Recept på blåbärskaka med smak av citron, vanilj och vallmo

av Home2Tiny

När trädgården levererar, då känner jag mig rik

Blommorna lyser upp som ett nyårsfyrverkeri i sina krukor och lådor, blåbärsbuskarna dignar så mycket av bär att kvistarna niger djupt av tyngden och myntan sprider sig som en djungeltelegraf om jag inte hindrar den i sin framfart i trädgården.

Allt detta två steg utanför mitt fönster och dörr, kan man ha det bättre?

Som tur är har jag ett gediget arkiv av receptidéer så jag kan göra något smarrigt av de vi skördar i trädgården.

I helgen fick det bli en kaka av blåbären, smaksatt med citron, vanilj och vallmo.

Men först kastades en näve eller två rakt in i munnen av de här oemotståndliga, saftiga bären, eller var det tre?

Helt färska bär, bästa godiset.

Och den där kakan, jamen den försvann i vanlig ordning i en rasande fart, vem kan motstå en sådan godsak liksom.

Busenkel att baka också

BLÅBÄRSKAKA MED SMAK AV CITRON, VANILJ OCH VALLMOFRÖN
Ingredienser
200 g rumstempererat smör
3 1/4 dl mjöl
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
En nypa salt
3 ägg
1 1/2 tsk bakpulver
3 msk blå vallmofrön
Saft från 1 ekologisk citron (riv av skalet först och spara till krämen)
1/4 dl mjölk
125 g crème fraiche
4-5 dl färska blåbär
1-2 dl blåbär till dekoration

Citronkräm
3 dl vispgrädde
1 dl florsocker
1 dl grekisk yoghurt
Skalet av 1 ekologisk citron

SÅ HÄR GÖR JAG
Sätt ugnen på 175 grader
Vispa smör, vaniljsocker och socker poröst
Vispa ner ett ägg i taget i smeten.
Blanda mjöl, salt och bakpulver i en skål
Vänd ner mjölblandningen lite i taget i smeten och rör om försiktigt till en jämn smet.
Vänd ner vallmofrön och citronsaft.
Rör ner crème fraiche och mjölken
Vänd ner blåbären försiktigt
Smöra en avlång form och pudra med lite mjöl.
Häll ner smeten.
Grädda kakan i cirka 45 min
Känn efter så att den inte är kladdig
Ta ut kakan och låt den kallna.

Citronkräm
Vispa grädden tillsammans med florsocker hårt
Vänd ner yoghurten och citronskalet och rör om

Bred ut citronkrämen på kakan (spara överbliven kräm till serveringen)
Dekorera med färska blåbär och mynta

NJUUUUUT!!!!!!

Blå måsen är väl ändå ett sommarporslin av rang.

Är glad att jag inte gjort mig av med det, har varit nära ett par gånger, men allt kommer tillbaka.

Bambubesticken skulle man kunna tro är från Svenskt tenn, men de hittade jag på Rusta HÄR till ett fyndpris.

En kaka fylld med härliga smaker.

Skärbrädan av ek har Mr C själv gjort, dekorativt att servera med ett tårtpapper på.

Servera citronkrämen till, så god, inte för söt, utan fräsch och lätt syrlig.

Och vill man så kan man “bara” äta blåbär och citronkräm, ingen dum kombo kan jag tala om.

Ha den bästa dagen vänner!

Kramisar
T

8 kommentarer
45

LIKNANDE INLÄGG

8 kommentarer

Marie 10 augusti, 2022 - 16:29

Ser jättegod ut, men hur mycket creme fraiche? Står bara 125, ska det vara 1,25 dl?

Svar
Home2Tiny 10 augusti, 2022 - 18:15

Tack Marie att du uppmärksammade detta och sa till. Tycker alltid jag lusläser mina inlägg men, men…. Har lagt till nu, det ska vara gram. Kram och ha en underbar kväll. Tina

Svar
Åse Bäckvall 10 augusti, 2022 - 19:17

Mums så smarrigt det ser ut ! Grymt fina bilder som vanligt och älskar bambubesticken! Tror du de går diska i maskinen🤔 Trevlig helg 💞

Svar
Home2Tiny 11 augusti, 2022 - 08:00

Tack snälla Åse så glad jag blir, kakan är bara så god och busenkel att baka. Besticken går tyvärr inte att diska i maskin. Kram och ha den bästa dagen. Tina

Svar
Lena Fors Bengtsson 10 augusti, 2022 - 19:30

Så underbart gott nu får det bakas här hemma🙏Blåbären växer runt knuten så det finns inga ursäkter. Njut av kvällen. /Lena🥰

Svar
Home2Tiny 11 augusti, 2022 - 08:01

Busenkel kaka att baka som smakar underbart, speciellt med den fräscha citronkrämen till. Kram och ha en härlig dag vännen. Tina

Svar
christina 11 augusti, 2022 - 19:07

Alltså Tina du är så fantastisk. Så gott det ser ut. Detta ska jag göra i helgen, finns så mycket blåbär här i skogarna. Så fina bilder och porslinet Måsen är så vackert. Kram och ha en fortsatt fin kväll

Svar
Home2Tiny 13 augusti, 2022 - 13:22

Tack fina Christina så glad jag blir. Hoppas kakan smakade och att du har en underbar helg. Kram TIna

Svar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.