNING
Stora marshmallows

GARNERING
300 g mörk choklad
1 dl grovhackade jordnötter

SÅ HÄR GÖR JAG
Börja med smörkolan
Smält smöret i en tjockbottnad stor kastrull
Tillsätt resterande ingredienser förutom flingsaltet
Koka upp
Sänk värmen till medel och låt kolan koka tills den nått en temperatur på 124 grader
Häll kolan i ett ganska tunt lager på en bakplåtspappersklädd form ca 20×30 cm
Strössla över lite flingsalt
Låt svalna
Lägg marshmallows längs med långsidan av kolan
Rulla in dem som en rulltårta, fast bara ett varv.
Skär sedan av en längd när den blivit täckt med smörkola
Upprepa med fler marshmallows till all kola är använd.
Lägg in längderna (jag fick 2 stycken) i kylen för att stelna
Skär längderna i cirka 3 cm breda bitar
Smält chokladen
Doppa bitarna i chokladen
Strössla med jordnötterna
Låt stelna i kylskåpet

Förvara godbitarna i en burk i kylen

NJUUUUUT!!!!

Kan lova att det blir många turer till kylskåpet när de står där.

Ska bara ta en, blir två, blir tre, ja du fattar, svåra att motstå.

Ha en fin dag vänner!

Kramisar
T

4 kommentarer
42

LIKNANDE INLÄGG

4 kommentarer

Hannas krypin 29 november, 2022 - 16:47

Men åh så gott! Tror inte jag skulle kunna låta bli om jag har de där gobitarna i kylen…

Svar
Home2Tiny 4 december, 2022 - 09:01

Det går inte….har fått sätta lås på kylskåpet… Kram och ha en underbar advent. Tina

Svar
Yvonne Steen 8 december, 2022 - 19:35

Tack för ett underbart gott recept. Nu står gobitarna och stelar nydoppade i choklad men kunde inte låta bli att provsmaka x flera, farligt goda. Kram /yvonne

Svar
Home2Tiny 10 december, 2022 - 08:48

Jag borde ha en varningstriangel på det receptet, ha, ha. Nära att vi fick sätta lås på kylskåpet, tror inte jag vågar göra en omgång till här hemma, för jag kan inte sluta äta dem. Blir så glad att du också tycker om dem. Kram och ha en toppendag.Tina

Svar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.