Växter på växthusets skuggsida

av Home2Tiny

Skuggsidan på växthuset

Och här har jag placerat de funkior, ormbunkar och andra växter som gärna inte vill stå i direkt sol.

Egentligen har vi lite väl “öppen” trädgård, några fler skuggställen hade inte varit fel och jag funderar som mest på var vi skulle kunna fixa det.

Vi har ju inte så många rabatter eller planteringar på fri land.
Vi har mer valt att ha mest planteringslådor och krukor, dels för att vi tycker det är praktiskt, snyggt och smidigt och dels för att vi nog är en smula lata.

Det är helt klart betydligt enklare att flytta på en kruka än att gräva upp en hel planta om man skulle ångra sig på själva placeringen.

Sen är vi fortfarande trädgårdsamatörer och lär oss varje dag om hur våra växter trivs bäst.

Ormbunkarna hade vi i trädgården sen tidigare, ungefär på samma plats som växthuset står nu, så jag grävde helt enkelt upp dem och planterade om dem i krukor.

Måste säga att de har trivts riktigt bra och likadant är det med funkiorna eller hosta som en del väljer att kalla dem som jag också grävt upp på ungefär samma ställe.

Båda dessa sorterna är favoriter, skulle egentligen vilja ha många fler av dem, därav att jag grunnar på var i trädgården jag skulle kunna bygga något mer skuggigt.

Ska man som vi plantera en hel del i krukor kan man bli bankrutt på kuppen, krukor är ingen billig historia.

Sen är inte alltid de i i terrakotta och oglaserad keramik det bästa att plantera direkt i eftersom att krukan suger åt sig vattnet från jorden torkar den ut snabbare, vilket inte uppskattas av växter som alltid vill ha det fuktigt om fötterna.

Många av våra krukor är därför enkla murarhinkar som vi borrar hål i botten på och tar bort själva handtaget.
Billiga och helt okej utseendemässigt.

Sen blir såklart svarta krukor mer varma, det ska man ha i beräkningen när man köper dem.

Ett annat tips är att spara alla krukor du fraktar hem blommor i från handelsträdgården.

Vi rengör dem och återanvände dem till andra växter och blommor som vi ska plantera och ha i keramik och terrakottakrukor.

De mindre krukorna är perfekta när vi ska skola om blommor, det går ju åt en del krukor då om jag säger så.

Köpte silverek som jag tycker är så dekorativ och sen är det en väldans tålig växt också.

Där ser du också sådana där små krukor som är perfekta att spara och använda när du skolar om plantor.

Krukan med en lapp på är ramslök.
Det är andra året nu som vi försöker oss på denna delikata bladlök och håller tummarna att vi lyckas.

Mr C ska också bygga en något lägre bänk hit, men så länge får den här han fixade förra året stå här.

Jamen det var hur det ser ut på växthusets skuggsida än så länge.

Ha en toppendag vänner!

Kramisar
T

15 kommentarer
34

LIKNANDE INLÄGG

15 kommentarer

Hannas krypin 9 juni, 2022 - 01:24

Mycket inspirerande att läsa hur ni gjort med era växter. Smart med murarhinkarna. Endast fantasin sätter gränserna heter det ju.

Svar
Home2Tiny 13 juni, 2022 - 08:19

Tack snälla Hanna så himla glad jag blir. Ett prisvärt alternativ till dyra krukor. Kram och ha en härlig start på veckan. Tina

Svar
Ulrica 9 juni, 2022 - 07:09

Vilken ljuvlig oas ni har skapat. Väldigt smart att plantera i hinkar, det är ju dyrt med krukor. Lycka till med alla odlingar och vilket häftigt växthus ni gjort 👍🏻👏🏻🤩 ha det bäst för ni är ju bäst 🤩

Svar
Home2Tiny 13 juni, 2022 - 08:20

Du är alltid lika gullig Ulrica och dina ord betyder så mycket. Tack söta. Kram och ha en underbar start på veckan. Tina

Svar
Marie 19 juni, 2022 - 06:41

Ormbunkar är en favorit hos mig. Har dem lite här o där, i rabatter och krukor. I år är de på alldeles för många ställen…de har spridit sig nåt kopiöst. Jag måste nog gräva upp och kasta en del tyvärr. Men fina och dekorativa är de (i måttlig mängd)

Svar
Home2Tiny 20 juni, 2022 - 10:57

Håller med dig, ormbunkar är så fina och jag vill ha fler här hemma, men som du skriver, de sprider sig gärna. Du kan inte ge bort några, det är nog många som gärna skulle vilja ha, bland annat jag. Kram och ha en härlig start på midsommarveckan. Tina

Svar
Sandra 9 juni, 2022 - 14:43

Log stort när jag läste att ni har mycket i krukor och blomlådor för att ni dels är lata. Jag är med lat men har tänkt precis tänkt om 😀. Allt på friland och inte en plantering i kruka. För jag är för lat för att vattna 😅.
Ha det fint och hoppas lagom vädret hållet i sig hos er.

Svar
Home2Tiny 13 juni, 2022 - 08:21

Ha,ha underbart så olika vi tänker….. Kram och ha en härlig start på veckan. Tina

Svar
BrittMarie 13 juni, 2022 - 13:46

Hallå igen! Under DIY med pergolan. Där står du i fin vitklänning och vita stövlar. Och då trodde jag att det var nytaget.
Kram igen. 🌷🙏🦋.🤣

Svar
Eva Lundström 15 juni, 2022 - 18:44

Hej , köpte en kruka på Willys med ramslökslökar för ca 5 års sen. Herregud vad lökar det har blivit, de frösår sig så mycket. Satte ner dem i bädden med sparrisen och de sprider sig som bara det. Gör ramslökssalt så vi har hela året. Andra tips är ramslöksmör som går bra att frysa in. Har även provat att göra ramslökskapris på frökapslarna som är kanongoda till lite paté. Blommorna är så goda och dekorativa att strö över färdiga maträtter. Hoppas ni får fart på era lökar, kram Eva I Blekinge

Svar
Home2Tiny 18 juni, 2022 - 08:18

Hej Eva och ursäkta för sent svar. Vi har legat sjuka och är först nu en smula piggare. Tusen tack för dina tips de tar vi verkligen med oss. Vi håller alla tummar vi har att dessa vi har planterat i år ska trivas hos oss. Vill verkligen testa allt du tipsar om. Kram och ha en underbar dag. Tina

Svar
Home2Tiny 18 juni, 2022 - 08:16

Hej Britt Marie. Inte så lätt för dig att veta såklart. Försöker “återanvända” bilder lite då och då eftersom vi har så många och där har jag min svarta hårfärg kvar. Ursäkta för sent svar, men vi har legat sjuka, men är äntligen på väg tillbaka igen. Kram och ha en underbar dag. Tina

Svar
Angie 15 juni, 2022 - 04:56

Men herre jisses så snyggt!!!!!!!

Svar
Home2Tiny 18 juni, 2022 - 08:17

Tusen tack så himla glad jag blir, dina ord värmer otroligt mycket. Kram och ha en underbar dag. Tina

Svar
Marie 19 juni, 2022 - 06:45

Ormbunkar är en favorit hos mig. Har dem lite här o där, i rabatter och krukor. I år är de på alldeles för många ställen…de har spridit sig nåt kopiöst. Jag måste nog gräva upp och kasta en del tyvärr. Men fina och dekorativa är de (i måttlig mängd)

Svar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.