När MS och klimakteriet slår ut kropp och knopp

av Home2Tiny

Är ni kvar vänner?

Jag har saknat er så mycket, men när jag har mått som jag har gjort så har varken ork eller energi funnits att skapa inlägg.

Nu sakta men säkert börjar jag vakna upp ur denna dvala och för varje dag som går börjar knopp och kropp att få tillbaka både styrka och drivet att jobba igen.

Först och främst har den helt galna hettan i kombination med min värk gjort mig helt knockad.
Jag har spenderat många dagar och nätter i vår källare där det är både svalt och mörkt, vilket har gjort livet lite mer drägligt.

Men inte nog med det, jag har också i det förklimakterie jag befinner mig i, haft blödningar from hell.
I  mer än tre veckor har det fullkomligt forsat och ärligt så kan jag inte riktigt fatta hur man kan blöda så mycket och så länge och ändå kunna stå upp.

Allt detta tillsammans har varit såklart otroligt fysiskt påfrestande men även psykiskt har jag mått uruselt.

Självförtroende och självkänslan har slagit i botten och jag har verkligen inte känt igen mig själv alls.

Du som befinner dig eller har varit i förklimakteriet vet nog exakt vad jag skriver om, hormonerna löper amok och humöret är minst sagt ostabilt.

Själv är jag inte så arg som jag vet att många andra kvinnor blir, jag känner mig istället oerhört skör, ledsen och får ångest över minsta lilla.

Dessa känslor har påverkat mig förskräckligt mycket och jag har verkligen inte förmått mig att göra någonting.

Ingenting har känts kul och framför allt har jag varit extremt trött, MS-fatigue och blodbrist är ingen bra kombo.

Allt det där roliga som jag annars brukar göra när det är tufft, fotografera, redigera och skapa har känts lika oövervinnerligt som att bestiga Mount Everest och ångesten har legat som en blöt, tung filt över mig.

Inte ens min älskade trädgård har fått den kärlek den förtjänar.

Värmen har gjort att det har inte varit aktuellt för mig att kunna jobba i trädgården, men sen har känslan som hela tiden har legat och lurpassat i vassen sköljt över mig.
-Vad är det för mening liksom????

Hjärnan har verkligen slagit frivolter de här veckorna och tankarna mot mig själv har inte varit snälla.
Det har varit en tuff fight för att inte hamna längst ner i avgrunden och låta det negativa tankemönstret ta över helt.

Det här är inga rationella tankar och inga som jag absolut vill tänka över huvud taget, men i det här läget lever hjärnan sitt egna liv och tyvärr är det inte så enkelt att bara stänga av.

Det är inte bara jag som påverkas av det här utan även Mr C såklart,

Det är inte lätt att veta hur man ska bete sig när man har ha en deppig och bräcklig fru som börjar stortjuta över minsta lilla bagatell och med ett känsloregister liknat med en berg och dalbana tankad med raketbränsle.
Ena sekunden uppe på toppen med en euforisk feeling, nästa mikrosekund nere i den djupaste dalen och allt är bara precis nattsvart.

Men som alltid är han väldans förstående, han tröstar, vet när han behöver boosta och håller sig undan när jag behöver vara ensam.

Tack och lov kan vi prata och det hjälper otroligt mycket att försöka sätta ord på de känslor som jag själv knappt kan förstå och veta att Mr C inte ryggar tillbaka utan tar det på största allvar och ser till att vara det skyddsnät jag verkligen behöver just nu.

Att åldras är en sak, det kan ingen göra något åt, men att många av oss kvinnor ska behöva må så här är rent ut sagt för jävligt.

Inte bara att utsidan ändras utan också att många av oss kvinnor ska behöva kämpa med en insida som ger hela känsloregistret fritt spelrum med inga regler alls, det måste vi bara prata om.

Jag har insett att jag måste ta tag i detta, se vad jag själv kan göra för att må mitt bästa i denna förändring som pågår i min kropp och knopp.

Jag tänker att återkomma i ämnet framöver och jag vill gärna att du delar med dig av erfarenheter och tips som jag sen kan dela här inne.

På så sätt kan vi hjälpas åt, stötta varandra och framför allt se till att klimakteriet inte är något som vi kvinnor ska skämmas över och dölja.

Mimou durkslag i bambu hittar du hos Ellos HÄR (adlink)

Så nu vet du varför jag varit borta från mina sociala medier.

Kroniska sjukdomar i kombo med klimakteriet fick bägaren att rinna över och jag har behövt den här tiden för att förstå vad det är som händer med min kropp och knopp just nu.

Tack alla ni som hört av er, som oroligt frågat hur vi mår och talat om att ni saknar våra inlägg.
Det har betytt mycket för mig och gett mig den där uppmuntran och motivationen till att fortsätta med allt det här när jag verkligen har haft starka funderingar på att sluta att blogga.

Nu tar vi det härifrån och en dag i taget.

Ha en härlig dag vänner!

Många kramar från oss
Tina och Mr C

32 kommentarer
120

LIKNANDE INLÄGG

32 kommentarer

Anna Wahlstam 25 juli, 2021 - 07:32

Älskade älskade bästa finaste Tina 🙌🏻🤍🙌🏻🤍
Önskar jag kunde vara nära och komma med kalla handdukar och läskande isthe till dig 🤍

Jag vill lyfta Her Care- en kvinnoklinik i Stockholm som är experter på kvinnohälsa och i synnerhet klimakteriet.
Vi har pratat med Hildur som jobbar där i avsnitt 45, där hon berättar om deras verksamhet bla.
Vet många som blivit hjälpta av att ha tagit kontakt med dem. Så det är mitt bästa tips 🙌🏻
.
Till de kvinnor som K A N träna hårt, och för de som lider av vallningar, är bästa tipset att träna högintensivt ett par gånger i veckan, för då ”svettas kroppen ut” och besvären lindras och för de flesta försvinner de.
.
All kärlek och omtanke till dig min fina vackra vän.
Puss & Kram,
Anna @annawahlstam instagram

Svar
Home2Tiny 25 juli, 2021 - 09:27

Du är för gullig min fina vän. Har läst en del om den här kliniken och ska lyssna på avsnittet i eftermiddag. Önskar så att jag kunde träna hårdare men svettfest för mig är inte det bästa, men jag har börjat lägga upp en plan för träning som kan passa min kropp för visst är det en investering i sitt mående. Stor kram och ha en underbar dag. Puss och kram

Svar
Maria 25 juli, 2021 - 07:37

Stackars dig Tina. Det borde finnas en gräns för vad en människa ska behöva utstå😔.
Själv har jag varit i klimakteriet i snart sju år. Jag har även en autoimmun sjukdom. Det går upp och ner med symtomen. Då jag ofta får tråkiga biverkningar av mediciner har jag fått använda medel från hälsokostbutik, Femarelle. Det har tagit udden av de värsta klimakteriesymptomen tycker jag.
Stor kram till dig och hoppas du får en bra dag och att du snart återhämtat dig♥️

Svar
Home2Tiny 25 juli, 2021 - 09:31

Tack Maria för tips på medel mot klimakteriebesvär, ska läsa om detta. Fy fanken sju år! All styrka och kärlek till dig och hoppas att du snart är genom detta. Jag trodde nog inte jag skulle bli så påverkad som jag blivit och är också förvånad över hur lite det finns att läsa om detta. Kommer att lyfta ämnet fler gånger, för ingen ska behöva känna sig ensam i något som vi alla kvinnor går mer eller mindre igenom. Stor kram till dig och hoppas du får njuta av sommaren. Tina

Svar
Maria 25 juli, 2021 - 07:38

Så bra att du lyfter detta, det är så viktigt och verkligen dags att börja prata om och sprida information om klimakteriet och allt det medför.

Svar
Home2Tiny 25 juli, 2021 - 09:34

Tack Maria. Känner att vi måste börja prata mer om detta vi alla kvinnor ska mer eller mindre igenom. Är förvånad över hur lite det finns att läsa om och hur lite forskning det finns om just klimakteriet. 2021 och det känns som om klimakteriet är något vi inte direkt pratar om. Undra om det hade varit likadant om det hade varit män som hade blivit drabbade????. Stor kram till dig och hoppas du har en underbar sommar. Tina

Svar
Anette 25 juli, 2021 - 07:50

Men fy vad du fått/får genomgå. Och vad bra du beskriver vad som pågår. All omtanke verkligen. ❤️ Ser att du redan fått tips om Hercare. Det är dom jag skulle vända mig till om det skulle bli så besvärligt som du beskriver. Kram!

Svar
Home2Tiny 25 juli, 2021 - 09:36

Ja jag ska in och läsa mer om Hercare, verkar vara en klinik som tar det här med klimakteriet och andra kvinnoproblem på största allvar. Kommer att fortsätta att lyfta ämnet, känner att det är så viktigt att vi pratar om det vi alla kvinnor ska mer eller mindre ta oss igenom. Stor kram till dig och hoppas du njuter av sol, salta bad och semester. Tina

Svar
Carina 25 juli, 2021 - 07:50

Skönt att du är tillbaka igen.
Jag hade samma sak för 8 år sedan. Ett helt år nästan hade jag störtblödningar och samtidigt migrän från hell. Höll det hemligt för omgivningen men samtidigt kunde jag ju inte gå till jobbet dessa dagar. Och det återkom varje månad. Så skönt när allt var slut och har inte haft migrän sedan dess. Inga vallningar har jag dragits med varken då eller nu. Krya på dig 💕

Svar
Home2Tiny 25 juli, 2021 - 09:37

Helt fruktansvärt att du hade det så i ett helt år, förstår att du under dessa perioder inte orkade jobba. Skönt att det har försvunnit och du mår bättre. Stor kram och hoppas du har en underbar sommar. Tina

Svar
Hanna 25 juli, 2021 - 08:40

Vad tråkigt att läsa om ditt mående! Jag hoppas att du mycket snart kan må bättre! Jag är dock tacksam att du vill dela med dig av dina besvär! Jag inser att jag inom en snar framtid går in i klimakteriet och har försökt att googla. Man hittar skrämmande lite om hur kvinnor upplever detta 😲! Hur kan detta vara så pass dolt? Nästan som om det inte får ta nån plats! Och ändå ska halva jordens befolkning genomgå detta med varierande symtom. Så återigen, tack för att du delar med dig! Sköt om dig och hoppas att du snart får må bättre ❤️‍🩹

Svar
Home2Tiny 25 juli, 2021 - 09:39

Håller så med dig Hanna. Är själv både överraskad och frustrerad över hur lite det finns att läsa om klimakteriet. Därför kommer jag att lyfta ämnet med jämna mellanrum för det här måste vi ta fram och verkligen prata om. Förskräckligt att så många kvinnor mår dåligt och känner sig ensamma i det de går igenom, inte okej när vi skriver 2021. Stor kram till dig och hoppas du har en underbar sommar. Tina

Svar
Monica S 25 juli, 2021 - 08:51

Har saknat dig fantastiska Tina. Förstått att du inte mått bra.Du är en helt otrolig kvinna som är så öppen med ditt mående. Många i liknande situationer känner att dom inte är ensamma. Jag är som vanligt full av beundran och hoppas att du ska må bättre, det är du verkligen värd!Massor med varma kramar/Monica ❤️

Svar
Home2Tiny 25 juli, 2021 - 09:40

Fina Monica. Tack för dina ord och så glad jag blir att du saknat våra inlägg, har saknat dig med. Hoppas du mår bra och har en underbar sommar. Stor varm kram till dig från oss. Tina

Svar
Milla 25 juli, 2021 - 10:16

Du skriver så hjärtskärande. Och så är det såhär som så många upplever det, överraskat och oförberett.
Själv trillade jag ju in i klimakteriet vid 47 från endags till en annan då jag gick igenom cellgifterna vid cancerbehandlingen. Innan dess hade inget börjat…. Nu har det snart gått 10 år och allt är så mkt bättre rent fysiskt möjligtvis. För mig är inte högintensiv träning det bästa men det är för att leder och senor inte hänger med på det,däremot mkt rörlighet o styrketräning funkar bra. Jag är inte den ”arga ” typen och har aldrig varit men känner så väl igen det du beskriver om känslorna. Jag har nog sista året mått psykiskt sämre än förr, mkt ångest och känslan av att inte räcka till, känna glädje utan mest stress. Pratat en del med psykolog men inte fått fingret på vad och varför, och har jättesvårt att prata om det då det inte går att sätta orden.
Jag lyssnar ofta på avsnitt av Klimakteriepodden. Finns massor av bra avsnitt, rekommenderas!
Stor kram från Milla

Svar
Home2Tiny 26 juli, 2021 - 08:27

Förstår dig precis när det gäller att inte kunna sätta fingret på känslorna, orden fastnar liksom och det är svårt att beskriva. Själv får jag dåligt samvete hur jag kan känna såhär när jag egentligen är så tacksam och lycklig, men känslorna lever sitt egna liv på något sätt. Är glad att du mår bättre fysiskt och hoppas av hela mitt hjärta att du får den hjälp du behöver när det gäller det mentala. Ta hand om dig vännen och hoppas du kan njuta av sommaren. Kram Tina

Svar
Anette 25 juli, 2021 - 13:54

Jag äter östrogen sen flera år tillbaka och har inte ångrat mig en sekund, mår bra av det och slipper alla vallningar. Vikten har tagit “skada” men det får jag ta. Alternativet för mig är att alltid känna mig lite ledsen och nära till tårar och det är inte jag. Vet inte när man vågar sluta medicinera men just nu funkar detta. Vi är många som kämpar med detta i det tysta verkar det som.

Svar
Home2Tiny 26 juli, 2021 - 08:30

Underbart att läsa att du har hittat din väg och vad som hjälper dig. Jag är uppriktigt förvånad över hur många av oss kvinnor som mår så dåligt men håller det för oss själva. Vi måste börja prata mer om detta nu så vi kan stötta och hjälpa varandra. Ingen ska behöva må dåligt över något som vi alla kvinnor förr eller senare ska ta oss igenom. Tack för att du delar med dig och på så sätt kan hjälpa andra. Kram och hoppas att du har en underbar sommar. Tina

Svar
Kate 25 juli, 2021 - 15:40

Viktigt ämne !!! Så bra att det lyfts.. Jag har “bara” vallningar någon gång per dag och natt, men nog så jobbigt ändå. Anammar träningstipset som jag hört talas om förut. Men att träna i den här värmen är inte något jag längtar efter.. Röra på sig är en sak, men att träna på hög intensitet i värmen är en annan.
Ta hand om Dig nu, fina Tina!
Kraaam Kate

Svar
Home2Tiny 26 juli, 2021 - 08:31

Känner att det här är ett ämna som jag kommer att återkomma mycket till i höst. Vill verkligen att vi ska prata mer om detta så vi kan stötta och hjälpa varandra, så otroligt viktigt. Kram och ha en fortsatt härlig sommar vännen. Tina

Svar
Ullie 25 juli, 2021 - 17:32

Jo tar linsetto spray tvånpuffar var dag . Har du prövat? Det har verkat mot svettningar o tillsammans med sprutan ingen blödning ,(hade massor o ont ) lite huvudvärk och jämn i humöret inga svängningar eller lipighet längre . Så kolla tycker ja
Stor kram till fina dej ullie

Svar
Home2Tiny 26 juli, 2021 - 08:32

Tack snälla för tipset. Ska genast läsa på om detta och se om det kan vara något för mig. Stor kram och hoppas du har en härlig sommar vännen. Tina

Svar
Tina ME 25 juli, 2021 - 20:55

Massor av kramar till dig fina Tina och tack för allt du delar med dig av. Skönt att du är på benen igen. Vilken urkraft du har som tar dig igenom dessa tuffa perioder. Var rädd om dig! //Tina

Svar
Home2Tiny 26 juli, 2021 - 08:33

Tack vännen du är för gullig. Tar en dag i taget och gör det bästa av den. Hoppas du har en härlig sommar och njuter max. Stor kram. Tina

Svar
Stella Schellekens 26 juli, 2021 - 14:20

I am now one year without the monthly “stuff” and sooo happy about that !!!
I also had a lot of bleeding and that was because of a big polyp. When it was removed it was only a little bit bleeding almost each month. So maybe you deal with the same problem.

Take care Tina !!
Big hugs for you and Mr.C

Svar
Home2Tiny 28 juli, 2021 - 08:53

Thank you Stella for sharing your experiences. you reminded me that I had polyps after my first pregnancy. I’ll check it out. Hugs and have a lovely day. Tina

Svar
Sabelhagens olivlund-Maria 27 juli, 2021 - 18:02

Åh så himla jobbigt! Jag vände mig till Gynic Hälsa i Varberg. Efter att ha mått upp och ner i över ett år., och mensen uteblivit. Läkaren där skrev ut Östrogenplåster (med progesteron i samma plåster). Jag mådde toppen i en månad, sedan satte mina egna hormoner igång (tror jag) och jag fick mens igen. Gick då ner i styrka på plåstren. men jag tyckte inte att det blev riktigt bra, så jag slutade helt med plåster. Men nu är jag inne på att börja med ett halvt plåster igen då min huvudvärk kommit tillbaka. Den försvann när jag började med hormoner. Jag ska höra av mig till Gynic igen efter sommaren och boka ett besök och på riktigt reda ut vad som är bäst för mig. Troligen blir det då östrogenplåster och tillägg av gulkroppshormon (progesteron) för sig och då vill jag ha det bioidentiskt (naturligt). Jag har förtroende för dom på kliniken och dom lyssnar och tar sig tid. Jag känner även av en rastlöshet och hjärtklappning och ett minst sagt svajande mående. Tur jag har min sambo <3.
Det finns en grupp på FB som heter "Stark genom klimakteriet" som jag precis gått med i. Kolla upp den <3.
Hoppas du finner en lösning som passar dig, för det är verkligen så jobbigt att må dåligt.
Kram Maria

Svar
Home2Tiny 28 juli, 2021 - 08:48

Tack vännen för att du delar med dig av dina erfarenheter. Ska kolla upp allt du tipsar om. Hade inte räknat med att klimakteriet skulle bli såhär jobbigt och framför allt att det finns så lite info om det. Jag hoppas att jag kan vara en del i att vi kvinnor börjar att prata mer om det, stöttar varandra och ser till att forskningen går framåt. Stor kram och ha en underbar dag. Tina

Svar
Annika 31 juli, 2021 - 09:24

Hej! Det här inlägget har jag missat i dessa semestertider.
Så jobbigt för dig men skönt att du mår lite bättre. Förstår verkligen många av dina känslor och tankar. Jag är 48 år och i förklimakteriet. Jobbigt när man inte känner igen sig själv, känslorna liksom ligger utan på och ena stunden skör med dåligt självförtroende och ångest (för allt precis som du säger) och andra stunden arg och glad om vartannat. Stackars min man!😂Jag är också förvånad att vi inte pratar mer om klimakteriet eftersom alla kvinnor går igenom det! Tack för ditt inlägg! Kan rekommendera att följa Monika Björn på Instagram om du inte redan gör det. Kram Annika

Svar
Home2Tiny 15 augusti, 2021 - 09:18

Hej Annika. Förstår dig precis, hade verkligen inte räknat med att detta med förklimakteriet skulle bli så otroligt kämpigt. Känns som om jag behöver lära känna både min kropp och knopp igen och det är verkligen tufft på alla sätt. Ska återkomma mer i ämnet framöver och tack för tipset om Monika. Kram och ha en härlig dag. Tina

Svar
Eva 1 augusti, 2021 - 08:44

Härliga fina Tina underbara inlägg blir så glad av din blogg och det är något jag behöver just nu ..ta hand om er kram fina ni

Svar
Home2Tiny 15 augusti, 2021 - 09:21

Fina Eva. Hoppas allt är bra med dig och du har haft en mysig och fin sommar. Stor kram och ha en toppendag. Tina

Svar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.