Nyttigt godis – Lakritsmandlar

av Home2Tiny

Ja du ser rätt

Där bakom är det faktiskt julgranen som skymtar.

Som jag skrivit tidigare håller vi på att foto julbilder åt kunder och då är julgran såklart ett måste.

Och förutom att grannar och andra som går förbi huset och ser hur granen lyser här inne och säkert funderar på om vi har tappat det helt, så är det så himla mysigt.

Visst jag skulle kunna släcka belysningen när vi inte fotar, men det är en sådan känsla att komma ner här på morgonkvisten och mötas av alla ljusen att den helt enkelt får lysa under natten, sen får jag vara knäpp.

Hur som haver.
Igår fick jag ett enormt lakritsbehov och när man som jag undviker godis så får man göra sitt eget, som är dessutom betydligt nyttigare.

Är det något jag är svag för är det just lakrits, salt lakrits och choklad och speciellt i kombination, men igår uteslöt jag chokladen och riktade in mig på lakrits.

Eller vad sägs om lakritsmandlar???

Hela familjen älskar de här knapriga och salta godsakerna och jag får jädra i mig vara snabb och ta en näve innan de är puts väck.

Och som du ser tar jag gärna ett glas rödvin till, salt lakrits är sannerligen en fantastisk god kompis till rödvin.
Prova!

TIPS

Gillar du inte lakrits, kan du testa någon annan krydda, chili, curry, rökt paprika eller vad du nu skulle vara sugen på.

……………………………………………………….

LAKRITSMANDLAR
Ingredienser
200 g sötmandel
2 dl kokande vatten
3 msk grovt salt
1 1/2 msk lakritspulver
havssalt

SÅ HÄR GÖR JAG
Sätt ugnen på 150 grader
Skölj mandlarna så att de inte längre färgar vattnet.
Häll det kokande vattnet i en skål med grovt salt och lakritspulver.
Rör om väl så att salt och lakritspulver löser upp sig.
Häll i mandlarna.
Låt allt stå och dra i ca 30 minuter.
Häll av vätskan
Lägg mandlarna på en plåt med bakplåtspapper.
Strössla över lite extra havssalt och lakritspulver efter smak.
Rosta mandlarna i ugnen i ca 20-25 minuter beroende på ugnsvärme
Håll utkik så att mandlarna inte får för mycket färg.
Låt mandlarna svalna på plåten
Förvara lakritsmandlarna om du skulle få några över  i en burk med lock.

NJUUUUUUUT!!!!!!!

Du gör de här lakritsmandlarna i en handvändning och sen kan du njuta av ett betydligt nyttigare godis än det du köper.

Idag är det verkligen ett inne-pysslar-väder, regnet öser ner och det är så mörkt.
Helt plötsligt känns en tänd julgran nästan rimligt, men bara nästan.

Ha en toppendag vänner!

Kramisar
T

8 kommentarer
26

LIKNANDE INLÄGG

8 kommentarer

Bland Kastruller och Vinglas 10 oktober, 2020 - 06:29

Att man kan göra lakritsmandlar själv, det har jag inte haft en susning om. Köper ibland för det är så gott. Kan tänka mig att rödvinet funkar bra till.
Tror jag det attfolk undrar..Ha ha, men jag förstår mysfaktorn i det hela.
Kram Kajsa

Svar
Home2Tiny 10 oktober, 2020 - 07:21

Ha, ha ja vi är ju lite knäppa här i svarta huset:):) Du måste prova göra de här mandlarna, så mycket godare än de köpta. Kram och ha den bästa dagen. Tina

Svar
Monica 10 oktober, 2020 - 07:57

Måste prova lakritsmandlarna älskar lakrits. Du har fått mig att köpa en höststjärna tyckte att den såg så fin ut. Jag som inte är särskilt förtjust i julstjärnor.Nu står den på mitt soffbord och sprider glädje.Tycker att du är en inspirationskälla och älskar att följa med på din resa! Ta hand om dig fina Tina! Varma kramar/ Monica 🤗🍁🍂

Svar
Home2Tiny 10 oktober, 2020 - 08:23

Tusen tack fina Monica. Dina ord sprider glädje här och jag blir så otroligt glad. Det värmer att jag inspirerar och det är så himla kul att du vill följa med på min resa. Stor kram till dig och ha den bästa dagen. Tina

Svar
Monika 10 oktober, 2020 - 11:45

Härligt med ett godisrecept för mig. ÄLSKAR salt lakrits, ja salt över huvud taget. Däremot tycker jag inte om sött så att använda sötströ är inget alternativ. Har aldrig tyckt om bakverk, inte ens som barn och inte många desserter som går hem (förutom ost och fikon) så det är inget jag saknar. Jag är t o m så känslig för sött så jag kan inte äta sötpotatis. Har inte gjort några mandlar än, men de kommer att bli min melodi fortsättningsvis.
En tänd julgran första halvan av oktober är inget för mig. Skulle vara dödstrött ett tag innan advent.
Kram Monika

Svar
Home2Tiny 11 oktober, 2020 - 08:23

De här mandlarna är verkligen så himla goda, hoppas det kan vara något för dina smaklökar också. Kram och ha en härlig dag. Tina

Svar
mamma C 10 oktober, 2020 - 12:20

Det här måste göras nästan omgående, tack för tipset.
Kram Carin

Svar
Home2Tiny 11 oktober, 2020 - 08:24

Men vad glad jag blir Carin. Hoppas ni kommer att tycka om dem lika mycket som vi gör. Kram Tina

Svar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.