Odla gurkor hydroponiskt

av Home2Tiny

Vad säger du om vår nya gurkgardin i växthuset?

Inte illa, dessutom i T´s favoritfärg just nu.

-Hej på er, Mr C här.

Gurkor är nog en av de mest krävande grödor man kan odla, de behöver mängder med vatten, näring och en ljus och varm växtplats.

Det innebär oftast en stor kruka med jord, därför föredrar jag att odla dem hydroponiskt i vatten med flytande näringslösning.
Dels tycker jag att risken för skadeinsekter minskar betydligt, men framförallt så tar krukorna så mycket mindre plats och gurkorna växer helt enormt.

Vad behövs för att komma igång?
  • Du behöver en behållare av livsmedelsgodkänd plast som du fyller näringslösningen i. Jag har använt IKEA´s Sockerbit i olika storlekar i många år och de funkar utmärkt för odling men det finns liknande överallt.
  • Plantorna behöver en hållare, antingen en nätkorg eller det jag har här, en neoprenring som håller plantan på plats och insekter ute.
  • Näringslösningen skall vara för hydroponisk odling, annars kommer du snart märka att växterna får brister eftersom näring för vanlig odling saknar en hel del ämnen.Kika gärna på filmen jag gjorde om hydroponisk odling HÄR

Med en behållare som denna på ca 10 liter fyller jag på varje dag, så en större behållare är bra om du inte har möjlighet att hålla koll.

Kolla rötterna, gissar på att de trivs.

En tips är att välja partenokarpa gurksorter som bara ger honblommor och inte behöver hjälp med befruktning, i stort sett alla blommor ger en gurka.
Här har jag två sorter, Delistar och Deltastar som skall bli ca 2,5 meter höga men utan vidare har de nått taket på nära 3 meter och fortsatt växa nedåt igen..

Vi skördar gurkor för glatta livet och visst smakar hemmaodlat så mycket bättre än köpta.

Vet också att T har några recept med gurkor på gång som hon tänker visa framöver, så håll utkik.

Har du några frågor om hydroponisk odling är det bara att ställa dem i kommentarsfältet eller maila på home2tiny@gmail.com så svarar jag så fort som möjligt.

Må gott!

Mr C

10 kommentarer
56

LIKNANDE INLÄGG

10 kommentarer

Ulla 7 augusti, 2022 - 09:31

Så spännande och imponerande🌱. Har slutat odla gurka just för att de drar så mycket vatten. Återkommer med lite undringar. Så roligt att ni är tillbaka😊

Svar
Home2Tiny 8 augusti, 2022 - 16:59

Tack Ulle. Hydroponisk odling är så smidigt och vi har odlat såhär i ett par år nu, året runt faktiskt. Hör bara av dig om du har frågor. Kram och vi är så glada att du vill följa oss. Tina

Svar
Hannas krypin 7 augusti, 2022 - 11:02

Så spännande. Minns när jag var barn så försökte min mamma att odla gurkor men de trivdes inte så det blev inga gurkor. för oss att smaka på. Jag själv har aldrig testat men på mitt gamla jobb odlade vi gurkor med succé. Inte för att jag stod för den, det gjorde mina kollegor.

Svar
Home2Tiny 8 augusti, 2022 - 16:59

Smidigt att odla hydroponiskt sen är gurkorna så otroligt goda också, som godis. Kram Tina

Svar
Lena Fors Bengtsson 7 augusti, 2022 - 17:57

Wow så spännande. Det verkar smidigt och tar inte så mycket plats. Själv har jag mina gurkor i uterummet för att växthuset har blåst sönder i stormarna. Återkommer säkerligen med frågor och funderingar. Trevlig kväll/Lena

Svar
Home2Tiny 8 augusti, 2022 - 17:00

Hydroponisk odling är så smidigt vi har odlat såhär i ett par år nu och året och faktiskt. Hör bara av dig om du har frågor. Kram och ha en mysig kväll vännen. Tina

Svar
Camilla 7 augusti, 2022 - 17:59

Delistar är min favorit! Ger tidig och stor skörd, och så himla god

Svar
Home2Tiny 8 augusti, 2022 - 17:01

Verkligen så goda gurkor och ger stor skörd också. Kram och ha en mysig kväll. TIna

Svar
Åsa 8 augusti, 2022 - 20:15

Mycket intressant! Måste prova nästa säsong. Ni har så mycket kul för er.

Svar
Home2Tiny 11 augusti, 2022 - 07:59

Ett väldigt smidigt sätt att odla på, plus att man kan göra det året om, vilket vi gör. Kram och ha en härlig dag vännen. Tina

Svar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.