En styck korg med hemmaskördad sparris
Äntligen var det dags att få plocka de här gröna delikatesserna i trädgården.
Det är inte svårt att plantera och sköta sparris, det är mer tålamod man ska ha.
Planteringsåret ska man inte skörda alls.
Då måste sparrisen få växa till sig och samla kraft.
Första året efter plantering skördar man bara lite, inte mer än 10 dagar i sträck.
Därefter kan man öka på skördperioden med någon vecka för varje säsong.
Fjärde året efter plantering och säsongerna efter det kan man skörda fram till midsommar.
Efter midsommar måste plantorna alltid få återhämta sin tillväxt inför nästa säsong.
Men å andra sidan har du sen plantor för en livstid och det är en skär och ren glädje kan jag säga.
Vill du kika på hur det såg ut när vi planterade sparrisen så hittar du det inlägget HÄR
Vi älskar sparris och en sak kan jag lova, att de man skördar själv smakar så mycket bättre än de man köper i butik.
Går faktiskt knappt att jämföra, de här levererar så mycket smak att varje tugga är njutning till hundra procent.
Även de här större är mjälla och inte alls “träiga” som de annars kan vara när man köper dem i butik.
Sparris på rad som vi kommer kunna njuta av ett par veckor nu.
Tänker förmodligen på dagens middag, därför ser jag så nöjd ut.
Eftersom kvällens mat skulle innehålla dill hämtade jag det ute i växthuset.
Det växter verkligen så det knakar där ute.
Kvällens höjdpunkt, sparris med kallrökt lax och en räk och äggröra.
Den kallrökta laxen köper vi i rökeriet som bara ligger fem minuter från oss, den fullkomligt smälter i munnen.
Sparrisen kör jag alltid i ugnen med lite smör, olivolja och salt.
Räk och äggröran gör jag enkelt med
Crème fraiche
Dijon senap
Sambal oelek
Rödlök
Dill
Kokt ägg
Räkor
Salt och peppar
Nu ska jag ge mig ut i trädgården och fortsätta med att måla fönster och plantera.
Ha en toppendag vänner!
Kramisar
T
7 kommentarer
Vilken vardagslyx!
Kram Maria
Verkligen så mysigt att kunna plocka sin egna sparris i trädgården, sen är den otroligt god också. Kram och ha en härlig start på veckan. Kram Tina
Oj vilka kraftiga sparrisar ni får. Är det nån speciell sort? Våra blir mer som en smal blyertspenna, visserligen goda.
Hej Jessica. Vår sparris heter Gijnlim och är så himla god. Kram och ha en härlig dag. Tina
Tack!
Men så gott ska kopiera receptet rakt av💚🌿🌸
Hur länge har du sparrisen i ugnen?
Kram från Helene
Detta är bara så himla gott. Runt 10-15 minuter brukar sparrisen få stå i ugnen. Kram och ha en mysig kväll. Tina