Jag pratar om obehagskänslor, paniktankar och en ganska påfrestande ovisshet

av Home2Tiny

Idag vill jag prata om en viktig sak
Något som jag gjorde igår och som jag önskar och hoppas att alla kvinnor som får en kallelse gör.

Jag pratar om gynekologisk cellprovtagning.

Det är absolut inget jag hoppar jämfota över att göra, snarare tvärtom…. och jag ska villigt erkänna att det är inte bara det att jag känner mig extremt utlämnad som jag tycker det är obehagligt utan också för att jag får sådana där paniktankar som -tänk om jag råkar prutta eller kissar ner mig, eller om det kommer att göra förbaskat ont, vilket gör att jag ligger och spänner mig något alldeles förskräckligt.

Men oavsett obehagskänslor och tankar så gör jag det……

För själva ingreppet gör inte speciellt ont i sig och är över på någon minut och i det stora hela är det ju helt ok med tanke på vad man kan upptäcka i tid och där igenom förhoppnings kunna bota och förhindra spridning.

Visst sen får man inte förringa den där ovissheten som är ganska påfrestande ända fram tills jag får det där brevet på posten.
Vad får jag för besked?
Men för mig finns det ingen tvekan, hellre att få veta, kunna sätta in alla resurser som finns än att inte veta alls.

Så har du fått den där kallelsen och tvekar, snälla gör inte det, ta dig tiden, tycker du det är extremt jobbigt tala om det för personalen, de är supergulliga och hjälper dig på bästa sätt, ge dig själv den här chansen för billigare och bättre livförsäkring finns knappast inte och tillsammans kan vi ge den där jävla cancern en match

Ta hand om varandra!

Kramisar
T

LIKNANDE INLÄGG

12 kommentarer

Helenas enkla vardag 25 januari, 2017 - 10:21

Igår var jag och gjorde en annan viktig sak. Mammografi. Likadant med den saken, jätteviktig att gå på och en otrolig förmån att vi får gå på och dessutom gratis. Tycker inte det är så kul heller att någon håller på med brösten och grejar för att få in dem i apparaten, men det är det värt alla dagar i veckan. Kram Helena

Svar
Lena - gott för själen 25 januari, 2017 - 11:41

Bra inlägg! Så viktigt. Jag var på mammografi i förra veckan och cellprovstagning innan jul. Tack och lov tycker jag inte att det är så jättejobbigt att göra det. Bra att du gör det trots att du tycker det är jobbigt.

Kram Lena

Svar
Mamma C 25 januari, 2017 - 11:48

Håller med dig att man ska verkligen inte gå på dessa kallelser som man får.
Kram mamma c

Svar
Hemma på Sjuan 25 januari, 2017 - 11:49

Visst är det viktigt med de där provtagningarna. Jag gjorde cellprov för ett par veckor sedan, får göra extra eftersom jag haft cellförändringar, och väntar nu på svaret och lite sådär känns det innan man får bekräftat på papper att det inte är nån fara. Kram Suss

Svar
Erika 25 januari, 2017 - 13:12

Gjorde mammografi för en vecka sedan. Innan jag skulle gå därifrån
fick jag veta att provsvar skulle tar mellan 6-8. Exakt en vecka senare
dimper det ner ett brev i brevlådan som det endast stod landstinget på,
trodde direkt det var en kallelser om provtagning till vårdcentral, men
när jag tog upp det fick jag röda stora bokstäver i ansiktet. Nästan så
jag ryggade baklänges då jag inte trodde brevet kom därifrån. Iallafall
så var jag frisk, vilket inga pengar i världen kan mäta sig med! Hade det
stått mammografi utanpå på brevet, hade jag säkert trott att nu har
jag något eftersom svar kommer så snabbt. Men så var det inte! Det är
inte bra alls att få besked om att det skall tar så många veckor innan
man få svar,sedan efter en vecka kommer ett svar!

Svar
Maria 25 januari, 2017 - 16:00

Nej, det är väl inte någon favoritsyssla direkt, men ack så viktig! Jag kan inte påstå att jag tycker det är olikt på något vis, an känner sig utlämnad till max! Men jag gör det var 3:e år på kallelse och det går ju så fort! Däremot så har jag nog aldrig gått och våndats inför svarsbrevet, faktiskt. Tänker nog inte så mycket på det…?
Fina bilder på dig!
Kram/Maria

Svar
No34 25 januari, 2017 - 19:02

Går alltid på både mammografi och cellprovstagning. Mycket viktigt tycker jag!!
Och sen jag fick komma tillbaka på mammografin för ett par år sen så är de med lite vånda nu mer som jag inväntar svaren…
Kram Kate

Svar
Livet som mamma, lärare och doula i Dalarna 25 januari, 2017 - 21:08

Känner väl igen mig. Tycker heller inte om cellprov, men denna gång så hörde jag av mig till BM innan och berättade om min skräck så mitt prov blev högprioriterat, det kändes bra.

Svar
Flower of Fame 26 januari, 2017 - 04:52

Håller med klart ska man göra det. Det är en billig och bra livförsäkring känner jag. Ha en fin dag Kram Pernilla

Svar
kakaobonan67 26 januari, 2017 - 06:49

Jag har faktiskt en kallelse till cellprovtagning står på mitt skrivbord. Den kom för någon vecka sedan och det är drop in som gäller. Nu ska jag nog ta det där kuvertet och se till att komma iväg. Går alltid på både mammografi och cellprovtagning då det är en stor förmån vi har. Dock när det är drop in har jag en tendens att dra ut på det lite, så mycket bättre (för mig) med bokad tid.
Vad jättefin du är på bilderna! Gillar outfitsen 🙂
Kram Pia

Svar
Annika 26 januari, 2017 - 07:51

Det är verkligen viktigt att gå på dessa kontroller. Jag hade cellförändringar sist jag fick kallelse och de tog bort den biten sedan fick jag gå var trejde månad tre gånger i följd. Men nu så verkar de ha fått bukt med cellförändringarna (ja, tydligen hade jag ju cancer) och har fått övergå till den normala kontrollen frånsett att jag kommer att få gå nästan så länge jag lever. Jag vet inte om det är vid 60 man slutar kallas annars. Så jag säger som du…även om det inte är kul strunta i att gå och kolla. Ha en fin dag.Kram Annika

Svar
Shopstop-Ann 29 januari, 2017 - 10:52

Oj, detta träffade rakt i hjärtat! De senaste 10 åren har jag helt ignorerat dessa kallelser, helt intrasslad i missbrukets kaos.
Men med 20 månaders nykterhet tog jag äntligen tag i dessa "vuxengrejer". Blev återkallad efter mammografin, livrädd såklart, men fick lugnande besked. Cellprovet var normalt. Ska aldrig lägga dessa kallelser längst ner i skräplådan igen, efter allt jag gått igenom så är jag skyldig mig själv att ta hand om mig nu…

Svar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »