1,5K
Finns det något mysigare än att fika???
Prata över en kopp kaffe, njuta av något gott till och bara ta det lugnt.
Ja, vid det här laget vet ni ju att i den här familjen fullkomligt älskar vi att fika och igår var det nog minsann fikarekord.
Jag ljuger inte om jag säger att igår åkte den där kaffekoppen och mandelkakan fram minst fem gånger++ och japp den är slut, ner till minsta smulan.
Ja, vid det här laget vet ni ju att i den här familjen fullkomligt älskar vi att fika och igår var det nog minsann fikarekord.
Jag ljuger inte om jag säger att igår åkte den där kaffekoppen och mandelkakan fram minst fem gånger++ och japp den är slut, ner till minsta smulan.
Vi kunde liksom inte hejda oss och jag vet inte hur många gånger Mr C sa -Inget socker och mjöl?? Helt otroligt…….
Ja nu är där 1 msk Cointreau (citruslikör) i och 1/2 dl honung i, vilket inte påverkar mig, men är man väldigt känslig kan man skippa likören och eventuellt ta lite mer apelsinskal istället och honungen kan man alltid ersätta med annat sötningsmedel.
Ja nu är där 1 msk Cointreau (citruslikör) i och 1/2 dl honung i, vilket inte påverkar mig, men är man väldigt känslig kan man skippa likören och eventuellt ta lite mer apelsinskal istället och honungen kan man alltid ersätta med annat sötningsmedel.
I alla fall är den här mandelkakan ljuvligt god och väldans lik en mazarinkaka i konsistens och smak. Apelsinsmaken gör också mandelkakan lite fräschare, lite roligare och så mycket godare men jag rekommenderar att smaka av smeten innan du sätter den i ugnen.
Vi har alla olika smaklökar, kanske du vill ha mer apelsinsmak eller kanske öka mängden vaniljextrakt, då är det lätt att fixa innan kakan svischas in i ugnen.
Värre blir det såklart om du skulle vilja minska på något, opps……. men då vet du det till nästa gång…..
Jag serverar kakan antingen som den är eller tillsammans med lättvispad grädde.
Jag serverar kakan antingen som den är eller tillsammans med lättvispad grädde.
………………………………………………………………………………………………………………………………
MANDELKAKA MED APELSIN (LCHF)
Ingredienser
4 äggulor
4 äggvitor
4 äggvitor
1 msk vaniljextrakt
120 g rumsvarmt smör
1/2 dl honung
1 tsk Ica söt strö
1 msk Cointreau (citruslikör kan uteslutas)
Rivet skal från 3 st ekologiska apelsiner
250 g mandelmjöl
250 g ricottaost
Flagad mandel
1 nypa flingsalt
…………………………………………………………………………………..
Så här gör jag
Sätt ugnen på 175 grader.
Klä botten på en springform, ca 20 cm i diameter med bakplåtspapper och smörj sidorna med smör.
Vispa smör, honung, apelsinskal, söt strö, vaniljextrakt och Cointreau med elvisp i ca 10 minuter.
Tillsätt en äggula i taget och vispa tills allt blandats ordentligt.
Häll i mandelmjöl och blanda väl, rör i ricottaosten.
Vispa äggvitorna med elvisp i en annan skål tills de är fasta.
Vänd ner äggvitan försiktigt lite i taget i mandelsmeten.
Lägg smeten i formen och strö över mandelflagor och salt
Grädda mitt i ugnen i ca 40-45 minuter eller tills smeten har stannat(beroende på ugnsvärme) Håll koll så kakan inte bränns
Låt svalna
Serveras som den är eller tillsammans med vispad grädde
Sätt ugnen på 175 grader.
Klä botten på en springform, ca 20 cm i diameter med bakplåtspapper och smörj sidorna med smör.
Vispa smör, honung, apelsinskal, söt strö, vaniljextrakt och Cointreau med elvisp i ca 10 minuter.
Tillsätt en äggula i taget och vispa tills allt blandats ordentligt.
Häll i mandelmjöl och blanda väl, rör i ricottaosten.
Vispa äggvitorna med elvisp i en annan skål tills de är fasta.
Vänd ner äggvitan försiktigt lite i taget i mandelsmeten.
Lägg smeten i formen och strö över mandelflagor och salt
Grädda mitt i ugnen i ca 40-45 minuter eller tills smeten har stannat(beroende på ugnsvärme) Håll koll så kakan inte bränns
Låt svalna
Serveras som den är eller tillsammans med vispad grädde
………………………………………………………………………………………………………………………………..
Måste också säga -Hej och varmt välkomna till alla nya läsare.
Jag blir så himla glad att just du kikar in här och jag hoppas att du blir fylld av inspiration och hittar många tips som du har användning för.
Är det något du undrar över, något du tycker är bra eller mindre bra, skriv gärna en kommentar eller maila mig, det uppskattar jag väldans mycket.
Så hejsan, svejsan alla nya som “gamla” läsare, det är ni som gör att den här bloggen lever och fylls med sprudlande energi.
Jag blir så himla glad att just du kikar in här och jag hoppas att du blir fylld av inspiration och hittar många tips som du har användning för.
Är det något du undrar över, något du tycker är bra eller mindre bra, skriv gärna en kommentar eller maila mig, det uppskattar jag väldans mycket.
Så hejsan, svejsan alla nya som “gamla” läsare, det är ni som gör att den här bloggen lever och fylls med sprudlande energi.
Ha en kalasbra start på veckan vänner!
Kramisar
T
Kramisar
T
17 kommentarer
Fika är mysig samvaro och din kaka! Wow så fin och säkerligen ännu godare!
KRAM Anna
Tittar in hos dig regelbundet men skriver väldigt sällan något, vill bara förmedla att jag uppskattar din blogg mycket, speciellt din känsla för bilder och bra recept/ Kram Lussan
Men jisses så glad jag blir, tack snälla Lussan, nu kommer jag gå med ett leende på läpparna hela dagen. Kram Tina
Åh, den kakan ska jag garanterat baka.. försöker börja planera för en mer glutenfri kost men fasiken så svårt det är..
Bilderna är kalas som alltid!!
KRAM, fina du.
Mmmm..Älskar fka – ibland hihi
Ljuvlig kaka & otroliga bilder ♡ …
/Kram fina du!
Good Morning,fantasticon would be a piece of cake with your coffee now,thank you.
Have a nice day,Patricia
Hej raring!
men ååå vad du bakar o bakar….önskar jag bodde nära nära så jag kunde komma över på en lunchfika..;)
Å duuuuuuuuu……………..
Oooooouuuuu…maaaaaaaaj……gaaaaaaaaaaaaaaadd….vaaaaa snyyyyyygg duuuu ääääääär!!!!
SHITT vilka bilder!
Jiiiiises jag fattar inte att Mr C klarar av att ta sånna där bilder på dig.
Han borde ju liksom vilja kasta kameran åt fanderns och i stället kasta sig över dig…;)
Shitt så snyggt….säger det igen… du BORDE verkligen vara modell på riktigt..!!!
Saknar dig vännen och hoppas vi får till en date där i slutet maj.
Kraaaaaam Katarina
Hej Tina. Jag har varit inne på din sida många många många gånger men aldrig kommenterat. Nu kände jag mig manad… för jag brukar ju skriva ut dina fantastiska bakrecept. Gott som tusan brukar det bli. Och nu måste jag baka Mandelkakan också. Tack Tina för kanonfina och inspirerande bilder. Det här gillar jag. Ha en fin dag. //Irène
Iréne dina ord gör mig så himla glad och värmer enda in i hjärteroten. Hoppas nu att du kommer att tycka om mandelkakan lika mycket som jag gör. Ha en härlig dag Kram Tina
Ojojoj, ännu något vi måste baka. Inget mjöl och inget socker, jag säger som Mr C helt otroligt!! kram Annika
Ser onekligen riktigt smaskigt ut. Har lagat många av dina fantastiska LCHF-recept. Kycklingen med tomatpesto och blomkålsrisotton har jag lagat flera gånger med jättenöjda gäster som resultat. Tack för att du delar med dig. Kram Sofia
Heeeej fina Tina!!
Skulle med såååå gärna vilja träffa dig och krama dig på riktigt snart <3
Man blir ju så fylld av energi av att träffas!
Å så såg jag Katarinas kommentar om bilderna på dig 😉 Hi hi, hon skrev det jag tänkte med inte vågade skriva innan *fniss*
Ni tar otroliga bilder ihop!! Vilket team ni är!!
Nu kom min man hem så jag ska lyfta på rumpi o hjälp till o plocka upp matvarorna 😉
Kramar Anna
Ps kakan låter maaaagisk… Undrar om det var den min mamma menade att hon hade bakat i helgen.. 🙂
Fikarekord!? Du är för söt du! =) En mästare på att baka är du minsann också! Och att sedan fota det proffsigt också!! Undrar när din bok med 70 sorters kakor kommer ut!? 😉 🙂 Då ska jag köpa den och bara titta och njuta av vackra foton!
Kram/Maria
Mmmm det ser gott ut och så fräscht med apelsin. Kram Anette
Fotona på kakan är så fina. Det gör att man blir sugen på kakan. Ha en fin dag Kram Pernilla
Vad gott det låter och som vanligt fina foton.
Nu blev jag sugen på fika.
Kram
Maria
Och här hemma fikas det aldrig med fikabröd… Men sparar receptet till gäster som kommer på besök!! Låter vansinnigt gott!
Kram Kate