Måndag – och här vaknade jag full av energi
Kan bero på att jag hade en härlig dag i trädgården igår, för jisses vilken sensommardag vi fick.
Jag pysslade runt och utestädade vilket jag inte gjort på ett bra tag.
Allt visset åkte väck, ogräs plockades bort, vindruvor i mängder togs ner (ska försöka ge mig på att göra druvsaft idag) och så fikade vi såklart.
Gjorde faktiskt ett gäng till av den här godsaken som jag slängde ihop i lördags.
Det var så busenkelt och blev så uppskattat så det blev en repris.
Ett sådant där recept som är bra att ha i bakfickan när du antingen får ett enormt fikasug eller några fikagäster knackar sådär oväntat på dörren.
Det tar inte mycket mer än den kvarten croissanterna står i ugnen.
TIPS
Jag har alltid en påse färdiga croissanter i frysen. Perfekt att ha när jag vill fixa något snabbt till fikat. Jag köper mina hos Ica Maxi.
Såklart att egen vaniljkräm är absolut det bästa, men då tiden är knapp är det okej med färdigköpt enligt mig.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………….
CROISSANTER MED KOLAÄPPLEN OCH VANILJKRÄM
Ingredienser
4 st croissanter antingen färska eller frysta
5-6 äpplen
1/2 dl socker
1-2 msk smör
1 tsk kanel
Färdigköpt Marsankräm
Eller gör egen
Så här gör jag
Värm croissanterna enligt förpackningen om du använder frysta
Gör marsankräm (inte sås) enligt förpackningen eller egen enligt recept nedan
Skala och skiva äpplena fint
Häll ut sockret i en stekpanna
Dra upp värmen till det högsta och låt sockret smälta
När det börjar få färg dra ner värmen och lägg i smöret, äpplena och kanelen
Rör försiktigt om och låt äpplena mjukna
Låt äpplena svalna något
Skär en skåra i croissanten
Lägg i en sked äpplen
Fyll på med marsankräm och avsluta med ytterligare en sked äpplen
Pudra florsocker över
NJUUUUUUUUT!
Vaniljkräm
Ingredienser
5 dl mjölk
1 st vaniljstång
1 1/2 dl socker
6 äggulor
3/4 dl majsstärkelse
50 g rumsvarmt smör
Så här gör jag
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna
Koka mjölken med den delade vaniljstången och fröna
Vispa socker, äggulor och majsstärkelse vitt och pösigt
Slå över den heta mjölken under vispning för hand
Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp under kraftig vispning
Häll över in en skål när blandningen tjocknat riktigt ordentligt
Plocka ur vaniljstången
Tillsätt det rumsvarma smöret under vispning och fortsätt vispa tills krämen är slät
Låt den svalna
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Nu väntar lite jobb på morgonkvisten, sen ska jag iväg och fixa några ärenden.
Ha den bästa starten på veckan vänner!
Kramisar
T
2 kommentarer
Åhhh, tack för detta smarriga recept. Ska och handla idag så det blir några croissanter i vagnen då.
Ha en fin dag.
Kram Carin
Ser jättegott ut, hade jag klarat av gluten så hade jag def testat detta. Om du bodde närmre hade du så gärna fått komma hit och plocka äpplen, vi har så att det blir över. Kram Eva