Från i söndags när vi bjöd på tårtbuffé
Fyra stycken tårtor blev det och idag får ni recept på tre av dem.
Den fjärde, glasstårtan, tog jag ingen bild på eftersom det var samma recept som jag gjorde glassbakelse på när jag hade dammiddag, du kan läsa om den HÄR
Den du ser här ovan är en mandeltårta med ljuvlig hemmagjord vaniljkräm.
Vaniljkrämen har jag gjort på de äggulorna som blev över när jag bakade budapestrullen (recept längre ner i inlägget)
FRANSK MANDELTÅRTA MED VANILJKRÄM
Ingredienser
Pajskal
3 dl mjöl
1 dl socker
125 g smör
½ dl mandelmjöl
1 ägg
Fyllning
50 g smör
1/2 dl socker
1 dl mandelmjöl
1 ägg
½ dl vispgrädde
Vaniljkräm
5 dl mjölk
1 vaniljstång
1 1/2 dl socker
7 äggulor
3/4 dl majsstärkelse
50 g mjukt smör
3 dl vispgrädde
Så här gör jag
Börja med vaniljkrämen
Vispa socker, äggulor och majsstärkelse vitt och pösigt
Koka upp mjölk med delad och urskrapad vaniljstång
Lyft ur stången efter uppkoket
Slå över den heta mjölken över äggsmeten under vispning
Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp under kraftig vispning
Häll över i en kall skål när blandningen tjocknat ordentligt
Vispa ner smöret i krämen och fortsätt vispa till krämen är helt slät
Kyl vaniljkrämen i kylskåpet
Sätt ugnen på 175 grader
Gör pajdegen
Arbeta ihop mjöl, socker, smör, mandelmjöl och ägg till en pajdeg.
Tryck ut i en form med löstagbar botten, ca 24 cm i diam.
Ställ kallt 30 min.
Gör fyllningen
Smält smöret
Blanda i socker, mandelmjöl, ägg och grädde.
Häll i fyllningen i pajskalet
Grädda i cirka 25 minuter tills pajen fått fin färg
Låt svalna
Vispa grädden (spara lite till att spritsa på tårtan)
Blanda med den svala vaniljkrämen
Häll vaniljkrämen på pajen
Spritsa vispgrädde runt om
Dekorera med färska bär
Kladdkaka tillhör killarnas favoriter och är ett måste på en tårtbuffé hos oss.
Hemligheten med en riktig kladdig och krämig kladdkaka är att inte ha den för länge i ugnen.
Jag tar ut den när den precis börja sätta sig sådär efter en kvart.
Så här gör jag min kladdkaka.
KLADDKAKA MED VIT CHOKLAD
Ingredienser
150 g smör
3 dl socker
2 1/4 dl mjöl
6 msk kakao
3 tsk vaniljsocker
1 1/2 krm salt
3 ägg
100 g vit choklad
Kakao till att bröa formen
SÅ HÄR GÖR JAG
Sätt ugnen på 175 grader
Smält smöret i mikron
Blanda socker, mjöl, kakao, vaniljsocker och salt i en bunke och blanda väl
Häll i smöret och rör om väl så allt blandar sig
Rör ner ett ägg i taget och blanda väl
Grovhacka den vita chokladen
Häll ner chokladen i smeten och blanda väl
Smöra formen
Bröa med kakao
Häll smeten i kakformen
Grädda i ca 15 minuter
Låt kladdkakan svalna
Dekorera med vispgrädde, bär och hyvlad choklad.
Budapestrulle är en sådan där busenkel tårta att baka.
Fyllningen går att variera efter tycke och smak.
Jag brukar även ha färska jordgubbar i fyllningen, men det fick jag tyvärr inte tag på.
BUDAPESTRULLE MED JORDGUBBSGRÄDDE
Ingredienser
150 g hasselnötter
7 äggvitor
3 dl socker
3/4 dl majsstärkelse
JORDGUBBSGRÄDDE
5 dl vispgrädde
1 burk Rhapsodie de Fruit jordgubbssylt
DEKORATION
Smält mörk choklad
Hallon
SÅ HÄR GÖR JAG
Rosta nötterna i en torr stekpanna på medelvärme tills skalet börjar brista.
Rör om med jämna mellanrum så att de rostas jämnt.
Häll ut på en handduk och gnugga tills allt löst skal trillat av.
Sätt ugnen på 190 grader
Mixa hasselnötterna till ett ganska fint mjöl
Vispa äggvitan tillsammans med 1 dl av sockret till en maräng.
Vispa ner resterande socker och vispa i ytterligare 2 min.
Blanda majsstärkelse och hasselnötsmjölet.
Vänd ner det i marängen och blanda väl.
Stryk ut smeten på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda bottnen mitt i ugnen i 16–20 min.
Låt marängen svalna på plåten
När marängen svalnat, dra bort bakplåtspappret försiktigt
JORDGUBBSGRÄDDE
Vispa grädden fast.
Häll i hela burken med jordgubbssylten och rör om väl.
Spara en liten del av jordgubbsgrädden till att spritsa på Budapestrullen
Rulla ihop Budapestrullen, ”spänn” den med hjälp av ett bakplåtspapper.
Skär bort kanterna
Smält chokladen och ringla den över rullen.
Spritsa jordgubbsgrädden på Budapestrullen och garnera med hallon.
NJUUUUUUUT!!!!!!!
Som sagt alla tårtor är favoriter här hemma och som ständigt är återkommande på vårt fikabord.
Ha en underbar dag vänner!
Kramisar
T