Falafel på gråärter, närproducerat och klimatsmart

av Home2Tiny

Hej Mr. C här

Nu när T har legat sjuk, är det jag som har tagit över i köket och ärligt måste jag säga att jag trivs riktigt bra med det.

Jag gillar att laga mat och framförallt vegetariskt med fokus på lokala råvaror som är så mycket bättre för vår hälsa och miljö.

Så från och med nu kommer ni få hänga med mig mer i köket och jodå T kommer också fortsätta med sitt stök bakom kastruller och decilitermått, men hon kommer mer att baka.

Idag tänkte jag tipsa om en av mina favoriträtter som är perfekt att göra mycket av och frysa in, riktigt bra snabbmat att tina upp när tiden inte räcker till. Dessutom är den lättlagad och du behöver inte fritera.

Falafel görs ju vanligen på kikärter, men den här varianten gör du på mer närproducerade, klimatsmarta svenska gråärter som är en gammal kultursort.
Förutom den goda, nötiga smaken får du mängder med protein och fibrer på köpet.
De är ett bra alternativ i många kötträtter, jag har fler recept på g.
HÄR kan du läsa mer om gråärten och även köpa den.

Är du intresserad av fler goda alternativ hittar du det HÄR

GRÅÄRTSFALAFEL
Ingredienser ca 30 st
3 dl torkade gråärter
1 stor rödlök
3 vitlöksklyftor
1/2 persiljekruka
1 tsk Sambal oelek
1/2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
1 tsk spiskummin
1 tsk bikarbonat
2 ägg

Så här gör jag
Lägg ärterna i blöt över natten, åtminstone 8 timmar
Skölj ärterna och koka sedan 8 minuter i saltat vatten
Häll av i durkslag och låt torka en stund
Mixa persilja, rödlök, vitlök och kryddor fint
Häll över röran i en bunke
Mixa ärterna ett par minuter
Blanda ärterna med de mixade kryddorna
Rör ner äggen
Låt smeten vila en halvtimme i kylen
Forma smeten till ca 30 bollar
Grädda bollarna i varmluftsugn, 225 grader i ca 20 minuter tills de börjar få färg
Jag gillar falafel med isbergssallad, tomat, gurka och rödlök i tortillabröd med vitlökssås.

Mycket mat blir det.

Fräscht med mycket smaker

Vitlökssås är ett måste på falafel, jag gör den på crème fraîche och ett par rivna vitlöksklyftor.

Vi killar äter det oftast så här med bröd som vi rullar ihop, medan T skippar brödet och gör en stor Falafelsallad.

Idag blir det en testlagning med annan böna, går det som jag hoppas så lovar jag att dela med mig.

Ha det gott vänner!

Mr C

6 kommentarer
55

LIKNANDE INLÄGG

6 kommentarer

Ulrica 23 januari, 2021 - 12:30

Spännande, tror jag ska pröva, gillar falafel men gråärtor har jag missat trots mina 50 år här på jorden. Vilken öl skulle du rekommendera till rätten?

Svar
Mr.C 23 januari, 2021 - 16:14

Hej Ulrica
Kul att höra, det är verkligen en användbar liten ärt! Den första ölen jag tänker på till falafel är Omnipollo Levon, en fantastiskt bra öl som funkar till många maträtter. Skall genast göra ett inlägg om den. Du hittar den här https://www.systembolaget.se/produkt/ol/omnipollo-levon-169301/
C

Svar
Monica 23 januari, 2021 - 13:54

Ser otroligt gott ut! Vi äter gärna mer vegetariskt så detta ska jag prova!
Mvh Monica

Svar
Home2Tiny 24 januari, 2021 - 11:39

Verkligen så himla goda och perfekta att ha i frysen när man inte har tid eller lust att laga mat. Kram och ha en mysig söndag. Tina

Svar
Marie 24 januari, 2021 - 11:32

Jamän så trevligt att få följa din vegetariska matlagning. Härligt att du satsar på svenska råvaror.
Jag måste verkligen testa dina falafel.
Och…vilken trevlig blogg ni har.
/ M

Svar
Home2Tiny 24 januari, 2021 - 12:31

Tack snälla Marie så glada vi blir. Ja vi försöker att använda så mycket som möjligt av närproducerat och miljövänligt. Kommer förhoppningsvis en hel del recept framöver. Kram och ha en härlig dag. Tina

Svar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.