Recept på en sommarpaj med syrlig citronkräm, vinbär och jordgubbar
Till killarnas stora lycka bakade jag igår
Och det blev en sommarpaj, med syrlig citronkräm och ett helt hav med trädgårdsplockade vinbär och köpta jordgubbar.
Supergod var deras betyg och då blir bagerskan varm ändå in i hjärteroten…..
Jag får nog gnugga bak och matknölarna idag med, för jisses med vinbär vi har.
Det lyser stoppljusrött och nattsvart där borta på buskarna.
Ärligt tycker jag det är rätt svårt att komma på något att göra med de här bären och saft är vi inga storkonsumenter av, så det är inte aktuellt, dessutom har vi fyllt kvoten med flädersaft.
Kanske du sitter inne med ett riktigt supergott recept med vinbär, dela gärna med dig så jag kan laga eller baka det, hade varit hur kul som helst.
Annars får vi helt enkelt plocka dem och frysa in.
Inte dumt det heller i och för sig…. att ha vitaminbomber på yoghurten i vinter…..
TIPS
Jag la vinbär och jordgubbar på pajen, men det går såklart lika bra med vilka bär eller vilken frukt som helst
Låt bara krämen precis koka upp och inte bli för tjock. Skulle den ändå bli det…..spä och rör om den med mjölk eller vispgrädde när krämen svalnat. Eller rör ut krämen med lättvispad grädde.
Jag gör det oavsett eftersom jag vet att killarna är extra förtjusta i det.
Vill man kan man servera pajen med lättvispad grädde, men eftersom jag rör ut krämen med det, skippar jag det…
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
RECEPT PÅ EN SOMMARPAJ MED SYRLIG CITRONKRÄM, VINBÄR OCH JORDGUBBAR
Ingredienser
PAJSKAL
3 dl mjöl
3/4 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
125 g smör
1 äggula
CITRONKRÄM
5 dl vispgrädde
1 dl färskpressad citron
1 1/2 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
2 msk potatismjöl
DEKORATION
Bär och frukt
SÅ HÄR GÖR JAG
Sätt ugnen på 175 °C
Arbeta samman eller kör i en matberedare ingredienserna till degen och tryck ut den i en form med löstagbar kant.
Ställ in formen i frysen i en halvtimme.
Grädda skalet mitt i ugnen i cirka 20 minuter.
Låt svalna.
Blanda samman ingredienserna till fyllningen i en kastrull och koka tills krämen tjocknat.
Låt svalna
När krämen svalnat häll den i pajskalet.
Ta bort kanten på formen.
Garnera med valfria bär, gärna blandade och servera eventuellt med lättvispad grädde.
NJUUUUUT!!!!!!!!!
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Nu kör vi torsdag och snart touch-down-semester
2 dagar kvar……..
Ha en sagolikt bra dag vänner!
Kramisar
T
7 kommentarer
Men så smarrigt!
Nu har jag inga vinbär längre tyvärr, men när jag hade min förra trädgård gjorde jag något liknande. Denna ska jag testa 🙂
Kram
Fortfarande svårt att komma in på din blogg !
Ibland kommer jag överhuvudtaget inte in…det händer inget ;(. Men ibland lyckas det…som idag ;).
Kram
Hej Men vad trist. Måste fråga… Är det bara vår blogg du har svårt att komma in på? Är det från dator, mobil eller padda du försöker ta dig in på vår blogg ifrån? Är det alltid på samma plats du befinner dig när du försöker ta dig in på vår blogg. Tacksam om du svarar på frågorna så vi kan luska i vad problemet ligger någonstans. Kul i alla fall att du kom in idag. Kram från oss
Mums, det receptet skulle jag haft när vi bodde i huset. Då svämmade det över av vinbär, och vi dricker inte heller mycket saft.
Härliga inspirerande bilder.
tänk bara EN arbetsdag kvar. Wiiihooo:)
Kram Maria
Åhhh, vad jag saknar vinbär just nu när jag såg din supervackra skapelse till paj.
Kram Carin
Sylt på svartavinbär är otroligt gott i fil, youghurt eller på vaniljglass!
PS. ”Ditt” runda balkongbord m marmorskiva har blivit min prick över i på verandan, Tack för all inspo! Kram
Tack snälla Ingrid för tipset, låter väldans gott. Men åååå tack så himla glad jag blir, nu gjorde du min kväll. Ha en fortsatt mysig fredag. Stor sommarkram. Tina