Hasselnötskakor med en len smörkräm – gluten och sockerfri

av Home2Tiny

Experimenterade fram ett nytt recept för någon dag sedan

Och jag måste säga att
-Dra mig baklänges så vansinnigt goda de blev

Hasselnötskakor med en len smörkräm, utan gluten och socker.

Trodde jag skulle få ha dem helt för mig själv, ha vad jag bedrog mig.
Svisch, på en dag hade de försvunnit

Okej jag blir såklart tokglad att det jag bakar uppskattas, men när jag har typ längtat en hel dag för att ta en kaka till tre-kaffet och det gapar tomt i kaklådan – då är besvikelsen ett faktum.

Men det är bara att svänga ihop ett gäng till, för jag lovar att de är både plättlätta att veva ihop och snabbt går det också.

Jag gör kakorna i en vanlig ugnsfast form

Hasselnötskakor med len smörkräm – Gluten och sockerfri
Ingredienser 12 st
1 påse hasselnötter
2 stora äggvitor (spara äggulorna till krämen)
Knappt 1 dl sukerin mellis (du hittar det HÄR)

Smörkräm
2 äggulor
1/2 dl Icas sötströ
1 tsk vaniljpulver eller vaniljextrakt (vaniljpulver hittar du HÄR vaniljextrakt hittar du HÄR)
1/2 dl vispgrädde
100 g rumsvarmt smör

Cirka 50 g mandelspån

Så här gör jag
Börja med att rosta hasselnötterna
Sätt ugnen på 180 grader.
Sprid ut hasselnötterna på en ugnsplåt.
Rosta nötterna i cirka 10 minuter
Låt de svalna något innan du gnider av skalet i en handduk
Mal hasselnötterna i en mixer
Vispa äggvitorna till hårt skum, tillsätt sukrin melis lite i taget under fortsatt vispning
Vänd ner de malda hasselnötterna i äggsmeten
Klä en form cirka 20 x 25 cm med bakplåtspapper och häll ner smeten.
Grädda mitt i ugnen 20 minuter och låt svalna.

Blanda äggulor, sötströ, vaniljpulver eller vaniljextrakt och grädde i en kastrull.
Sjud under omrörning tills krämen tjocknar, obs krämen får inte koka!
Ta kastrullen från värmen och tillsätt det mjuka smöret i klickar, under omrörning.
Rör tills det inte finns några smörklumpar kvar
Låt krämen stå i kylen så att den stelnar, rör lite i den då och då under tiden

Rosta mandelspånen i en torr stekpanna.

Bred krämen över hasselnötsbotten
Strö över mandelspånen
Låt stå i frysen en stund och skär sedan i rutor.

Lägg kakorna i en kakburk med bakplåtspapper mellan lagren
Förvaras antingen i frysen eller kylen

NJUUUUUUT!!!!!!

Fantastisk god kaka till kaffet

Får se vad jag hittar på till trefikan idag, det är ju ändå fredag!

Ha en underbar dag vänner!

Kramisar
T

0 kommentarer
32

LIKNANDE INLÄGG

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.