Glutenfritt frö och nötbröd med julens kryddor

av Home2Tiny

Mitt favoritbröd frö och nötbröd

Det här brödet har jag alltid skivat i frysen om jag skulle bli sugen på en macka.

Du känner säkert igen det för jag har delat med mig av det här receptet några gånger genom åren och jag kan säga att det är ett av mina mest googlade och eftersökta recept.

Jag kan förstå det för det är verkligen ett supergott glutenfritt bröd, framför allt när det är helt nybakat och lite ljummet, då kan jag lätt trycka i mig några skivor med mycket smör på, så, så gott.

Men så har jag funderat lite om jag inte skulle kunna få till det med några av julens kryddor, lite åt vörthållet.
Det bästa är såklart att testa, vilket jag gjorde och hej och hå så smarrigt det blev.

Perfekta smaker av det där juliga som jag ville åt, så nu finns det även julbröd till mig på julbordet.

Jag har i vanlig ordning gått efter mina smaklökar, kanske du vill ha mer eller mindre av någon av julens kryddor, smaka dig fram och krydda därefter.

FRÖ OCH NÖTBRÖD MED JULENS KRYDDOR – GLUTENFRITT
Ingredienser 1 limpa
100 g sötmandel
50 g blandade nötter (jag använde valnötter, pekannötter och paranötter)
50 g skalade sesamfrön
1/2 dl fiberhusk
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
50 g solroskärnor
50 g pumpakärnor
50 g skalade sesamfrön
1 tsk mald kardemumma
1/2 tsk malda nejlikor
1/2 tsk mald pomerans
1/2 tsk mortlade fänkålsfrön
250 g crème fraiche
6 ägg
Så här gör jag
Sätt ugnen på 175 grader
Mixa mandel, nötter och 50 g skalade sesamfrön fint.
Rör i övriga torra ingredienser.

Vispa upp äggen i en annan bunke
Blanda crème fraiche med äggen
Häll ner de torra ingredienserna i äggsmeten och blanda väl
Låt smeten svälla i 10 minuter (ska vara kladdig, det blir ingen fast deg)
Smörj en brödform och bröa med mandelmjöl, då blir det lättare att få ut brödet när det är färdigt.
Strössla ev med lite frön på limpan.
Gräddas i ca 60 minuter
Låt limpan kallna något
NJUUUUUT!
………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Kaffe och macka, men hur gott på en skala liksom.

Kan tänka mig att det kan vara riktigt gott med en bit julskinka på om man nu äter det.

Har du inte bakat det här brödet, testa vetja.

Ha en fortsatt fin onsdag vänner!

Kramisar
T

4 kommentarer
30

LIKNANDE INLÄGG

4 kommentarer

Marie 🇺🇸 9 december, 2020 - 16:41

Ser jättegott ut.
Skall jag absolut testa vid tillfälle när alla frön är inköpta.
Ha en fin dag och stay safe.

Svar
Home2Tiny 11 december, 2020 - 08:33

Hej Marie. Det är verkligen ett supergott bröd som är busenkelt att veva ihop. Kram ta hand om dig och ha en mysig helg. Tina

Svar
IngmarieWe/Refugium 9 december, 2020 - 17:44

Skall också baka ditt bröd Tina. Har kommit så långt att jag inköpt två nya brödformar. …. Bakplåtspappret, är det ett sådant som man kan använda flera gånger? Ha de bra.

Svar
Home2Tiny 11 december, 2020 - 08:35

Så himla glad jag blir Ingmarie. Det är verkligen ett supergott bröd. Om du tänker på pappret jag har med på bilderna är det är vaxat papper som jag använder till min styling. Har det också kring blommor, slå in paket och mycket mer. Använder inget bakplåtspapper när jag bakar brödet, då bröa jag bara med mandelmjöl. Kram och ha en mysig och fin fredag. Tina

Svar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.