Recept på Svarta husets syrliga jordgubb-lakritscider

av Home2Tiny
Recept på Svarta husets syrliga jordgubb-lakritscider

Hej, Mr. C här
Idag bjuder jag på receptet på en av T´s favoriter, Svarta husets syrliga jordgubb-lakritscider, som blir helt sockerfri när den jäst färdigt.

För att göra alkohol behövs egentligen bara tre saker: vatten, socker och jäst.
Men, sedan vill man ju att det skall smaka gott och då behöver vi lite fler ingredienser.

För en sats som ger ca. 12 liter färdig cider använder jag:

3 liter koncentrerad flädersaft (har du hemmagjord jordgubbssaft går det minst lika bra)
Vatten
1-2 kilo strösocker, beroende på hur stark du vill att den skall bli.
4 liter frusna jordgubbar
1 burk/60 gram ekologiskt lakritspulver
Ett stänk vodka för att lösa upp lakritspulvret
Lallemand Philly Sour jäst

Du behöver någonting att jäsa i, jag har flera av Jula´s livsmedelsgodkända hinkar som är både hållbara och prisvärda, du hittar dem HÄR

Börja med att hälla upp flädersaften i jäshinken.
Mosa de tinade jordgubbarna och häll i hinken.
Fyll upp med vatten så att du har ca 10 liter.

Lös upp lakritspulvret med t.ex. vodka, det är mycket enklare än att lösa i vatten.

Häll lakritsen i hinken.

Sen fyller jag upp med vatten till drygt 12 liter och mäter sockerhalten för att se hur stark cidern kommer att bli och om jag vill tillsätta mer socker för att öka alkoholhalten.
Just detta recept har jag bryggt flera gånger och alkoholhalten brukar landa på 4,5% utan att tillsätta mer socker.

Eftersom jästen omvandlar allt jäsbart socker till alkohol så blir resultatet en dryck med mycket mindre sötma än de cider/alkoläsk du köper på bolaget, du får en dryck som påminner mer om en riktigt torr cava istället.

En billig hydrometer är bra att ha för att ha koll på alkoholhalten och för att vara säker på att jäsningen är färdig.

Du hittar en HÄR

Det finns mängder av jästsorter du kan använda, men så vitt jag vet finns det bara en sort som ger det resultat jag vill ha här och det är Lallemand´s Philly Sour.
Det som gör den speciell är att den både producerar etanol och mjölksyra som ger den härliga syrligheten som lyfter smaken och ger en riktigt uppfriskande upplevelse.

Du hittar den HÄR.

Jag strör jästen direkt i cidern.

En sista blandning innan locket åker på, sedan skakar jag hinken ordentligt en stund för att syresätta vätskan, det gör att jästen får det syre den behöver för att komma igång.

På med jäsröret för att hålla oönskade besökare ute, sedan sätter jag hinken mörkt i rumstemperatur och väntar 7-10 dagar tills det slutar bubbla i jäsröret.
En sista mätning med hydrometern för att se att jästen omvandlat allt socker till alkohol, sedan tappar jag på flaska med 7 gram socker per liter för att få en lagom kolsyra.
Efter en vecka brukar det tillsatta sockret vara uppjäst och omvandlat till kolsyra, dags för provsmakning.
Nästa gång tänker jag testa en variant med hallon och lakrits, vad tror du om det?

Må gott!
Mr.C

LIKNANDE INLÄGG

9 kommentarer

mamma C 5 oktober, 2022 - 09:48

Låter verkligen som en god cider som du tillverkar själv.
Hallon och lakrits tror jag blir kanon.
Kram Carin

Svar
Home2Tiny 5 oktober, 2022 - 10:55

Den är bara så himla god jämfört med de man köper som enligt mig är på tok för söta. Hoppas att han gör en hallon lakrits, allt med lakrits blir gott. Kram och ha en härlig dag vännen. Tina

Svar
Catarina 5 oktober, 2022 - 10:14

Tack för tipset, är jättesugen på att testa . Har du testat att göra på äpplen också? Har nämligen massor av äpplen.
/ Catarina

Svar
Mr.C 5 oktober, 2022 - 10:36

Hej Catarina
Vi har tyvärr inte gjort cider på äpplen ännu, bara från köpt juice(som blev god).
Har sett att det finns många som hyr ut fruktpress/kross bl.a. på Hygglo: https://www.hygglo.se/category/8678-fruktpress-och-fruktkross
Vore kul att testa.
C

Svar
Catarina 5 oktober, 2022 - 15:28

Hej igen! Vi har en fruktpress och vi har mustat massor, och det har blivit jättegott.
/ Catarina

Svar
Kate 5 oktober, 2022 - 10:55

Låter gott och rätt så lätt att göra! Tack för tips! ????

Svar
Home2Tiny 8 oktober, 2022 - 09:11

Så galet god cider och inte alls lika söt som de köpta. Kram och ha en härlig dag vännen. Tina

Svar
Ulrika 5 oktober, 2022 - 18:25

Tack för tipset! Det måste provas. Vad använder du för flaskor till den färdiga cidern?

Svar
Mr.C 7 oktober, 2022 - 07:49

Hej Ulrika Jag använder främst 33cl longneck som på första bilden, men jag har sparat en hel del återvunna flaskor av olika modeller och storlekar också./C

Svar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »