Hur du enkelt kan odla gurkor hydroponiskt i växthus eller uterummet

av Home2Tiny

Hur du enkelt kan odla gurkor hydroponiskt i växthus eller uterummet

Vad säger du om vår nya gurkgardin i växthuset?

Inte illa, dessutom i T´s favoritfärg just nu.

-Hej på er, Mr C här.

Gurkor är nog en av de mest krävande grödor man kan odla, de behöver mängder med vatten, näring och en ljus och varm växtplats.

Det innebär oftast en stor kruka med jord, därför föredrar jag att odla dem hydroponiskt i vatten med flytande näringslösning.
Dels tycker jag att risken för skadeinsekter minskar betydligt, men framförallt så tar krukorna så mycket mindre plats och gurkorna växer helt enormt.

En hydroponisk gurkodling i växthus.

Hur du enkelt kan odla gurkor hydroponiskt i växthus eller uterummet, vad behövs för att komma igång?
  • Du behöver en behållare av livsmedelsgodkänd plast som du fyller näringslösningen i. Jag har använt IKEA´s Sockerbit i olika storlekar i många år och de funkar utmärkt för odling men det finns liknande överallt.
  • Plantorna behöver en hållare, antingen en nätkorg eller det jag har här, en neoprenring som håller plantan på plats och insekter ute.
  • Näringslösningen skall vara för hydroponisk odling, annars kommer du snart märka att växterna får brister eftersom näring för vanlig odling saknar en hel del ämnen. Om du har möjlighet att mäta pH och EC(näringsvärdet) kan du enkelt hålla koll på att värdena ligger bra och växten mår som bäst. HÄR hittar du tabeller för olika växter.Kika gärna på filmen jag gjorde om hydroponisk odling HÄR

Hydroponiskt odlade gurkor får stora rötter.

Med en behållare som denna på ca 10 liter fyller jag på varje dag, så en större behållare är bra om du inte har möjlighet att hålla koll.

Kolla rötterna, gissar på att de trivs.

Att skörda hydroponiskt odlade gurkor av de partenokarpa sortena Delistar och Deltastar.

Vilka sorter är bra att odla?

En tips är att välja partenokarpa gurksorter som bara ger honblommor. De behöver inte hjälp med befruktning, i stort sett alla blommor ger en gurka.
Här har jag två sorter, Delistar och Deltastar som skall bli ca 2,5 meter höga. De når utan vidare taket på nära 3 meter och fortsätter växa nedåt igen..

Nyskördade hydroponiskt odlade gurkor av de partenokarpa sortena Delistar och Deltastar.

Vi skördar gurkor för glatta livet och visst smakar hemmaodlat så mycket bättre än köpta.

Jag vet också att T har några recept med gurkor på gång som hon tänker visa framöver, så håll utkik.

Har du några frågor om hydroponisk odling är det bara att ställa dem i kommentarsfältet eller maila på:
home2tiny@gmail.com så svarar jag så fort som möjligt.

Må gott!

Mr C

LIKNANDE INLÄGG

18 kommentarer

Ulla 7 augusti, 2022 - 09:31

Så spännande och imponerande?. Har slutat odla gurka just för att de drar så mycket vatten. Återkommer med lite undringar. Så roligt att ni är tillbaka?

Svar
Home2Tiny 8 augusti, 2022 - 16:59

Tack Ulle. Hydroponisk odling är så smidigt och vi har odlat såhär i ett par år nu, året runt faktiskt. Hör bara av dig om du har frågor. Kram och vi är så glada att du vill följa oss. Tina

Svar
Hannas krypin 7 augusti, 2022 - 11:02

Så spännande. Minns när jag var barn så försökte min mamma att odla gurkor men de trivdes inte så det blev inga gurkor. för oss att smaka på. Jag själv har aldrig testat men på mitt gamla jobb odlade vi gurkor med succé. Inte för att jag stod för den, det gjorde mina kollegor.

Svar
Home2Tiny 8 augusti, 2022 - 16:59

Smidigt att odla hydroponiskt sen är gurkorna så otroligt goda också, som godis. Kram Tina

Svar
Lena Fors Bengtsson 7 augusti, 2022 - 17:57

Wow så spännande. Det verkar smidigt och tar inte så mycket plats. Själv har jag mina gurkor i uterummet för att växthuset har blåst sönder i stormarna. Återkommer säkerligen med frågor och funderingar. Trevlig kväll/Lena

Svar
Home2Tiny 8 augusti, 2022 - 17:00

Hydroponisk odling är så smidigt vi har odlat såhär i ett par år nu och året och faktiskt. Hör bara av dig om du har frågor. Kram och ha en mysig kväll vännen. Tina

Svar
Camilla 7 augusti, 2022 - 17:59

Delistar är min favorit! Ger tidig och stor skörd, och så himla god

Svar
Home2Tiny 8 augusti, 2022 - 17:01

Verkligen så goda gurkor och ger stor skörd också. Kram och ha en mysig kväll. TIna

Svar
Åsa 8 augusti, 2022 - 20:15

Mycket intressant! Måste prova nästa säsong. Ni har så mycket kul för er.

Svar
Home2Tiny 11 augusti, 2022 - 07:59

Ett väldigt smidigt sätt att odla på, plus att man kan göra det året om, vilket vi gör. Kram och ha en härlig dag vännen. Tina

Svar
Katarina 21 november, 2022 - 16:21

Hej! Jag försöker odla gurkor hemma hydroponiskt. Allt går bra och det växer fint men sen så spricker alltid själken. Den öppnar upp sig som en bok och hela plantan dör. Har du nåt tips för att lyckas? Min gurka stor i en 5l behållare och får hydroponisk näring från Nelson garden. Har satt extra beslysning på den. TACK på förhand

Svar
Mr.C 23 november, 2022 - 14:23

Hej Katarina
Jag skulle tro att det är näringen från Nelson som inte riktigt räcker till för en så kraftig planta som gurkan är. Nelson har jag främst kört med kryddor och sallad, men för tomat och gurka behövs mer näringsinnehåll och då är det 2- eller 3-partsnäring som gäller, t.ex: denna 2-partslösning från Gold Label ( https://professionalgrow.se/produkt/gold-label-hydro-ab/ ) som funkade bra för mig i början. Idag köper jag Masterblend 3-parts pulver från Hydroponics Europe ( https://hydroponicseuro.com/product/masterblend-4-18-38-hydroponic-fertilizer-set-2/ ) och är jättenöjd. Hoppas det hjälper, gurka är ju så kul att odla när den trivs.
Mr.C

Svar
Kaxa 9 januari, 2023 - 13:59

Hej! Så härligt det ser ut, blir inspirerad. Har två frågor till dig. Vad har du för växtbelysning på vintern till gurkorna? Lådorna du använder skär du förstås hål i men, hur får du odlingspluggarna att inte rasa rakt igenom?
??

Svar
Mr.C 10 januari, 2023 - 15:26

Hej Kaxa
Nu odlar jag inte gurkor i vinter, har inte tillräckligt varmt i växthuset men annars brukar jag köpa vanliga dagsljusvita ledlampor som dessa
Plantorna sätter jag utan pluggar i en mjuk neoprenring som jag kan återanvända, de ser ut så HÄR
C

Svar
Malihe 11 mars, 2023 - 16:55

Hej
Jag skriver om hydroponisk odling som gymnasiet arbete och jag hade några frågor om att odla gurkor, skulle va tacksam om ni kunde hjälpa mig med det :).
För att gurka ska kunna växa och få de bästa näring så är det vissa saker man måste ha koll på typ som EC och pH värdet, (vilken värde måste gurka ha för att det ska kunna växa bättre?)

Svar
Mr.C 25 mars, 2023 - 08:33

Hej Malihe
Sorry för ett sent svar. Precis som du skriver så är det viktigt att hålla koll så att näring och pH är rätt för det man odlar, jag brukar kolla på den HÄR sidan som har tabeller för många grönsaker, örter och frukter. Man märker tydligt på växterna när man ligger på “rätt” nivåer. Lycka till./C

Svar
Sebastian 23 mars, 2023 - 19:37

Hej! Så inspirerande!
Går de odla och skörda gurka och tomat utan solljus, i källare med LED-belysning tror du?

Jag har lyckats få upp örter och sallat i källaren(med jord dock).

Svar
Mr.C 26 mars, 2023 - 14:19

Det funkar hur bra som helst att odla tomat och gurka inomhus, jag har skördat mängder av tomater vintertid de senaste åren med led. Så skaffa antingen kallvita(dagsljus) ledlampor/ljusrör/led-paneler så kan du nog odla vad du vill. Det går såklart bra att odla i jord också, men jag vill minimera risken för skadeinsekter vilket jag bara fått när jag odlat i jord.

Svar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »