Tips på hur du får julblommorna att trivas och vad är årets jultrend?

av Home2Tiny

Igår var jag förbi Fritz blommor 
Där handlar jag ofta mina blommor och för den delen händer det att jag bara går omkring i butiken och insuper all inspiration som finns att kika på.

Förutom att ta några bilder fick jag också chansen att snicksnacka lite med Fredrik, Fritz blommor ägare.

Vi pratade runt julens trender vad det gäller blommor och växter, hur man bäst sköter sina hyacinter, hur man dekorerar sina kransar med mera.

Årets stora trend är nog mest att vi vågar ta in mer färg.
Att de vita blommorna (och här fick jag lite andnöd och kippade efter andan….) få ge mer plats åt de mer varma och mysiga färgerna som vinrött och aprikos.

Jag måste våga menade Fredrik…….att ta in mer färg på blommorna.
Har man ett vitt hem som jag så kommer en mörk vinröd eller röd amaryllis göra underverk för julmyset och julkänslan menade han….

Sen är rums och sockertoppsgranar väldans populärt.
Över huvud taget allt som har med naturen att göra, mossa, grenar, kvistar osv är sådant som ska synas och ta plats i årets jultrend.
Fördelen med just rumsgran är att den är enormt tålig och många har den faktiskt inne året om. Ska ni satsa på den enormt vackra cedergranen som vi ofta ser från danska inspirerande julhem så talade Fredrik om att den absolut inte trivs inne. Cedergran ska vara ute annars barrar den nästan med en gång. Bra att veta nästa gång åtminstone jag sitter och o:ar mig över alla ljuvliga julpyntade danska hem och genast vill springa ut och köpa en sådan där gran……

Hör och häpna, julstjärnan är på frammarsch igen…..
Många ungdomar vill dekorera sina hem med just denna traditionella julblomma, men kanske inte just i rött utan mer i den moderna kulören aprikos. Och ett stort kryss i taket för att jag köpt en RÖD!!!! julstjärna, de ni…. (aprikos var lite väl vågat och jag är ju tant numera…)
Japp jag lyssnar och lär av proffsen….
Visst är vita hyacinter ljuvliga, men varför inte ta in blått, menar Fredrik.
Blått är kanske inte den färgen vi sammankopplar mest med julen, men har man modet att blanda kan det ge en riktig häftig effekt till julstämningen. När du planterat din hyacint i någon fin kruka ska du alltid vattna runt hyacintlökarna – aldrig på den, då kan löken ruttna. När hyacinterna börjar blomma ut och dofta ordentligt, sätt ut dem utomhus.

Då kan du få njuta av deras blomning i ytterligare 2 veckor.
 

Om man vill blinga på eller ha en mer kaxig blomma är vaxade amaryllis och hyacinter något som är trendsäkert denna jul.

Sticker ut en smula och ger absolut en feststämning på julbordet.

Julrosen denna skira och näpna blomma. För att få den att trivas ska den stå ljust och så svalt som möjligt för att förlänga blomningen.

Vattna sparsamt.

 

Och sist men inte minst….knyt in julen med att binda en krans.
Ett vackert och varmt välkomnande om den hänger på ytterdörren och ett dekorativt blickfång om den hänger inne.

Ett mysigt julpyssel och här menar Fredrik att man måste våga.
Släppa på sådan som “jag kan inte ”
“jag har inga gröna fingrar” osv.
Det kan inte bli fel…
Med lite grönt som mjuken, eucalyptus, järnek, mossa eller vad man nu väljer att dekorera med så blir slutresultatet något personligt och du har satt en egen jultouch, mer julkänsla än se kan det knappast bli……

Tack Fredrik och övrig personal att jag fick kika in, vet att ni hade mycket att göra igår så……
Jag är snart tillbaka och köper julblommor med mer färg…..

HÄR hittar du mer info och vägbeskrivning till butiken

 

Ha en härlig dag vänner!

Kramisar

LIKNANDE INLÄGG

10 kommentarer

Lingonberrie 30 november, 2017 - 08:25

Ljuvligheter! Jag vill bara släppa allt och åka och shoppa blommor. 🙂 Aprikos har jag sett mycket, framför allt på amaryllisfronten och det är så fint. Tyvärr tål inte katter julstjärnor så jag hoppar över dom. Är det Zeiss?
Stor kram och ha en fin fin dag!

Svar
Home2Tiny 1 december, 2017 - 08:23

Visst blir man helt yr av glädje av alla fina julblommor. Måste erkänna att jag är helt kass på blommor och blader, försöker lära mig…. så tyvärr kan jag inte svara på om det är en Zeiss, sorry vännen… Önskar dig en mysig och fin advent. Stor varm kram Tina

Svar
Annika 30 november, 2017 - 12:44

SÅ mycket fina blommor. Jag måste ta och inhandla hyacinter. Det brukar jag ha gjort vid den här tiden på året. Men iår har jag helt enkelt glömt. Älskar doften. Och de där amaryllisarna du visar, så otroligt vackra. Ha en fin dag. Kram Annika

Svar
Home2Tiny 1 december, 2017 - 08:24

Jag tror jag är inne på tredje vändan av hyacinter redan….det kontot lär vara högt innan julen är slut, he, he…. Kan vara utan allt julpynt bara jag få ha alla underbara julblommor. Önskar dig en mysig och fin advent. Kram Tina

Svar
40+ och fab 30 november, 2017 - 13:43

Vilka ljuvlig amaryllisar på första bilden!
Vacker färg på dem, och jag hade då inte tackat nej till dem; även om mina färger till jul håller en jordnära färgskala i vitt, svart, grått och brunt.

Svar
Home2Tiny 1 december, 2017 - 08:25

Visst är det en underbar färg är själv lite sugen på dem även om jag är som dig och håller mig till de mer jordnära färgerna. Ha en härlig dag. Kram Tina

Svar
House and Garden by Bia 30 november, 2017 - 13:54

Aprikos julstjärna var något nytt för mej…den skulle man söka efter ;). Idag har jag köpt hyacinter (min favo julblomma) för 5 kr st. fick köpa högst fem st. men jag gjorde en fuling och köpte fem och mannen 4, hihi…så nu har jag ett gäng ;))…ska nog köpa en amaryllis och julstjärna senare. Ha en fin kväll !
Kramis

Svar
Home2Tiny 1 december, 2017 - 08:26

Hyacinter kan man aldrig få för många av, har en hel drös här hemma som doftar ljuvligt. Önskar dig en mysig och fin advent. Kram Tina

Svar
Mamma C 30 november, 2017 - 15:19

Gubben min har ju jobbat i blomsteraffär…så här har det provats med olika färger genom åren…denna årstid. Här i Spanien har vi planterat ihop 2 st röda julstjärnor i en kruka som vi har ute.
Kram Mamma C

Svar
Home2Tiny 1 december, 2017 - 08:27

Tänk att kunna plantera en julstjärna ute….här fryser de ju innan man kommit hem med dem nästan…. Ha en mysig och fin advent. Kram Tina

Svar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »