Nästan inte en smula kvar – Saffranssnurror med mandelmassa och vit choklad

av Home2Tiny
Queen av kryddvärlden är väl ändå saffran
Denna magiska krydda som doftar sagolikt, smakar ljuvligt och ger en känsla av mystik.

Konstigt nog använder jag saffran bara i juletid och oftast då i bakverk, hmmmm…. det får jag allt ändra på
Hur som haver…….
Förra  helgen degades det ordentligt och inte i soffan då….. utan här bakades det så jag hade mjöl upp till öronen.
Och jag bakade inte bara lussekatter (som du hittar recept på HÄR  ) utan jag vevade även ihop de här.
Saffranssnurror med mandelmassa och vit choklad.

Jamen de uppskattades något alldeles förskräckligt av herrarna i huset, så mycket att de nästan inte är en smula kvar…… det är väl den ända nackdelen att börja julbaket tidigt….
jag får baka miiiinst en omgång till….
men vad gör väl det…..

TIPS
Om jag glömt ta ut smöret, värmer jag det alltid lite hastigt i mikron, då får jag det rumsvarmt på någon sekund
Har du inte har mandelspån hemma…. använd pärlsocker, eller riven vit choklad eller lite kokos
Håll koll på bullarna i ugnen så att de inte bränns…. jag hade inne mina i cirka 8 minuter, det där med olika ugnar är alltid lurigt….
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
SAFFRANSBULLAR MED MANDELMASSA OCH VIT CHOKLAD
Ingredienser ca 20-24 st
100 g rumsvarmt smör
2 1/2 dl mjölk
25 g jäst
1/2 g saffran
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemummakärnor
1 krm salt
7-8 dl vetemjöl
Fyllning
100 g rumsvarmt smör
125 g riven mandelmassa
150 g riven choklad
1 uppvispat ägg
Mandelspån
Så här gör jag
Stöt kardemummakärnor, salt och saffran med lite socker i en mortel
Värm mjölken till 37 grader i en kastrull
Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i lite av mjölken
Tillsätt resten av mjölken och de stötta kryddorna
Klicka ner smöret och tillsätt vaniljsocker och socker.
Tillsätt mjölet lite i taget och arbete ihop till en smidig deg, ca 10 minuter för hand eller 5 minuter i en bakmaskin
Låt degen jäsa under duk i cirka 1 timme
Ta upp degen på mjölat bakbord
Dela degen i två
Kavla ut varje del till en rektangulär platta
Bred ut fyllningen som du har blandat ihop
Rulla ihop degen och skär i skivor
Lägg snurrorna i pappersformar.
Låt dem jäsa under duk i ca 30 minuter
Sätt ugnen på 225 grader
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över mandelspån
Grädda saffransbullarna i ugnen i ca 10 minuter (beroende på ugnsvärme)
Låt dem svalna
Pudra eventuellt lite florsocker över vid servering
NJUUUUUT
 …………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Nu ska vi snart ge oss ut i fina Göteborg igen.
Kan väl säga som så att jag alltid drabbas av en akut påssjuka när jag är här……

Mycket fint som får hänga med hem……

Njut av dagen  vänner!

Kramisar
T

2 kommentarer
0

LIKNANDE INLÄGG

2 kommentarer

Peggy 18 november, 2018 - 19:14

Tina, tack så mycket för det smarriga receptet som jag bakat idag, hade ingen vit chocklad så jag tor mörk istället. Så skönt att bara baka med 2,5 dl mjölk och bara en plåt. Ska överföra detta recept till kanelisar också. Vilken lycka att hamna på rea med By Lassen – lite avundsjuk.
Tack även för men fantastisk fin blogg med alla vackra bilder och härliga recept.

Svar
Home2Tiny 19 november, 2018 - 12:08

Hej Peggy och tack snälla för dina ord, blir så himla glad. Vad kul att du tyckte om bullarna, här i svarta huset säger det bara slurp sen är de borta. Ha nu en härlig start på veckan. Kram Tina

Svar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.