Recept på en krämig blomkålsrisotto med räkor och sparris

av Home2Tiny

Det här är bland det bästa jag vet…..

En superkrämig blomkålsrisotto med räkor och sparris….

Jag vill gärna ha vit tryffelolja i min blomkålsrisotto, men eftersom Mr C minst sagt avskyr smaken av tryffel så servera jag den vid sidan om.

Själv är jag precis tvärtom – älskar tryffel, ett tips är Tryffelpecorino, alltså har du inte smakat den osten, gör det bums…
Svindyr, men så värd varenda krona, mitt godis till fredagsmyset….

Men för att återgå till blomkålsrisotton……

Vi gör detta ofta här hemma.
Ibland såhär som en ensamrätt med räkor och sparris i, eller ibland som tillbehör till något annat som lax eller kyckling.
Då brukar jag göra blomkålsrisotton helt plain, det vill säga inte med något annat i, är hur gott som helst det med.

TIPS

Parmesanost är alltid godast, men det går precis lika bra med någon annan smakrik ost.

Andra godsaker att ha i blomkålsrisotton är svamp, kallrökt lax eller kräftor

Jag använder grönsaksbuljong i min blomkålsrisotto men det går precis lika bra att ha kyckling eller skaldjursbuljong.

Jag rostar alltid sparris i ugnen, men det går lika bra att koka den al dente

……………………………………………………………………………………………………………

KRÄMIG BLOMKÅLSRISOTTO MED RÄKOR OCH SPARRIS
Ingredienser
1 blomkålshuvud
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 msk grönsaksbuljong
Cirka 1 dl vispgrädde
2 dl riven parmesanost eller någon annan smakrik ost
Peppar
Eventuellt lite vit tryffelolja

Ett knippe sparris
Skalade räkor

Så här gör jag

Sätt ugnen på 250 grader
Bryt av nedersta delen på sparrisen
Lägg sparrisen i en ugnssäker form
Ringla över oljan och salta
Rosta sparrisen i ca 7-8 minuter, håll koll på att de inte bränns

Grovriv blomkålen och finhacka löken
Stek löken i smör tills den är blank
Häll i blomkålen och kycklingfonden och fräs i ca 5 minuter
Häll ner vispgrädden och låt blandningen puttra i ca 10 minuter tills den är krämig
Häll ner räkorna och sparrisen
Ta bort pannan från värmen och rör ner parmesanosten
Smaka av med svartpeppar

Eventuellt servera blomkålsrisotton med vit tryffelolja

NJUUUUUUT!!!!

Blomkål kan man göra så mycket gott på.
Fler recept kommer….

Missa inte heller att jag har startat ett nytt matkonto på instagram @tinys_mat.

Blir såklart jätteglad om du vill följa mig där.
Lägger dagligen upp nytt recept med bild.

Nu ska jag duka fram en mysig helgfrukost innan vi kickar igång dagen.

Ha en strålande fin dag vänner!

Kramisar
T

9 kommentarer
0

LIKNANDE INLÄGG

9 kommentarer

mamma C 11 januari, 2020 - 11:42

Tack det här ska provas.
Kram Carin

Svar
Home2Tiny 13 januari, 2020 - 10:25

Det här är verkligen en favorit här hemma, så enkelt att laga dessutom. Kram Tina

Svar
Monika 12 januari, 2020 - 08:05

Jag ska skala räkor men dem ska jag inte använda utan istället ska jag hälla i lax som inte finns med i ingredienslistan 🤔
Kram Monika

Svar
Home2Tiny 12 januari, 2020 - 09:36

Godmorgon Monika. Nu får du ursäkta mig en smula, men jag förstår inte riktigt din kommentar….. menar du att jag glömt laxen bland ingredienserna eller??? Det här är en blomkålsrisotto med räkor och sparris, jag tipsar däremot om att istället för räkor kan man ha lax i eller både och. Som sagt jag kan ha missförstått dina ord….lite trögtänkt såhär på morgonkvisten…. Kram och ha en härlig dag. Tina

Svar
Monika 12 januari, 2020 - 18:48

Jag menar bara (ingen stor sak) att där det står “Så här gör jag” står det inte att man ska hälla i räkorna (utan laxen)?
Kram Monika

Svar
Home2Tiny 12 januari, 2020 - 21:46

Tusen tack Monika för att du noterade detta och att jag nu fattade….. Ändrade det bums, uppskattar det verkligen. Ha nu en mysig kväll. Kram Tina

Svar
Ingrid 12 januari, 2020 - 23:28

Låter gott. Får nog testas.

Svar
Ingrid 12 januari, 2020 - 23:29

Låter gott. Bör testa detta.

Svar
Home2Tiny 13 januari, 2020 - 09:29

Det här är en favoriträtt, så enkelt att laga och så gott. Ha en härlig dag Ingrid. Kram Tina

Svar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.