Home BakverkTre sorters småkakor

Tre sorters småkakor

by Home2Tiny
Sommar förknippar jag mycket med att sitta ute och fika,
kanske beror det på att jag spenderade många härliga sommardagar hos min mormor och morfar när jag var liten och där var för- och eftermiddagskaffet med kaka heligt.
Min mormor var verkligen den där rara, gråhåriga bullmormor som jag älskade att krypa upp i knät hos.
Hon hade alltid en spännande historia på lut om sin barndom och jag satt oftast tyst som en mus och lyssnade fascinerat på alla berättelser.
Hon sörplade kaffe på fat, saftade, syltade och bakade världens godaste kakor.
Jag fick alltid vara med i köket och det bästa jag visste var när jag fick vispa (elvisp vägrade min mormor o kaffebryggare) kavla, knåda och provsmaka alla ljuvliga små skapelser som kom ut från ugnen.
Det var himmelriket för en liten tösabit som hellre bakade än lekte med dockor.
Det här receptet som jag  hittade hos Leila påminner mycket om de kakor som jag och mormor bakade tillsammans.
3 sorters småkakor
Ingredienser ca 50 st
5 1/2 dl mjöl
1 dl potatismjöl
1 1/2 dl florsocker
300 g kallt smör
1 msk kallt vatten
Smaksättning 1
Ca 40 g mörk choklad
Ca 50 g hasselnötter
Smaksättning 2
Jordgubbssylt eller hallonsylt
Smaksättning 3
2 msk socker
1 tsk malen kanel
Ägg till pensling 

Så här gör jag
Blanda mjöl, potatismjöl och florsocker i en bunke
Tärna smöret och nyp ihop det med mjölblandningen (jag kör det i matberedaren)
Häll i vattnet och arbeta ihop till en deg. Knåda inte för länge den ska bara precis gå ihop (jag kör degen i matberedaren så den precis går ihop)
Vira in degen i plastfolie och låt den vila i kylen minst en timme
Sätt ugnen på 175 grader
Dela degen i 3 delar
Smaksättning 1
Hacka choklad och hasselnötter grovt och knåda ihop med degen
Rulla degen till små bollar och platta ut dem till kakor på en plåt med bakplåtspapper.
Sätt en hasselnöt på varje kaka
Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 10 minuter
Smaksättning 2
Rulla degen till små bollar och platta ut dem till kakor
Tryck ut en grop med fingret i mitten av varje kaka och fyll med en liten klick sylt
Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 10 minuter 
Smaksättning 3
Rulla degen till små bollar och platta ut dem till kakor och räffla dem med en gaffel
Blanda socker och kanel
Pensla kakorna med ett uppvispat ägg och strö över socker och kanelblandningen
Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 10 minuter

Avnjuts bäst med en kopp kaffe eller ett glas saft under ett parasoll i trädgården, precis som jag gjorde för cirka 40 år sen.

Tack för alla roliga frågor jag fick under gårdagen.
Det ska bli kul att att besvara dem och allt kommer jag att visa i ett senare inlägg så ni alla får möjlighet att läsa svaren.

Nu jobb!

Kramisar
T

You may also like

33 comments

Helén i Vilrummet 23 maj, 2013 - 05:50

Å vad mysigt. Fika på gammalt vis när kakorna var så där lagom stora och inte stora som dasslock. Min man älskar att baka så jag ska ge ditt recept till honom.

Ha en underbar dag!
Kram Helén

Reply
anettan 23 maj, 2013 - 05:59

Så mysigt…jag älskar små torra kakor. De ser inet mycket ut för värden men de är mycket godare än den där maffiga chokladmuffinsen som bara ser god ut. ha en fin dag. Kram Anette

Reply
Kavallinskan 23 maj, 2013 - 06:02

Så kommer jag ihåg min farmor också, där fick man alltid hemgjord saft och småkakor. Fint minne och dina kakor ser så goda ut!
Kram viktoria

Reply
Ellinor 23 maj, 2013 - 06:41

Det är verkligen någonting speciellt med "mormors kakor". Även om jag själv gillar att baka och faktiskt är ganska duktig på det, kan somliga sorter inte mäta sig med mormors diton. Är alltid lika tacksam för de burkar med kakor jag brukar få med mig hem efter ett besök hemma hos mormor och morfar.
Kram

Reply
FruNeroLindström 23 maj, 2013 - 06:52

Så mysigt.
Men visst känns det ibland som att de små söta kakorna är lite "ute". Bakas inte alls ofta men får bog ta mig i kragen. För de är ju så smarriga. Och gäller ju att passa på nu de sista månaderna innan sockret åter ska dras ner på 😉
Ha en skön torsdag. Kram Malin

Reply
sara 23 maj, 2013 - 06:55

ser smarrigt ut 🙂
kramar

Reply
eva 23 maj, 2013 - 07:10

Åh vilka härliga inlägg nedan fick ju la ikapp då jag inte varit så mkt vid datorn …åh så goda kakorna ser ut 🙂 den lilla vita är ju helt ljuvlig ….tack för alla vackra bilder Tina ha en fin dag kramen

Reply
Livskraft 23 maj, 2013 - 07:26

Mums, härliga minnen.
Jag brukar ofta ha med mina killar när jag bakar, mysigt att göra det tillsammans trots att recepten då kanske inte alltid följs till punkt och pricka =)
Kram

Reply
Fru Eriksson 23 maj, 2013 - 08:01

Jaa,visst är det så & massa mysiga picknickar mm
Mumms de ser såå goda ut & vilka vackra foto/Kram Annmi

Reply
http://mysbella.blogg.se/ 23 maj, 2013 - 08:15

Åh vilka härliga minnen du delar med dig av, du beskriver dem så målande, jag kan till och med se det framför mig, nästan känna doften av era kakor:-)

Kraam Izabell

Reply
ella 23 maj, 2013 - 10:22

mmmmm va gott=)kakor gör jag sällan måste nog börja baka d=)så mysigt äta mat och fika ute nu i sommar
vilken mys mormor!
kramis

Reply
Helens Universum 23 maj, 2013 - 11:16

Härligt! Hade också en mormor som bakade, saftade och syltade!
Underbara minnen!
Ha en fin dag!
Kram Helen

Reply
Marie maräng 23 maj, 2013 - 11:48

Ohh… så många minnen du väcker till liv 🙂 Det var precis så som min mormor också var och jag saknar henne otroligt mycket. Hon gick bort när jag bara var 12 år…

Det är man ofta förundras över är hur den generation gjorde allt utan alla olika köksmaskiner som finns idag. Kommer så väl ihåg när mormor rostade sina kaffebönor i ugnen och som jag sedan fick mala i kaffekvarnen.. sån härlig doft i hela huset.

Tack för recepten!

Önskar dig en fin helg!
Kram Marie

Reply
Villa Ell 23 maj, 2013 - 11:55

Min mormor bakar också de mest fantastiska småkakorna… De smälter i munnen!
Och kaffet, ja det dricks ur en riktigt kaffekopp med tillhörande assiett och inte en mugg/glas som idag 😉

Hoppas du haft en bra dag
Kramar Sandra

Reply
♥ Marie 23 maj, 2013 - 12:01

ÅÅÅÅ ÄLSKAR nötkakor MUMMS

Reply
HönaPöna 23 maj, 2013 - 12:17

kakor är fint det… och vilka underbara bilder du har tagit!

Reply
TIDSOPTIMISTEN 23 maj, 2013 - 16:35

Ja mormors kakor är det bästa och jag har turen att ha mormor kvar och får fortfarande njuta av dem som hon bakar, annars är det väldigt ovanligt att det bjuds på småkakor nu för tiden tycker jag – trist 😉

Kram Ullis

Reply
Channal 23 maj, 2013 - 17:06

Vilka läckerheter! Säkert lika goda som vackra! Jag bakar inte kakor. Som tur är har jag en mamma som bakar och fyller mina burkar.

KRAM Anna

Reply
Hilde 23 maj, 2013 - 17:16

Jag kan bara hålla med om att mormors kakor var det bästa som fanns, och just det där med historierna. Mormor var liksom alltid bäst, vad jag saknar henne..
Kram

Reply
Malin 23 maj, 2013 - 17:32

Åhhh så gott! Jag älskar sådana småkakor! Det godaste jag vet!!! Mmm!
Kram

Reply
Maria 23 maj, 2013 - 17:42

Med den uppväxten förstår jag att du blev så händig i köket!
Underbara KAK-bilder!
Kram/ Maria

Reply
Annas röda stol 23 maj, 2013 - 18:29

Härliga bilder!! Och småkakor väcker minnen hos mig med. Ha en trevlig kväll. Kram Anna

Reply
Marie 23 maj, 2013 - 19:28

Men kära nån så gott =D

Reply
Melody Shih tzu 23 maj, 2013 - 19:29

Jag växte också upp med en bakande mormor och småkakor fanns alltid, men jag tog aldrig någon.
Tårtor och kakor tyckte jag absolut inte om. Kan bara säga att det är synd att det ändrades med åren!
Nu tar jag gärna en kaka, men hembakade ska de så klart vara… och de bästa bakar min moster!
Fina kakor du bjuder på!
Kram
Melodys matte

Reply
Bara Sara 23 maj, 2013 - 19:51

Min mormor var – ÄR!! – likadan!! Ett väldigt bakande gärna med smördeg men väldigt väldigt gott!! Härliga bilder i ditt inlägg!! Kram Sara

Reply
Sabelhagens Olivlund 23 maj, 2013 - 19:55

Åh, vad sugen jag blir! Min mamma är, och mormor var likadana, och jag har inte ärvt något av dem:)).
Kram Maria

Reply
Mamma C 23 maj, 2013 - 20:22

Doppa någon av dessa goda kakor i en rykande kopp kaffe skulle inte vara fel.
Kram Mamma C

Reply
Karin 23 maj, 2013 - 20:32

Mumsigt och tack för trippelreceptet, Karin

Reply
Lilla Kullan 23 maj, 2013 - 20:36

De ser både fina och goda ut.:-) Stina

Reply
Bodil Brink Morse 23 maj, 2013 - 21:04

De ser ju himla fina och mumsiga ut. Tack för recepten!
Ha en fin helg!
Kram Bodil.

Reply
Annika Soulcityguide 23 maj, 2013 - 21:09

Fina bilder på smarriga kakor.
Hoppas du haft en mysig dag!
Kram söta Tina

Reply
Ekenäsliv 23 maj, 2013 - 21:30

Hallå fining!
Låter som ett underbart sommarminne:)
Här är det dax att sussa så jag vill önska en riktigt fin helg!
Kram Anna
Ps en särskilt fin dag önskar jag dig på söndag!

Reply
dianasdrömmar 24 maj, 2013 - 04:53

Mormor och jag bakade alltid schackrutor kramis Diana

Reply

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Translate »