Hej Mr. C här
Välkommen in på fredagsafterwork!
Ja, så här såg det ut i svarta huset igår när jag bjöd på en ny variant av burgare med sötpotatisstrips.
Jag jobbar ju på att vegetarisera menyn här hemma med fokus på närproducerade råvaror som är bättre för hälsa och miljö, men med två unga män som länge ansett att kött är en självklarhet är det ibland en rätt tuff utmaning.
Idag har jag använt en än så länge rätt okänd böna som jag tror har en ljus framtid i det svenska köken.
Sötlupin eller matlupin som den också kallas är en förädlad lupinvariant som är ätlig, och inte skall förväxlas med den vilda, giftiga lupinen.
Bönorna är lite större än vanliga gula ärtor, har en nötaktig, lite smörig smak och fast konsistens.
Det finns olika sorter av sötlupin, här har jag använt Regent som jag köper från Nordisk Råvara HÄR
De skriver så här om den:
“Lupin är för oss i Norden en framtidsgröda och bland det smartaste vi kan äta tack vare dess fina näringsinnehåll med hög andel protein, aminosyror, antioxidanter och fibrer. Lupin har odlats och ätits av faraoner i Egypten, inkaindianer i Sydamerika och storhetstidens romare och spridits vidare till många delar av världen.”
Viktigt att tänka på om du är allergisk mot baljväxter eller jordnötter så bör du vara försiktig med lupin då de tillhör samma växtfamilj.
Så, dagens tips blir att testa en ny böna som förutom att den har ett mycket bra näringsinnehåll är god och funkar bra både i grytor, röror, sallader eller som här att göra burgare på.
Skall även testa att göra falafeln jag bjöd på förra veckan HÄR, på lupinbönor.
Tips: jag har insett att jag behöver göra dubbel sats nästa gång, de försvinner fortare än de vanliga burgarna någonsin gjort vilket är ett toppbetyg i svarta huset. Så, dubbel eller trippel sats och frysa in i smyg nästa gång..
Burgare på lupinbönor, ugnsrostad rödbeta och eldost
Ingredienser för ca 10 burgare
3 dl torkade lupinbönor
3 stora rödbetor
1 eldost (svensk lokalproducerad halloumivariant)
1 vitlöksklyfta
1 msk Dijonsenap
1/2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
1/2 tsk smoked paprika
1/2 tsk chili chipotle
2 ägg
Så här gör jag
Lägg bönorna i blöt över natten, åtminstone 8 timmar
Skölj bönorna och koka sedan 15 minuter i saltat vatten
Häll av i durkslag och låt torka en stund
Skala och rosta rödbetorna i varmluftsugn (120 grader) till 85 grader
Mixa bönorna någon minut, jag vill gärna ha kvar lite större bitar för att få mer textur och tuggmotstånd
Riv rödbetorna grovt
Riv eldosten grovt
Rör ihop bönor, rödbetor och eldosten med kryddorna
Rör ner äggen
Forma smeten till ca 10 burgare
Grädda burgarna i varmluftsugn, 225 grader i ca 15 minuter tills de börjar få färg.
En god dippsås till sötpotatispommesen är ett måste såklart
Enligt Tina är det den bästa vegburgaren hon har ätit och hon har satt i sig några stycken under årens lopp och kan vara lite kräsen och skeptisk av sig.
Med det sagt hoppas jag att du också vågar testa den.
Ha det gott vänner!
Mr C
6 kommentarer
Ser ut som det gör på restaurang 👍🏻 Lyckans familj! Givetvis sprang jag in på systemet och till min lycka fanns Levon på hyllan så nu ska den testas till dagens middag vilket består av en högrevsburgare (eko kött) med tillbehör. Men ska testa att göra på bönor nästa gång. Var på Omnipollos Hatt på Söder och kan varmt rekommendera det stället. Bra service god öl (blev en lång kväll) och deras pizzor var en resa direkt in i pizza himlen 😋
Men nu blir det den obligatoriska Dugges Tropic Thunder till hockeyn! Ha en fin kväll och tack för frestande bilder och recept.
Tack snälla Ulrica och vad kul att du haffade en Levon. Hoppas nu den föll er i smaken och passade till era burgare. Vi har också varit på Omnipollos Hatt, så mysigt ställe, nästa gång måste vi testa pizzorna också. Stor kram och ha en härlig dag. Tina
Vilket roligt inlägg! Kul med nya saker, har aldrig hört talas om den bönan, annars äter vi alla möjliga böner flera dar i veckan.
Jag brukar steka vitlök, chili och broccoli, blanda sedan i rödlök, svarta böner, skivor av gulbeta och sist halverade cocktailtomater så har man en ljummen sallad, Det har blivit en favorit här hemma!
Både god och jättefin i sina färger!
Mvh Monica
Salladen låter fantastisk god, den måste vi testa någon dag. Ja Mr C har verkligen gått i gång på det här med bönor och experimenterar för fullt i köket, fler recept kommer. Stor kram till dig Monica och ha en härlig dag. Tina
Spännande och ser riktigt gott ut. Hur gör ni med skalen på lupinbönorna? De jag köpt har kvar skalen, även efter svällning och kokning, och jag har läst både om folk som sitter och skalar dem och som bara kör med allting.
Hej Mikael
De sorter jag har använt har inte varit några problem att äta med skal, som t.ex. Regent som jag gjorde burgarna på. Jag vågar inte lova att det är så med alla, vet du vad det är för sort du har?
Mr.C