Julhäxa eller bullmamma?

av Home2Tiny
Andra advent
och snöflingor singlar ner och lägger sig som ett vitt täcke över gräsmattan. En kopp kaffe i handen och julmusik som strömmar tyst ur högtalarna för att inte väcka resten av familjen. Brasan sprakar och det andra ljuset är tänt, jag njuter och låter känslan av lugn och harmoni skölja över mig.
Lika mycket som jag älskar att sitta hela familjen och mysa över en helgfrukost lika mycket kan jag uppskatta stunden av tystnad och ensamhet då jag kan sitta och fundera och planera inför det som händer i livet.
Just nu är det julen som upptar både min och de flesta andras tankeverksamhet, man skriver listor, bakar, städar, letar julklappar och springer på julfester, glöggmingel och julbord.
Det är mycket som händer på en månad och som ska klaffa med den vanliga vardagen. Det kanske inte är så konstigt att det till slut känns som om bägaren rinner över  och huvudet håller på att sprängas av allt man måste fixa och istället för den bullbakande rosenkindade mamman blir man en frustrerad, fräsande julhäxa som tänker att jag skiter i den här j..la julen.
Jag har varit där och säkert du också, men varför jagar man upp sig så när julen ändå kommer trots att det fortfarande finns lite skit i hörnen, allt julgodis inte är fixat och köttbullarna är köpta och inte hemmagjorda.
Jag själv tog ett beslut för ett antal år sen, när jag satt som en urvriden disktrasa på julafton och inte på något sätt kunde glädjas åt mina killars lycka över att tomten snart skulle banka på dörren.
Helst hade jag velat dra täcket över huvudet och bara fått sova.
Där och då satte jag stopp för min framfart över julen. Min fantasi om den perfekta julen gjorde att jag stressade sönder mig istället för att värdesätta allt det fina jag har runt mig och inse att julen handlar om att umgås och ha roligt tillsammans, så idag gör jag bara det som jag tycker är kul, som att baka och laga mat, jag säger nej till aktiviteter när det blir för mycket och jag utgår från våra behov i familjen istället för att snegla på resten av världen och tro att julen måste vara på ett speciellt sätt.
Idag är julen en mysig och skön tid för mig där jag får frossa i det jag älskar att göra och när jag känner att jag börja speeda iväg tänker jag på vad mina killar brukar säga till mig
-Morsan chilla, stressa inte…….
och de har faktiskt rätt julen blir så mycket roligare om man chillar mer och stressar mindre.
Jag önskar er en riktigt mysig andra advent vänner!
Kramisar
T

LIKNANDE INLÄGG

42 kommentarer

Fru Eriksson 8 december, 2013 - 10:01

Vilka härliga foto <3
Jaa det låter perfekt att chillar mer & stressa mindre /Kram

Svar
anettan 8 december, 2013 - 10:05

Så fin du är…….vi måste t det lugnt och kunna njuta också. Lättare sagt än gjort jag vet men jag försöker också att ta det lite lugnare. Ha en fin söndag. Kram Anette

Svar
Villa Freja 8 december, 2013 - 10:34

Åh vad jag älskar din klädstil!!!
Jag håller fullkomligt med dig. Varför ska allt vara från grunden hemgjort bara för att det är jul? Så lever jag ju inte resten av året. Ändå har man inre krav på sig själv. Men jag släpper på dem allt mer. Kram.

Svar
Nenne (Room Design) 8 december, 2013 - 10:36

Så vacker som alltid! Ja det är så sant, vi stressar alldeles för mycket…chilla och mys låter mycket bättre, kram!

Svar
Catarina Alexandersson 8 december, 2013 - 11:10

Vilka fantastiska bilder, riktigt cool miljö och du är snygg som alltid!
Jag älskar julen men jag har aldrig tagit den på stort allvar. Lite käk och mysigt sällskap är det som betyder något. Och nu när jag har barn så är de i fokus och det är kul att göra det mysigt för dem. Vi vuxna ger nån liten sak till varandra men bryr oss inte mer än så.. Det är skönt med avslappnat 🙂
Städa och göra fint vill jag gärna, men som mormor sa, "bättre lite skit i hörnen än ett rent helvete" 😉

Ta hand om dig och lyssna på kroppen,
Kramar

Svar
HönaPöna 8 december, 2013 - 11:23

så sant, vilka bra tankar du delar med dej av idag… här tar vi det oroväckande lugnt nästan, barnen leker i snön, jag tittar på skidor, mannen jobbar lite, och jag tänker att den där julstressen den märker jag inget av. Skönt!
Härlig andra advent till dej, kram…

Svar
Anette Ryan 8 december, 2013 - 11:25

Kloka ord. Kan inte mer än instämma i att det är så lätt att hamna där FAST man planerat att inte göra det. I år har det hittills gått väldigt bra 🙂 och viss är det mycket men inte så stressigt som det blev förra året. Det jag inte gillar och som gör en stressad är de saker som man inte hade planerat in och som dyker upp och som det oftast är dösvårt att faktiskt säga nej till och då blir det ett stressmoment för att man helt plötsligt förlorat kontrollen. Du vet när det helt plötsligt kommer hem en lapp från skolan om något som man antingen ska vara delaktig i eller ordna med tills dagen efter och som om man säger nej bara drabbar ens barn och de hade liksom inte med den dåliga planeringen att göra. Sånt blir jag trött på.
Men annars så njuter jag rätt mycket i år, speciellt idag då barnens dansande tagit slut med stor konsert idag och nu är vi verkligen LEDIGA. Härligt. Bara två veckor kvar av skolan och sedan …sommarlov!
Kram Anette

Svar
Anna Svensson 8 december, 2013 - 11:56

Glad att jag inte ska ha julen hemma i år faktiskt, då kan jag chilla mer.
Tycker du klär dig så snyggt, en sån bra inspiration för oss kvinnor 40plus. Jag har lite svårt för när lite äldre kvinnor klär sig för ungt om du förstår vad jag menar. Du har verkligen hittat rätt, roligt,
Kram
//bara anna
Annacecar.blogspot.com

Svar
Helén i Vilrummet 8 december, 2013 - 11:58

Så sant så sant! Jag tar det också lugnt inför julen och försöker få min omgivning att göra det samma. Jag är så oändligt tacksam över att vi slutat dela julklappar. Det skapade stress om något. Nu umgås vi och äter och har det mysigt.
Önskar dig en fantastisk andra advent.
Kram Helén

Svar
Bella 8 december, 2013 - 11:59

Vilka vackra foton, du är en riktig skönhet!!

Kloka ord, det är så lätt att hamna där i julhetsen över att allt ska vara perfekt att man liksom helt missar myset och bara stressar sönder sig. Det finns ett kort från min barndom där min mamma är alldeels blek och fullständigt slut på julafton och hon är ju inte ensam om att ha tagit ut sig fullständigt för sin familj, det är inte värt det…

Hoppas helgen varit bra !!

Kramar Bella

Svar
Vikeskärs hem och ting 8 december, 2013 - 12:53

Helt korrekt, denna jul är jag inte ens i närheten av att göra så mycket som jag brukar.
Får se vad jag hinner, och hinner jag inte, ja då är det så 🙂
Jättefina bilder, och snygg outfit.
Kram

Svar
pillan 8 december, 2013 - 13:27

Jag försöker verkligen att njuta av tiden fram till jul! Klickar hem mycket klappar på nätet så man slipper stressa i affärer….
Men som du skriver det är inte många av decembers dagar som är blanska i kalenderm !

Ha en skön söndag, Kram P

Svar
Bodil Morse 8 december, 2013 - 13:36

Fina bilder på dig i fina kläder, tjusigt värre!
Julen är svår att inte bli stressad av. Den är inte lång och så himla mycket händer på en gång. Jag jobbar denna julen för vi har som mest att göra nu. Jag försöker att göra allt kul jag kan med Matilda, det är liksom henne julen handlar om för mig.
Jag har varit stressad innan men är det inte mer för det behöver inte vara perfekt.
Ha en skön söndag bullmamman!
Kram Bodil.

Svar
Maria 8 december, 2013 - 14:15

Jag njuter också av tiden fram till jul och även under jul. Jag gör inte femtielva olika maträtter och allt måste inte vara hemgjort (bara köttbullarna ;). Men vi firar oftast bara närmsta familjen, så det blir aldrig den där superpressen, tack och lov. Julen ska vara glädjen och eftertankens tid, tycker jag.
Klokt av dig att "tänka om" och ta det lugnt =)
Så snygg du är som alltid, vännen!
Kram/Maria

Svar
Hilde 8 december, 2013 - 14:30

Här stressas det inte alls. Jag är liksom färdig med det jag också. Himla snygga bilder på dig!
Kram

Svar
Vitae stilo 8 december, 2013 - 15:38

Gokväll fin fina <3

Vilka härliga bilder! Måste få fråga vart du köpt jackan och byxorna, super snygga, precis som du 😉

Ja, julen i all ära, men den skapar trots allt en viss stress, som du skriver så är man helt slut när julafton kommer och kan inte njuta som man vill. Du har gjort helt rätt!

Hoppas du haft en fin söndag och njutit för fullt.

Kram
Helen
http://www.vitaestilo.se

Svar
Ninelin 8 december, 2013 - 15:55

Precis så är det. Och därför vi för väldigt länge sen valde att fira jul på helt annat sätt 😉
I dag har jag dessutom mina begränsningar efter trafikolyckor vilket gör det än mer viktigt att lyssna på vad man vill och klarar av.
Hoppas du är utan värk i dag. Jag har bara såsat runt utan större aktivitet. Mannen bakade åt oss idag 🙂
Kram N

Svar
Milla 8 december, 2013 - 15:59

Jag tror att man under livet upplever olika slags julsstress. När man har små barn av att vara på alla ställen samtidigt för att alla vill fira med de små. Sen ska man försöka jämka ihop gamla traditionsfiranden med att skapa nya, som man själv kanske vill ha dem. Sen när barnen i skolåldern är det massor av jul i skolan, avslutningar, Lucia, bakning och man vill ju ge dem allt av julen. Inte undra på att det blir stressigt och en känsla av förväntansmissar. Jag har gjort mycket av det där med, haft sömnlösa nätter för att man inte vill göra någon besviken, kommunikationsmissar, sprida ut firandet… Puh! Det är väl det som gjort mig till en anti-julare skulle jag tro, tyvärr. Och nu är barnen stora, och då finns den där stora Saknaden, efter det som en gång var… KRAM Milla

Svar
CONCEPT by JESSICA 8 december, 2013 - 15:59

Den där häxan kan allt komma smygande ibland.. Men jag har blivit väldigt mycket bättre, julen kommer ju trots allt å det jag inte hinner är ingen annan medveten om.
Fin kväll till dig, kram

Svar
evalevabo 8 december, 2013 - 17:03

Väldigt fin jacka. Var har du köpt den?
Ha det fint
Eva

Svar
No34 8 december, 2013 - 17:18

Ja, det gäller att hitta "lagom-nivån" av all julstök så julhäxan håller sig undan. För vem har glädje av en sovande tomtemor på julaftonen…!
Snygg outfit, men det ser lite kallt ut…
Adventskram från Kate

Svar
Annika Soulcityguide 8 december, 2013 - 17:19

Vackra bilder på vackra dig!
Kram och ha en lugn skön andra advent 😉

Svar
åse 8 december, 2013 - 18:07

Vad härligt det låter med en sprakande brasa levande ljus, en stunds egentid så viktigt att ta sig de små stunderna, ge sig tid för lite eftertanke, njuta av tystheten och bara vara. Kram vännen

Svar
mammaxtre 8 december, 2013 - 18:19

Att Chilla är det bästa. Ju äldre man blir desto klokare blir man. åtminstone gillar jag just att bli äldre och klokare. Jag har nämligen blivit rätt bra på det där med att chilla. Jul, det blir det oavsett 🙂

Ha det gott

Svar
Carola 8 december, 2013 - 18:24

Det bästa är att ta det lugnt och bara göra det man själv tycker är roligt. Allt blir mycket mysigare då. Dina söner har verkligen rätt. Men tyvärr känner jag igen mig är nog lika dan. Kram bästa du

Svar
Petra Nymans Dagbok 8 december, 2013 - 18:25

Hej vackra du! Så snygg hela helgen! Åh ändå hinner med både bak o fest! Kloka ord från dig! Kram o ha en underbar andra adventskväll! /Petra

Svar
Jeanette 8 december, 2013 - 18:47

Helt rätt, chilla för julen kommer ändå!!
Jag har alltid fått chilla eftersom mannen är den urvridna disktrasan i vårt hem. Han äger ju en charkaffär och december är deras "nära-döden-tid", folk ska ju ha så mycket chark och kött till julen… När barnen var små så lät vi honom sova lite extra på julaftons morgon (eftersom de var morgonpigga när de var små och alltid vaknade vid sex) så gick vi upp och hade lite morgonmys och sen lät jag honom slumra under Kalle när barnen ändå hade sina tindrande ögon riktade mot tv-n. Så orkade han med att filra jul resten av julafton! Nu är det inga problem med morgonsömnen eftersom tjejerna sover längre…

Förresten, en väninna berömde dina pepparkakor i dag så jag vill dela med mig utav receptet om det är ok med dig?!

Kramar

Svar
Hemma på Sjuan 8 december, 2013 - 18:54

Oj det var ett passande inlägg till många av oss kvinnor! Här har jag oxå bestämt mig för att bara göra det som jag själv tycker är roligt. Framför allt är det mycket färre julklappar som ska handlas och det underlättar… Kram Suss

Svar
Villa Ell 8 december, 2013 - 19:13

Så sant så sant, varför stressa upp sig… Den där julhäxan har jag stött på 😉 inget vidare!
Det bästa är att få fira tillsammans… Vi hjälps åt med mat och julklappar köper vi till barnen och barnens kusiner sen har vi jukllappsleken vi vuxna och ja där kan det gå hett till hehe

Kram Sandra

Svar
Life´s Silverlining and I 8 december, 2013 - 19:41

Jo det var ett klokt beslut som du tog. Jag har också tagit det beslutet, stress blir det lite men det går inte ut över vår tillvaro i familjen även om det är mycket som ska hinnas med innan julafton är här både på jobb, julavslutningar och annat:) kram Nilla

Svar
Sabelhagens Olivlund 8 december, 2013 - 19:48

Det är så mycket man stressar upp sig för inför julen, men jag försöker att inte göra det. Vi brukar fira med våra föräldrar och alla hjälps åt med mat och annat. Det blir jul ändå, och en mycket mysigare utan stress och måsten.
Fina bilder på dig
En skön andraadventskväll till dig
Kram Maria

Svar
Liw /finalyan 8 december, 2013 - 19:54

Verkligen bra skrivet, ska ta till mig av det då jag känner att det snabbt kan gå överstyr… tack!
kram

Svar
Sallys hus 8 december, 2013 - 21:00

Hej snyggaste julhäxan…haha..öö jag menar bullmamman..;)
Skämt å sido.. jag läste din text i dag 2 gånger. Jag känner precis som säkert de flesta igen mig helt å hållet. Jag försöker också coola ner och göra det jag tycker är kul.
Godis kan man köpa och skåp och lådor behöver inte torkas ur just nu.

Vilka underbart vackra bilder. Ni kan då konsten att hitta de mest underbara miljöerna att fota i.
Ha en ny härlig vecka nu!
Kraaaaaaaam Katarina

Svar
Mia 8 december, 2013 - 21:05

Ååå fina du, jag tar åt mig dina ord till 100%.. sitter här just nu och känner hur allt bara känns som för mycket just nu… man ska få till både jobb (som tenderar att bli mer strax innan ledighet), julklappar, pynt och så klart den rätta känslan… gahhh. Nåväl, ska försöka tagga ner för just nu får familjen smaka för mycket på julhäxan här hemma =/

Och du, du är helt underbart cool, du bara måste tala om var allt är inhandlat =) Stora kramen, Mia

Svar
ella 8 december, 2013 - 21:25

nä man ska försöka ta det lugnt vid julen=)fina bilder=)kram

Svar
Berså 8 december, 2013 - 21:34

Det blir jul ändå! Även om man inte stressar och far runt som en dåre…Fast det är konstigt att det skall ta sån tid att lära sig det! 🙂
Hoppas du haft en riktigt lugn och skön andra advent!

Svar
Jennica... 8 december, 2013 - 23:06

Chilla mer och stressa mindre…..
Så bra! Det ska bli mitt nya mantra…. 🙂
Kram!

Svar
hemma hos lilla mej 9 december, 2013 - 02:18

Underbara bilder på dej ! Tycker jag låter kanon ! Stressa mindre och chilla mera .Hoppas du fick en underbar 2 advent vännen .Kramar Rita

Svar
Hannis 9 december, 2013 - 02:42

Jag har lite svårt för det där. Den där stressen för tre dagar som ska vara mysiga men som hastas bort många gånger.
Det blir ju liksom jul i alla fall=))
Så det är bra att chilla tycker jag!
Kram Hannis

Svar
Hanna 9 december, 2013 - 06:16

Tänkvärt inlägg. Och snygg är du som vanligt. 🙂

Svar
The Place To Be 9 december, 2013 - 09:20

Wow vilket snygg outfit!!! Knockoutsnygg!!!

Du skriver så kul! Jag skrattar igenkännande åt eländet och är glad att jag kommit fram till samma sak som du! Det viktiga under julen och annars också är ju människorna! Det är det man inser mer och mer ju äldre man blir tycker jag!
Chilla, jaaaa tack!
Kram och tack för ett superbra inlägg!

Svar
Malin 9 december, 2013 - 17:00

Vilken superfin jacka! Ser så skön ut.
Hoppas du hade en härlig andra advent!!
Kram!!

Svar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »