1,6K
Äntligen fick jag till det…..
Det krävs nämligen några provbak.
För att baka utan socker och vetemjöl är inte alltid det lättaste, speciellt när det inte finns några exakta recept att följa och den enda jag får gå på är känsla och mina smaklökar.
För att baka utan socker och vetemjöl är inte alltid det lättaste, speciellt när det inte finns några exakta recept att följa och den enda jag får gå på är känsla och mina smaklökar.
Desto större är glädjen när smakerna sitter där och helheten blir så där makalöst god, då kan jag lova att det är ett sådant där hallelujamoment och det är nästan men bara nästan att jag slår en frivolt i köket (hrmmmm läs typ ett knäböj för det är nog det närmaste en gymnasial övning den här stela kroppen fixar….) och brister ut i ett glädjetjut.
Oavsett om du äter lågkolhydrat kost eller ej så tycker jag du ska prova den här påsktårtan.
Till och med mina killar som annars är ytterst tveksamma till mina “sockerfria” bakverk gav tummen upp och det är stort vill jag lova.
Det här är en tårta med riklig chokladsmak och gör du kakan någon dag innan kommer den fylliga chokladsmaken att utvecklas och den blir helt fantastisk.
Den lena vaniljkrämen komplettera chokladsmaken på ett himmelskt sätt och tar hela tårtan till nya höjder.
Den är mäktig så det behövs inga stora bitar, men trots det kan jag nästan lova att du inte kommer ha en endaste smula kvar av den här godsaken när dina gäster har fått smakat den.
Till och med mina killar som annars är ytterst tveksamma till mina “sockerfria” bakverk gav tummen upp och det är stort vill jag lova.
Det här är en tårta med riklig chokladsmak och gör du kakan någon dag innan kommer den fylliga chokladsmaken att utvecklas och den blir helt fantastisk.
Den lena vaniljkrämen komplettera chokladsmaken på ett himmelskt sätt och tar hela tårtan till nya höjder.
Den är mäktig så det behövs inga stora bitar, men trots det kan jag nästan lova att du inte kommer ha en endaste smula kvar av den här godsaken när dina gäster har fått smakat den.
Prova vetja!
……………………………………………………………………………………………………………………………….
Ingredienser 8-10 bitar
Tårtbotten
350 g mörk choklad
150 g smör
6 ägg
1 msk sukrin melis
1 msk honung
1 tsk vaniljextrakt
1 tsk vaniljextrakt
Vaniljkräm
6 äggulor
2 dl vispgrädde
2 msk Ica sötströ
1 vaniljstång
200 g smör (rumstempererat)
Vispgrädde och flagad mandel till garnering
………………………………………………………………………..
Så här gör jag
Sätt ugnen på 175 grader.
Fäst ett bakplåtspapper på en form med löstagbar kant, smörj med smör och pudra med kakao.
Bryt chokladen i bitar och smält den tillsammans med smöret i vattenbad.
Vispa ägg, sukrin melis, vaniljextrakt och honung i en bunke med elvisp i ca 8 minuter.
Rör ner 1/4 av äggvispet i chokladsmeten.
Vänd försiktigt ner resten av äggblandningen och blanda varsamt till en jämn smet.
Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i ca 17- 25 minuter, beroende på ugnsvärme.
Kontrollera med en provsticka, den ska fortfarande vara lite kladdig i mitten.
Låt svalna, gärna något dygn i kylen.
Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur vaniljfröna
Lägg äggulorna i en tjockbottnad kastrull och tillsätt vispgrädde, söt strö, vaniljfrön och vaniljstång.
Låt sjuda samman i ca 15 minuter tills krämen tjocknar. Äggsmeten ska bli så tjock att du ser botten när du rör, men vispa försiktigt och ha tålamod så att det inte blir äggröra!
Ta bort vaniljstången.
Låt svalna lite och tillsätt rumstempererat smör. Rör krämen slät och låt svalna helt.
Dela chokladkakan på mitten.
Fördela vaniljkrämen mellan och på bottnarna.
Dekorera med vispgrädde och flagad mandel.
Serveras eventuellt med lättvispad grädde till.
Fäst ett bakplåtspapper på en form med löstagbar kant, smörj med smör och pudra med kakao.
Bryt chokladen i bitar och smält den tillsammans med smöret i vattenbad.
Vispa ägg, sukrin melis, vaniljextrakt och honung i en bunke med elvisp i ca 8 minuter.
Rör ner 1/4 av äggvispet i chokladsmeten.
Vänd försiktigt ner resten av äggblandningen och blanda varsamt till en jämn smet.
Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i ca 17- 25 minuter, beroende på ugnsvärme.
Kontrollera med en provsticka, den ska fortfarande vara lite kladdig i mitten.
Låt svalna, gärna något dygn i kylen.
Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur vaniljfröna
Lägg äggulorna i en tjockbottnad kastrull och tillsätt vispgrädde, söt strö, vaniljfrön och vaniljstång.
Låt sjuda samman i ca 15 minuter tills krämen tjocknar. Äggsmeten ska bli så tjock att du ser botten när du rör, men vispa försiktigt och ha tålamod så att det inte blir äggröra!
Ta bort vaniljstången.
Låt svalna lite och tillsätt rumstempererat smör. Rör krämen slät och låt svalna helt.
Dela chokladkakan på mitten.
Fördela vaniljkrämen mellan och på bottnarna.
Dekorera med vispgrädde och flagad mandel.
Serveras eventuellt med lättvispad grädde till.
…………………………………………………………………………………………………………………………………
Nu ytterligare en kopp kaffe och sen ta tag i den här dagen.
Ha en fin lördag vänner!
Kramisar
T
T
7 kommentarer
Men så gott det ser ut!!
En härlig lördag önskar jag dig!
Själv har jag inte provat LCHF, men det spelar ju ingen roll – något som ser så där gott ut måste jag ju bara testa!
Kram Pernilla
Åh jisses, har varit på värsta dopkalaset med massa kakor idag. Och så kikar jag in här. Magen står redan på fyra hörn. Kram Mia
http://happyvardag.se/2016/03/19/michael-kors-et-moi/
Den ser riktigt god ut….. Kram Anette
Den ser ju bara hur god ut som helst! Härlig känsla när man bara lyckas !!!
Önskar Dig en riktigt finfin söndag, och hoppas att solen lyser på Er!
Kram från Kate
Jag älskar dina lchf tips! Även om jag inte äter enligt detta så är det toppen att kunna plocka ut favoriter som inte innehåller socker!!
Att skippa vitt mjöl är också bara positivt så den här kommer att prov-bakas, gärna snart!
Kram P
Gottis gottis!
Kram
Maria