Recept på Hälsobröd (lchf)

av Home2Tiny
Recept på Hälsobröd (lchf)
Doften av nybakat slår det mesta.
Det får mig bland annat att minnas mina barndomssomrar hemma hos mormor och morfar när mormor stod med mjöl upp till armbågarna och knådade degen så det pärlade sig i pannan och föste lätt bort det gråa lockarna som frenetiskt letade sig fram genom sjalen.
Bredvid stod jag och smörade brödformar och satte ut bullformar i perfekta små rader på plåtarna, ivrigt påhejad av mormor som ofta och gärna talade om hur bra det blev.
Jag tror det var där och då mitt bak och matlagningsintresse startade, för i mormors kök var det alltid full aktivitet, det var liksom husets hjärta och det var där allt hände.
Där saftade och syltade vi, där rörde vi ihop till våfflor, där bakade vi alla de godaste småkakorna och där lagade vi de bästa söndagsmiddagarna och de största julborden.
Mormor och morfar hade en kärlek till mat där allt skulle göras från grunden, inga halvfabrikat, inga tillsatser utan allt var naturligt och hemlagat, det var liksom inget konstigt med det utan bara helt självklart.
Härliga och underbara minnen, men då när jag var liten var faktiskt inte att baka det bästa utan det var när vi var klara, när mormor pustade ut vid köksbordet, hällde upp sitt kaffe med en sockerbit mellan tänderna och plirade kärleksfullt mot mig, för hon visste vad jag väntade på……. och så började hon.
-Jo när jag var liten…………..
Tycker ni som jag att det är gott med ett bröd där det är lite tuggmotstånd måste ni testa detta.
Man kan smaksätta det på många olika sätt men denna gången blev det en touch av lakrits och kardemumma, galet gott enligt mina smaklökar.

Recept på Hälsobröd (lchf)

Hälsobröd LCHF

Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

INGREDIENSER

1 msk fiberhusk
1 dl vatten
1 1/2 dl krossade linfrö
2 dl solroskärnor
1 msk pumpakärnor
2 1/2 dl kokosflingor
200 g mandlar
4 ägg
1 tsk honung
2 msk kokosfett eller smör
1/2 msk kardemumma
2 tsk lakritspulver
En nypa flingsalt
(Smaksättningen variera jag, istället för lakritspulver kan man ta kanel, eller brödkryddor till exempel, allt efter smak)

SÅ HÄR GÖR JAG

Värm ugnen till 160 grader
Grovhacka mandeln i en mixer
Blanda fiberhusk med vatten
Låt svälla i 5 minuter
Blanda i linfrö, solroskärnor, kokosflingor och mandlar i smeten
Rör om
Blanda i resten av ingredienserna.
Rör smeten och forma till ett runt bröd på en bakplåtsklädd plåt
Grädda i nedersta delen av ugnen i ca 50-60 minuter beroende på ugnsvärme.
Did You Make This Recipe?
Har du lagat det här receptet? Tagga mig på Instagram @Home2tiny

 

Ha det bäst vänner!
Kramisar
T

LIKNANDE INLÄGG

24 kommentarer

Sallys hus 28 februari, 2014 - 09:25

Hallå där!
ÅÅ vad du är duktig på att skriva!
Man blir helt trollbunden och befinner sig lixom där i köket med dig och din mormor.
Vilka underbara minnen du har av din mormor. sådana som man bär med sig resten av livet.
Min mormor bodde långt bort och dog då jag var 5 så jag minns inte så mycket av henne.

Jag hoppar över lakrits och kardemumma men annars ser det ju himmelskt gott ut det där. Nu blev jag allt lite baksugen jag med..;)
Ha en fin helg nu raring!
Kraaaaaaam Katarina

Svar
Njut Av Livets Goda Ting 28 februari, 2014 - 09:39

Hej fina Tna…
Jag håller med Katarina… Jag blir helt tagen av ditt sätt att skriva om din mormor o morfar.. Härligt… Jag har också fantastiska minnen av min mormor o morfar.. de finns inte i livet längre tyvärr… Men min lilla farmor finns, och vi har underbara minnen tillsammans och skapar ständigt nya 🙂
Och återigen, ge ut en kokbok Tina, dina underbara bilder och recept skulle verkligen sälja.
Njut av din fredag.
Stor kram
Jessica

Svar
hemma hos lilla mej 28 februari, 2014 - 10:42

Håller med tjejerna innan ! Jag blir helt tagen av ditt sätt att skriva om din mormor och morfar .Underbart .Jag var himla mycket hos min mormor och dom minnena kommer alltid finnas kvar .Ha en mysig och skön fredag rara du .Kramar Rita

Svar
Anette Ryan 28 februari, 2014 - 10:43

Människa så mycket gott du kokar ihop! Ännu ett recept jag vill prova. Måste börja skriva ut dem på en gång för annars så både glömmer jag dem och sedan när jag minns så vet jag inte var de finns. Bröd är aldirg dumt. Tyvärr innehåller många lchfbröd jag tittat på ingredienser som vi inte har i Australien, typ fiberex (tror jag det hette) men till detta finns allt. Kanske hinner jag med på söndag men då har jag också tänkt baka semlor.
Ha en fin helg!
Kram Anette
PS Tack för att du delar med dig av allt gott.

Svar
Ekenäsliv 28 februari, 2014 - 11:37

Alltås jag måååste ju bara testa detta.
Ska bara få av mig pyjamasen idag;-)
Ibland behöver man bara skrota omkring så där halva dan:)
Tack fina för din kommentar, jag blir alltid så glad och peppad av det du skriver till mig.

Å, vet du vad jag kommer ihåg?
Mormors rågskorpor och hemmagjord varm choklad… fick vi alltid när vi var där på sportloven.
Eller när vi var hos farmor o farfar i deras sommarstuga, då vi gjorde hallonröra i emaljmuggar…
Underbara minnen…

Ha en fin helg vännen!
Kram Anna

Svar
Villa Ell 28 februari, 2014 - 12:06

ååå brödrecept suger jag åt mig! låter gott… min mormor och jag har en jättenära relation, älskar att komma hem dit… det är något speciellt!
Trevlig helg
Kram Sandra

Svar
Pemsplatser 28 februari, 2014 - 15:27

Så spännande med lakrits och kardemumma! Ser grymt gott ut:) Önskar dig en fin helg. Kram Emma

Svar
Bella 28 februari, 2014 - 17:40

Mums! Härligt att ha så fina barndomsminnen att se tillbaka på 🙂

Blir så illa berörd när jag läser om ditt läkarbesök, tror aldrig man känner sig så liten, ynklig och illa till mods som efter att ha mött just en läkare som inte på något sätt förstår eller inte vill förstå känns det som ibland. Man förväntar sig ett värdigt och kunnigt bemötande, men så är det ju tyvärr långt ifrån alltid man får och det är tufft att hantera. Vet precis hur det känns, det är många gånger jag önskat att jag haft ett brutet ben i stället, en sjukdom som syns och som man vet hur man ska behandla…

Hade mer än gärna träffat dig vid tillfälle, tror vi har mycket gemensamt att prata om, du är en förebild för mig ska du veta, någon jag ser upp till ♥

Många kramar Bella

Svar
Karin 28 februari, 2014 - 18:31

Fin fredagskväll till dig Tina, kram Karin

Svar
Kia 28 februari, 2014 - 18:45

Nybakat luktar underbart!
Ibland undrar man hur folk inom vården tänker eller inte tänker när de säger saker??
Skönt att du har vänner och familj som stödjer dig.

Ha en toppen helg!
Kram Kia

Svar
anettan 28 februari, 2014 - 19:29

Jagarna älskar den doften…mmmm. Hoppas du har en bra kväll. Kram Anette

Svar
Hemma på Sjuan 28 februari, 2014 - 19:59

Så fint du skriver!
Tackar igen för ett recept som passar mig perfekt! Kram Suss

Svar
Helén i Vilrummet 28 februari, 2014 - 20:08

Vilken härlig berättelse. Man kan nästan känna att man är där i köket med din mormor och dig.
Önskar dig en underbar helg!
Kram Helén

Svar
Maria 28 februari, 2014 - 20:35

Vilken mysig läsning! Å mackan där… mmm… ja tack! 😉
Kram och ha en trevlig helg vännen!
/Maria

Svar
Sabelhagens Olivlund 28 februari, 2014 - 21:45

Fin berättelse, gillar att läsa det du skriver. Ser gott ut, spännande smakkombination.
Kram Maria

Svar
Lotta 28 februari, 2014 - 23:43

Å du skriver så bra! Jättefint. Och brödet….ser ljuvligt gott ut!

Ha en fin helg

Kramis
Lotta

Svar
Villa Freja 1 mars, 2014 - 07:49

Vilka härliga barndomsminnen.
Så synd att jag inte alls gillar att baka, brödet ser jättegott ut. Kram.

Svar
Browneyedgirl 1 mars, 2014 - 08:38

Älskar nybakat bröd och detta lät toppen 🙂 Tänkte baka imorgon och jag tror jag ska testa detta. Tack. Kram och ha en fin lördag <3

Svar
Mamma C 1 mars, 2014 - 09:04

Har precis bakat ett bröd nu som ska med till mamma nu. Ska dit på en morgonfika och vad passar inte bättre en ett nybakat bröd. Tack för ditt recept och din fina berättelse.
Kram Mamma C Ha en bra lördag

Svar
Lena H 1 mars, 2014 - 16:33

Hej, så underbar din blogg är, kikar in i bland fler gånger per dag:) bara för att inspireras av alla fina bilder! Starkt av dig att dela med dig av allt. Har precis bakat det underbara brödet, helt klart en favorit kommer det bli:) väldigt bra istället för allt köpebröd! Ha en trevlig kväll. Kram

Svar
Home2Tiny 3 mars, 2014 - 20:45

Hej Lena o tack snälla för din kommentar, den värmer ända in i hjärteroten. Kul att du gillade brödet, har blivit en stor favorit här hemma hos oss. Ha en bra start på veckan. Kramisar Tina

Svar
Fröken Foto 1 mars, 2014 - 18:02

Ja men guuud vad gott det där såg ut! Vill ha!!! 🙂

kram till dig vännen

Svar
Fröken M 2 mars, 2014 - 20:18

Men jösses va gott det där såg ut !
Jag vill äta helgfrukosten hemma hos dig, det är en sak som är säker ! 🙂
Kram på dig !

Svar
Hovkonditorn 3 mars, 2014 - 19:03

Vad fint du skriver. Brödet ser otroligt gott ut och jag gillar tuggmotstånd och lakrits 🙂 Kram!

Svar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »