Recept på Sötsalt brownie med kolatäcke

av Home2Tiny
Recept på Sötsalt brownie med kolatäcke
Jag har minsann fått lite skäll här hemma av killarna
De tycker jag bakar för lite (häpp!!!!). I alla fall enligt vad de tycker är några riktiga godsaker.
Visst de smäller i sig “mina” bakverk också och tycker de är helt ok, men om de får välja ska det vara sötsaker. Så vad gör mamsen?
Jo så klart att jag vevar ihop något riktigt smarrigt, för vem kan motstå sina killars önskan.
Och det blev den här sötsalta brownien med kolatäcke, receptet hittade jag i Buffé.
Och ni kan tro att den gick hem, med en smulig botten av salta pinnar, en seg och kladdig brownie och ett täcke av söt kola kan det nog inget annat än bli succé.
Absolut ingen kaka för mig, men vad gör väl det när jag för dagen blir den populäraste mamman i stada..
Recept på Sötsalt brownie med kolatäcke

SÖTSALT BROWNIE MED KOLATÄCKE

Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

INGREDIENSER

Ingredienser ca 30 st
125 g salta pinnar
7 g smält smör
2 tsk socker
Brownie
400 g mörk choklad
175 g smör
5 ägg
4 1/2 dl brun farinströ
1 tsk vaniljextrakt eller vaniljsocker
En nypa salt
1 1/2 dl vetemjöl
Kolatäcke
50 g smör
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vispgrädde
3/4 dl ljus sirap
2 tsk flingsalt
Vispgrädde
Granatäpplesaft/kärnor
Florsocker
Små marshmallows

SÅ HÄR GÖR JAG

Sätt ugnen på 175 grader
Gör bottnen först: mixa salta pinnar, smält smör och socker i en matberedare till en smulig massa
Tryck ut smulet i en bakpappersklädd ugnssäker form, ca 25 x 30 cm.
Grädda mitt i ugnen ca 6 minuter.
Ta ut och låt svalna
Brownie:
Hacka chokladen i bitar.
Smält choklad och smör i en skål över vattenbad
Ställ åt sidan och låt svalna
Vispa ägg, farinströ, vaniljextrakt (eller vaniljsocker) och salt pösigt med elvisp
Tillsätt chokladsmöret under omrörning.
Sikta ner mjölet i omgångar. Rör till en jämn smet.
Häll chokladsmeten över bottnen.
Grädda i mitten av ugnen ca 30-35 minuter, den ska vara lite kladdig.
Ta ut och låt svalna.
Kolatäcke:
Mät upp smör, socker, grädde och sirap i en kastrull.
Koka upp och låt koka på medelvärme till 120 grader. rör då och då.
Häll kolan över brownien och bred till ett jämnt lager.
Strö över flingsalt.
Låt svalna i kylen.
Ta ut kakan minst en timme före servering
Skär brownien i ca 30 småbitar.
Pudra florsocker över.
Vispa grädden med lite granatäpplesaft och spritsa på brownien.
Dekorera med granatäpplekärnor och små marshmallows.
NJUUUUUT!  

Notes

Håll koll på brownien i ugnen så den inte bränns och blir för torr och tråkig, den ska vara kladdig.
Jag använder termometer när jag gör kolan, då har jag stenkoll när kolan är uppe i rätt temperatur.
Kolan kommer stelna rejält i kylan och vill du inte att nära och kära ska behöva uppsöka tandläkare, se till att plocka ut brownien i god tid så kolan hinner mjukna.
Did You Make This Recipe?
Har du lagat det här receptet? Tagga mig på Instagram @Home2tiny
Nu ska jag fixa till mig, sen ska jag åka och bli lite ompysslad, jisses vad jag behöver det.
Ha en bra dag vänner!
Kramisar
T

LIKNANDE INLÄGG

10 kommentarer

Ekenäsliv 29 november, 2016 - 07:55

What?!?? Oj, tur man familj inte har de pretantionerna för jag bakar ju väääääldigt sällan;-)
Jag hade blivit utbytt tror jag ha ha ha 🙂
Ha en riktigt mysig dag!
Kram Anna

Svar
✫ Fru Eriksson 29 november, 2016 - 09:22

Wooo underbara bakverk & Foto ❤️ …
/Kram finaste!

Svar
Jeanette 29 november, 2016 - 09:28

Mmmmm, låter fantastiskt gott. Tack för alla goda recept! Din blogg är nättrender än receptböcker ju. I helgen bakade jag dina pepparkaksbakelse med chokladfrosting. Maj gadd så goda, tänker bjuda mina arbetskamrater på sådana nästa vecka när vi har julkalas.
Kram J

Svar
Anna 29 november, 2016 - 10:17

Åh, ett recept i min smak:)! De både låter och ser fantastiskt goda ut!

Svar
Villa Ell 29 november, 2016 - 10:18

Mmmm så gott… det är mycket godasker som frestas just nu! Seg kola är ju alltid himlans gott! Jag har lovat mina killar pepparkaksbak 🙂

Kram på dig
Sandra

Svar
Mamma C 29 november, 2016 - 11:59

Tror jag såg det där receptet i tidningen. Mig passar det perfekt som är en sockerråtta.
Kram mamma c

Svar
Plommonhuset 29 november, 2016 - 13:06

Oj oj oj så gott detta ser ut. Skulle nog mina killar också gilla :-). Kram Sofia

Svar
Hem ljuva hem 29 november, 2016 - 13:32

Men på riktigt.. ska du inte ställa upp i hela Sverige bakar. Gud så fina bakverk du gör och såklart att man gör sina grabbar till viljes. Här frågar ingen efter kakor och syltkakorna som jag bakade är det ingen som äter upp. Jo kanske fåglarna. Kraaaam Pia

Svar
Villa Freja 29 november, 2016 - 14:12

Lyllos dina grabbar 🙂 Kram.

Svar
Maria Kontorsråttan 30 november, 2016 - 08:33

Precis som ovan tänkte jag igår när jag såg finalen i Hela Sverige Bakar. Här skulle Tina var med. Så gott det ser ut allt du gör dessutom alla fina foton. You are Amazing.
Kram
Maria

Svar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »