Jag testar naturvin – Maison Robert Olivier

av Home2Tiny
Jag testar naturvin - Maison Robert Olivier

Har du smakat naturvin?

Det här är ett relativt nytt begrepp i vinvärlden och inte helt solklart.
Jag själv är ganska ny på området och därmed långt ifrån någon expert, men ska ändå försöka förklara en smula

Enklast kan naturvin beskrivas som vinets motsvarighet till opastöriserad ost.

Målet för de producenter som arbetar med den här inriktningen är att ha så liten påverkan på tillverkningsprocessen som möjligt.

Oftast skördas druvorna för hand och det finns inga kemiska bekämpningsmedel på vingården.
Dock finns det än så länge ingen märkning eller kontroll av dessa viner jämfört med biodynamiskt eller ekologiskt tillverkade viner.
Flertalet av naturvinsproducenterna anser också att man bara får använda de naturliga (vilda) jästsvamparna som finns på vingården och i vinkällaren när druvmusten jäser till vin, med andra ord handlar det om en spontanjäsning

Många av producenterna är ense om att det är tillåtet att använda sig av svavel (sulfit).
Dels i form av det svavel som kommer naturligt via jäsningsprocessen, dels det svavel som tillsätts för att göra vinet mer hållbart och inte oxidera.
Men det är minimal användning som gäller – och många producenter väljer att inte tillföra svavel alls.

Man strävar också för att minimera användning av tillsatser och andra tillverkningsmetoder som påverkar slutprodukten.
Många låter därför bli att filtrera vinet eller att tillsätta socker.
Ekchips eller ekstavar, för att tillföra smak, används inte heller.

Många naturviner har väldigt låga halter av sulfiter, vilket i vissa fall kan medföra att vinerna inte tål någon längre lagring.

Det påstås också att man inte lika bakis av naturviner, eftersom man plockat bort det mesta av E-ämnena, vilket gör att vinet bli renare. Om du däremot skulle ­känna dig mer bakis av att dricka naturvin kan det vara något i vinet som du inte tål, som en jästsvamp eller så….

Jag tycker det här är superspännande, vin som är producera på ett så naturligt och back to basics-sätt som möjligt, fångar lätt mitt intresse.
Så jag kommer att läsa på mer och testa vidare.

Först ut av naturviner är Maison Robert Olivier.

Det här är ett medelfylligt, mörkrött vin med smak av björnbär, örter samt plommon och med mycket karaktär gjort på druvan Merlot.

Vinet lämpar sig mycket bra till olika sorters mat såsom klassiska rätter från det franska köket som exempelvis en boeuf bourguignon.
För dig som föredrar vegetariskt är kanske en grillad portobelloburgare med sötpotatis pommes det perfekta valet till Maison Robert Olivier.

Eller varför inte som oss, servera vinet tillsammans med ett gäng goda ostar, såsom brie och lagrade hårdostar.

Vinet bör luftas innan och ett rött naturvin bör stoppas in ­kylen 30 min före servering.

Maison Robert Olivier
TTTT

Du hittar vinet HÄR

Bästa jag vet, ostbricka.

Ny ost för kvällen var  Alp Blossom, en pastöriserad hård komjölksost med ungefär 6 månaders lagring, som kommer från gränsområdena Vorarlberg (Österrike) och Bavaria (Tyskland)
Här kläs osten i en mix av torkade ätbara blommor (blåklint, rosenblad, ringblomma och lavendel) och örter som växer i de omslutande alptrakterna.
Helt fantastiskt god!

En annan favorit är Vit kloster,  den med en klick hemmagjord jordgubbsmarmelad är gudagott.

För dig som bor i Halmstad och Falkenberg är ett tips att åka till Mostorp där köper vi alltid vår ost.

En sådan där smaksak, men jag föredrar att dricka Naturvin i mindre, tunna vinglas.
Just de här har jag ärvt efter min mormor och de är perfekta till just Naturvin, enligt mig.

Blir du nyfiken på att testa Naturvin?
Eller kanske du har några bra tips på Naturviner?
Skriv gärna en rad i kommentarerna.

I dag ska jag pyssla inne, har en låååång to-do-lista, så det är bara att sätta igång.

Kramisar
T

LIKNANDE INLÄGG

5 kommentarer

Carina 14 september, 2019 - 16:44

Tack för tipset.
Det blev en flaska i dag när vi var och handlade. Nyfiken blev jag ju.
Det ska bli spännande att smaka.
Ha en fin kväll!

Svar
Home2Tiny 15 september, 2019 - 10:49

Det är helt klart annorlunda mot “vanliga” viner så det hade varit kul att få veta vad du tycker. Jag kommer att smaka mig vidare i denna nya värld, spännande. Kram och ha en härlig dag. Tina

Svar
Karin 14 september, 2019 - 20:10

Hej! Låter spännande med naturvin, jag önskar så få tillsatser som möjligt, skall prova naturvin nu. Var på vinprovning i Schweiz nyligen där ekologiskt odlades men tyvärr sa man att det ändå är ganska mycket tillsatser och bekämpningsmedel som får användas. Vinbonden där tipsade om, för planetens bästa, att köpa så närproducerat som möjligt, dvs undvika långa transporter.
Kram

Svar
Home2Tiny 15 september, 2019 - 10:48

Ja det är inte lätt det här med viner, bekämpningsmedel och tillsatser…. Vi kanske skulle göra eget naturvin på våra vindruvor vi får i år….mer ekologiskt och miljövänligt kan det knappast bli…. Min svärfar gjorde det när han levde..och vinet blev helt okej faktiskt…. Sen tycker jag det är så himla spännande att lära sig nytt….så jag ska fortsätta att läsa på och smaka såklart… Märkligt det där med din webbadress… Får ta ett snack till med han tekniknissen, ha, ha…. Kram och ha en härlig dag. Tina

Svar
Karin 15 september, 2019 - 19:04

Hej igen!
Nu har jag läst på och fått till det där med min web adressen! Måste ju först lägga till http://
Det brukar inte behövas men nu så har jag lärt mig något 😉

Svar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »