Hej Mr. C här
Så här såg det ut i svarta huset igår när jag bjöd på chili sin carne, min vegetariska variant på chili där köttet bytts ut mot gråärter.
Chili är ju en tacksam rätt att ta till när tiden är knapp och magen knorrar, lite av en tager-vad-man-haver-rätt som kan varieras efter vad du har i skafferiet.
Den här varianten (som är min chili-bas numera) kräver visserligen att du blötlagt ärterna över natten, men om det är gjort går den fort att röra ihop och den har fått högsta betyg av våra killar.
Här har jag använt samma närproducerade, klimatsmarta svenska gråärter från Nordisk Råvara som jag gjorde falafel på HÄR
Förutom den goda, nötiga smaken får du mängder med protein och fibrer på köpet.
HÄR kan du läsa mer om gråärten och även köpa den
GRÅÄRTSCHILI
Ingredienser
3 dl torkade gråärter
2-3 rödlökar
minst 5 små gula lökar
minst 5 vitlöksklyftor
4 spetspaprikor
1 knippe persilja
2 burkar vita bönor i tomatsås (jag använder gärna Heinz chilibeans)
2 burkar passerade tomater
1 burk majs
1/2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
1 tsk spiskummin
1/2 tsk smoked paprika
1/2 tsk chili chipotle eller cayennepeppar
Så här gör jag
Lägg ärterna i blöt över natten, åtminstone 8 timmar
Skölj ärterna och koka sedan 8 minuter i saltat vatten
Häll av i durkslag och låt torka en stund
Dela och rensa spetspaprikorna, lägg tillsammans med några vitlöksklyftor och små gula lökar i en form med lite olja, grilla i ugn tills de börjar få färg
Hacka rödlök och riv ett par vitlökar
Fräs rödlök och vitlök i en stor gryta med smör
Häll i vita bönor, passerade tomater och majs i grytan
Mixa gråärterna kort så att du får en blandning av stora och små bitar
Rör ner gråärterna i grytan
Krydda efter egen smak (chili skall vara stark)
Låt sjuda, gärna en halvtimme
Hacka den grillade spetspaprikan och lökarna och lägg på innan servering med persiljan
Servera med vitlöksbröd och kall vitlökssås
Ha det gott vänner!
Mr C