Här i svarta huset har vi startat med en soft morgon
Älskar verkligen det….att bara skrota omkring på morgonkvisten och veta att vi har en hel orörd dag framför oss.
Ja lite på den där to-do-listan har vi såklart, men ingen stress, utan vi tar det lite som det kommer.
Oavsett vilket så blir det en lördagsfika…….det är liksom en självklarhet i svarta huset att helg är lika med fika.
Nu är den här godsaken som jag bjuder på här inne idag redan uppäten, men som tur är finns det en annan sötsak som väntar i kylen…..
Men den här fruktkakan var verkligen en stor favorit hos mig när jag fortfarande åt gluten och socker.
Grundreceptet är en traditionell sockerkaka men så tillsätter man banan, fikon, mandel och lite mörk choklad som tar kakan till nya höjder plus att mandeln ger kakan en crunchighet.
Nämen det är bara att ge sig ut i köket och baka den vetja…..
p.s Gillar du mina recept…..dela de gärna på Facebook så fler hittar hit och kan baka en smarrig fika i helgen och jag blir superglad såklart….
TIPS
Använd gärna en banan som du är på väg att slänga…… den ger mer smak plus att vi tänker lite klimatsmart här (vi tar vara på maten)
Chokladen som jag använder som dekoration kan du skippa om du vill, eller smält bara vanlig choklad att dekorera med.
Jag bröar alltid med mandelmjöl, har aldrig tyckt att vanligt ströbröd är särskilt gott eller dekorativt….
………………………………………………………………………………………………………………………………………….
FRUKTKAKA MED BANAN, FIKON, MANDEL OCH CHOKLAD
Ingredienser
50 g smält smör
2 ägg
2 dl socker
3 dl mjöl
1 1/2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
1 mogen banan
Cirka 100 g torkade fikon, ca 6 st
1/2 dl grovhackad mandel
50 g grovhackad mörk choklad
Dekoration
Ca 100 g Marabou salta mandlar
Florsocker
SÅ HÄR GÖR JAG
Sätt ugnen på 175 grader
Smörj och bröa en rund kakform
Vispa ägg och socker pösigt
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker
Rör ner mjölblandningen i äggsmeten
Tillsätt det smälta smöret och mjölken
Mosa bananen med en gaffel
Rör ner den i smeten
Hacka de torkade fikonen, mandeln och chokladen
Tillsätt detta i smeten och rör om väl
Häll smeten i formen
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter
Känn med en sticka så den inte är kladdig
Låt kakan svalna innan den stjälps upp
Smält eventuellt Marabou-chokladen
Ringla över kakan
Pudra över generöst med florsocker och dekorera eventuellt med blommor.
NJUUUUUUT!!!!!
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Nu ropar Mr C om second breakfast så dags att göra honom sällskap
Ha den mysigaste dagen vänner!
Kramisar
T