950
Något gott och nyttigt till fikat
Vi ligger ju alla i startgroparna för vad jag skulle påstå är den månaden om året där vi bakar och fixar godsaker mer än någonsin, vilket är väldans roligt förstås.
I alla fall tycker jag att bland det bästa med den här tiden är att få stå i köket och jonglera runt bland decilitermått, ingredienser och recept, känna hur julens alla dofter sprider sig i huset och se hur glada killarna blir när det vankas hembakat när det kommer hem från jobb och skola.
Jag bakar ju både med och utan socker och den största utmaningen är verkligen att få till godbitar utan socker.
Så det testbakas en hel del i det här köket, vilket innebär att en del bakverk blir totalt oätliga och åker direkt i soporna, en del blir ok men bakas inte om och en del blir så goda (enligt testpanelen här i svarta huset) att de får hamna här på bloggen.Och de här bollarna som jag snodde ihop i helgen utan socker blev en riktig hit.
Det söta fick honungen och dadlarna stå för och i kombination med den mörka chokladen och lite flingsalt så blev det en riktig godbit som absolut kommer att finnas på vårat gottebord i jul.
Så det testbakas en hel del i det här köket, vilket innebär att en del bakverk blir totalt oätliga och åker direkt i soporna, en del blir ok men bakas inte om och en del blir så goda (enligt testpanelen här i svarta huset) att de får hamna här på bloggen.Och de här bollarna som jag snodde ihop i helgen utan socker blev en riktig hit.
Det söta fick honungen och dadlarna stå för och i kombination med den mörka chokladen och lite flingsalt så blev det en riktig godbit som absolut kommer att finnas på vårat gottebord i jul.
Hm….de som jag bakade i helgen…..ja de är redan slut….
JORDNÖTSBOLLAR MED DADLAR
Ingredienser ca 10 st
Ca 14 dadlar
1 msk kokosolja
2 tsk honung
2 1/2 msk jordnötssmör (jag använder Green choice crunchy)
2 msk mandelmjöl
1 tsk vaniljextrakt
100 g mörk choklad
Flingsalt
Ingredienser ca 10 st
Ca 14 dadlar
1 msk kokosolja
2 tsk honung
2 1/2 msk jordnötssmör (jag använder Green choice crunchy)
2 msk mandelmjöl
1 tsk vaniljextrakt
100 g mörk choklad
Flingsalt
Så här gör jag
Kärna ev ur dadlarna
Blanda dadlar, kokosolja, jordnötssmör, mandelmjöl, honung och vaniljextrakt i en matberedare
Mixa till en jämn smet
Är smeten för lös tillsätt mer mandelmjöl, för torr tillsätt mer kokosolja
Rulla små bollar och lägg på ett fat med bakplåtspapper
Ställ in bollarna i kylen i ca en timme
Smält chokladen (jag gör det i mikron)
Doppa bollarna i chokladen
Strössla med lite flingsalt
Förvara bollarna i kylen
Kärna ev ur dadlarna
Blanda dadlar, kokosolja, jordnötssmör, mandelmjöl, honung och vaniljextrakt i en matberedare
Mixa till en jämn smet
Är smeten för lös tillsätt mer mandelmjöl, för torr tillsätt mer kokosolja
Rulla små bollar och lägg på ett fat med bakplåtspapper
Ställ in bollarna i kylen i ca en timme
Smält chokladen (jag gör det i mikron)
Doppa bollarna i chokladen
Strössla med lite flingsalt
Förvara bollarna i kylen
Nu ska jag gå och lägga mig, har varit hos tandläkaren på morgonkvisten och det om något tycker inte min ansiktsnerv om, så för att inte reta den ännu mer ska jag försöka slappna av och bara ta det lugnt.
Ha en fantastisk dag vänner!Kramisar
T
T
3 kommentarer
Mmmmm, måsta jag ju bara testa 🙂
Vila upp dig nu vännen <3
Kramar Anna
Det låter väldigt gott!
Såååå gottit & ljuvliga Foton,vännen….
/Kram finaste & ha en underbar kväll!